ΑΥΤΟΠΤΗΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ

Η Αξία της Αυτό-φροντίδας και πως να την υλοποιήσουμε!

Από την Τζίνα Θανοπούλου

“Για να βοηθήσεις & να φροντίσεις τους άλλους, πρέπει πρώτα να βοηθήσεις & να  φροντίσεις τον εαυτό σου !”
“Αποδέξου & αγάπησε τον εαυτό σου, κάθε στιγμή όπως είσαι, έτσι θα του το δώσεις το δώρο να εξελιχθεί όπως του αξίζει και θα μπορέσεις να προσφέρει και στους άλλους…! ”   “ Μπές στη διαδικασία να γίνεις ο καλύτερος φίλος του εαυτού σου, για να γίνεις το άτομο που θα χαίρεσαι περισσότερο να είσαι μαζί του!”–  LOUISE L. HAY


Σε μια έρευνα που έγινε στο Columbia University σε ένα μεγάλο αριθμό ενήλικων γυναικών (πάνω από 10.000 ερωτηματολόγια) σχετικά με τη ψυχολογική, πρακτική, κοινωνική και συναισθηματική φροντίδα που παρέχουν στον εαυτό τους, απάντησαν στην ερώτηση: Πόσο φροντίζεις και προσέχεις τον εαυτό σου;’’ Οι περισσότερες γυναίκες, σχεδόν 75%, απάντησαν: “Λίγο έως καθόλου!” 
Η πρώτη και πιο συχνή δικαιολογία είναι: «Δεν έχω χρόνο..!» Αλλη δικαιολογία:«Έχω τη δουλειά, μετά τα παιδιά, το σπίτι..τον άντρα μου..τα κοινωνικά. ! Που καιρός…!?! », Άλλη δικαιολόγια: «Δυστυχώς θα ήθελα πολύ να κάνω κάτι για τον εαυτό μου αλλά….πάντα οι ανάγκες μου έρχονται δευτερες , τρίτες…..Είμαι η τελευταία μου προτεραιότητα… !»
Είναι όμως πραγματικά έτσι; Δεν έχουν λίγο χρόνο οι γυναίκες να φροντίσουν, να καλύψουν τις αληθινές ανάγκες τους σε πρακτικό, συναισθηματικό και προσωπικό επίπεδο;
Δεν έχουν ένεργεια και χρόνο να γεμίσουν τις εσωτερικές τους μπαταρίες;
Ή μήπως δεν τις βάζουν σε προτεραιότητα και βάζουν όλων των άλλων πρώτα;
Η έρευνα μας αποδεικνύει, μετά απο απαντήσεις των ίδιων των γυναικών ότι: Για να νοιώθουν ότι “αξίζουν”, να “είναι αποδεκτές & αγαπητές” και “χρήσιμες” βάζουν προτεραιότητα τις ανάγκες των άλλων, και τις δικές τους τις αφήνουν τελευταίες, με κόστος στη σωματική και ψυχολογική τους υγεία.
Πολλές φορές δίνουν δικαιολογίες του τύπου:  «Πού θα βρώ την ενέργεια να ανταπεξέρθω σε αυτά που καλούμαι να κάνω καθημερινά: να αποδώσω στην εργασία μου, να έχω μια καλή σχέση με το παιδί μου και με το σύντροφό μου; Πως μπορώ να τα συνδυάσω όλα; Να κυνηγήσω τα ενδιαφέροντα μου, τις φιλοδοξίες και τα όνειρα μου?»
Στο βωμό του να είμαι “καλή” σε όλα και “αποδεκτή” κάτι πρέπει να θυσιαστεί : και αυτό συνήθως είναι οι ανάγκες, οι προτεραιότητες  και ο ίδιος ο εαυτός  της γυναίκας.


Όμως όπως λένε οι Ψυχολόγοι και οι Σύμβουλοι, αυτή είναι η μόνη συνταγή για πιό γρηγορη και σίγουρη φθορά, «ψυχικό & σωματικό κάψιμο», ψυχοσωματική κούραση, εντάσεις, νεύρα, κατάθλιψη κτλ  και σίγουρα συναισθήματα ανικανότητας εκπλήρωσης του ρόλου της γυναίκας σαν ολοκληρωμένο, ισορροπημένο άτομο: με ευθύνες, αλλά και ανάγκες και σαν μητέρα, σύζυγος, σύντροφος, εργαζόμενη, κόρη, φίλη και άτομο!!
Η Αυτό-φροντίδα (Self-Care) πέρα από ένδειξη ότι αγαπάμε και σεβόμαστε τον εαυτό μας, είναι και απαραίτητο στοιχείο ευεξίας, υγείας, αυτοσεβασμού, αυτοσυντήρησης, αυτοπροστασίας, αυτοπεποίθησης και πάνω απο όλα σωστό παράδειγμα πράξης και ζωής στους ανθρώπους που αγαπάμε.

Οι άλλοι ειναι ο καθρέπτης μας, είτε είναι παιδιά μας, είτε σύντροφος,  κάνουν ότι κάνουμε στη πράξη, όχι στη θεωρία και στα λόγια. Φροντίζοντας τον εαυτό μας γεμίζουμε τις εσωτερικές μας μπαταρίες με ενέργεια, γινόμαστε πιο ανθεκτικές και υγιείς και νιώθουμε περισσότερη αυτοπεποίθηση και δύναμη να ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις μας, να πετύχουμε όλα αυτά που επιθυμούμε στη ζωή, αλλά και να εξασφαλίσουμε καλή υγεία για το μέλλον.

Όπως λέει και η LOUISE L. HAY στα best seller βιβλία της « Η ΔΥΝΑΜΗ ΜΕΣΑ ΣΟΥ»,     «ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΤΕ ΤΗ ΖΩΗ ΣΑΣ’ & « ΠΗΓΗ ΔΥΝΑΜΗΣ & ΣΟΦΙΑΣ»

“Έχουμε πρωτα υποχρέωση να αγαπήσουμε τον εαυτο μας, όπως είναι, και να του δώσουμε ότι χρειαζεται για να είναι ευτυχισμενος για να μπορέσει να ισορροπήσει και να να προσφέρει το καλύτερο σε όσους αγαπά !»
“Αποδέξου & αγάπησε τον εαυτό σου, κάθε στιγμή όπως είσαι, άκουσε την εσωτερική σου φωνή  και δώσε του ότι έχει ανάγκη & έτσι θα του το προσφέρεις το δώρο να εξελιχθεί όπως του αξίζει & θα μπορέσεις να προσφέρεις και στους άλλους! ”
Όπως καταλαβαίνουμε από παραδείγματα στη καθημερινή μας ζωή μας αν δεν φροντίσουμε πρώτα τον εαυτό μας δεν θα μπορέσουμε κάποια στιγμή να φροντίσουμε κανέναν άλλο, ούτε τα παιδιά, ούτε το σύντροφο ή οικογένεια μας!

Η LOUISE L. HAY ρωτάει & οι Ψυχολογοι δεν έχουμε παρά να συμφωνήσουμε:
Μπορείς να πιείς από άδεια κούπα;
Μπορείς να προσφέρεις στον εαυτό σου και στους γύρω σου αν εσύ είσαι άδειος;
Και αν καταφέρεις τελικά να δώσεις από το υστέρημα σου πόσο χαρούμενος ή θυμωμένος νιώθεις μετά;
Το να βρεις τρόπους να φροντίσεις τον εαυτό σου μπορεί να είναι μια πρόκληση και ίσως και δoκιμασία γιατί δεν το έχεις συνηθίσει.

Θα υπάρξουν στιγμές που το πρόγραμμά σου θα είναι πολύ φορτωμένο, όμως έχοντας πάντα στο μυαλό σου ότι Αυτο-φροντίδα είναι το κλειδί για ένα πιο ισορροπημένο και υγιή τρόπο ζωής, σίγουρα θα βρεις λίγο χρόνο μέσα στην ημέρα, κάθε μέρα ή τουλαχιστον 3 φορές την εβδομάδα για να σε φροντίσεις και να σε αγαπήσεις λίγο περισσότερο.

Παρακάτω δίνουμς μερικές ιδέες Αυτo-φροντίδας για το Σώμα – Ψυχή – Πνεύμα που φυσικά μπορείς να τις εμπλουτίσεις και με αυτά που εσύ αγαπάς και επιθυμείς περισσότερο. Μην αφήνεις τη εβδομάδα να περάσει αν δεν κάνεις κάτι που σε γεμίζει με ενέργεια και ευεξία. Ξεκίνα από σήμερα!


Αυτο-φροντίδα για το Σώμα:
Πήγαινε μια βόλτα με τα πόδια ή το ποδήλατο στη φύση
Κάνε yoga/ Γυμναστική που σε ευχαριστεί
Ανέπνευσε βαθιά απ’ ότι συνήθως
Βάλε μουσική και χόρεψε
Φάε ένα υγιεινό φαγητό
Τεντώσου κάθε πρωί και αρκετές φορές μέσα στην ημέρα
Κοιμήσου το λιγότερο 8 ώρες
Πήγαινε για μασάζ
Κάνε κάποια μορφή άσκησης
Περπάτησε ή κάνε άσκηση 10 λεπτά παραπάνω κάθε μέρα

Αυτο-φροντίδα για τη Ψυχή:
Δείξε αγάπη, προσοχή, συμπόνια στον εαυτό σου
Πες Με αγαπώ, ΑΞΙΖΩ !!!
Πες στον εαυτό σου είσαι ΥΠΕΡΟΧΟΣ !
Συγχώρεσε τον εαυτό σου και απελευθερώσου
Συγχωρεσε άλλους, απελευθέρωσε τους απο τη ζωή σου
Βρες ένα χόμπι που σε εκφράζει και ασχολήσου με αυτό
Πάρε ένα δώρο στον εαυτό σου
Κάνε μια βόλτα στη φύση
Πες όχι όταν το θες
Χαμογέλασε
Δες μια κωμωδία στο θέατρο
Φτιάξε μια νέα συνταγή
Κάνε μια εθελοντική εργασία
Παίξε με το παιδί σου
Κάνε παρέα με θετικούς ανθρώπους

Αυτο-φροντίδα στο Πνεύμα:
Διάβασε ένα βιβλίο που πάντα επιθυμούσες, αλλά δεν είχες ποτέ καιρό !
Μάθε να κάνεις διαλογισμό
Μάθε να κάνεις χαλάρωση
Ξεκίνησε ένα ημερολόγιο Ευγνωμοσύνης
Οργάνωσε μια εκδρομή για το Σαββατοκύριακο
Απόλαυσε το ηλιοβασίλεμα
Ξεκίνησε ένα μάθημα Αυτο βελτίωσης/ Αυτογνωσίας
Ανανέωσε το χώρο που ζεις
Κλείσε το κινητό για 1 ώρα
Γράψε 5 καλά για τον εαυτό σου
Πες ευχαριστώ γι’ αυτά που έχεις
Απόλαυσε την κάθε στιγμή αυτό που κάνεις
Εμπιστεύσου τη διαίσθησή σου
Κάνε τη δουλειά που αγαπάς

Τζίνα θανοπούλου, ED.M., M.A., HARVARD University, Ψυχο-εκπαίδευτικη Συμβουλος, Συμβουλευτική Παιδιών , Εφήβων , Γονέων, Ζευγαριών, Ενηλίκων, Γυναικεία Ψυχολογία
Τηλ: 210 6838241,
Mob: 6945541188
ginagthanopoulou@gmail.com
Website: www.ginagcounseling.com

error: Content is protected !!