ΑΥΤΟΠΤΗΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ

«Art In The Public Sphere»: Η The Art Newspaper Greece ανοίγει το διάλογο για την τέχνη στο δημόσιο χώρο!

Η εφημερίδα The Art Newspaper Greece, μέλος του διεθνούς ομίλου The Art Newspaper, σε συνεργασία με το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, ανοίγουν το διάλογο για την τέχνη στο δημόσιο χώρο, διοργανώνοντας την εκδήλωση «Τέχνη στη Δημόσια Σφαίρα / Art In The Public Sphere», με τη συμμετοχή διακεκριμένων ομιλητών από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Η εκδήλωση λόγου θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 30 Νοεμβρίου, 19:30, στον Πύργο Βιβλίων της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, με το οποίο η εφημερίδα έχει σταθερά εποικοδομητική συνεργασία.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, οι ομιλητές Συραγώ Τσιάρα, Αν. Διευθύντρια ΜΟMus Museum of Contemporary Art, Jo Baxendale, Senior Policy Officer, Visual Art and Public Realm, London Authority, Νike Savvas, Artist, MCA Collection, Mark Titchner, Artist, Turner Prize Nominee, και Ibrahim Mahama, Artist, DOCUMENTA 14, θα παρουσιάσουν διαφορετικές πλευρές της τέχνης στο δημόσιο χώρο και θα ακολουθήσει συζήτηση που θα συντονίσουν η Εκδότρια του The Art Newspaper Greece, Όλινκα Μηλιαρέση-Βαρβιτσιώτη, και ο επιμελητής & υπεύθυνος στρατηγικής της εφημερίδας, Βασίλης Ντούπας.

Το The Art Newspaper Greece έχει συστηματικά ασχοληθεί με το ζήτημα της τέχνης στο δημόσιο χώρο και, ειδικότερα, με το τι εννοούμε και τι συνεπάγεται η τέχνη στο δημόσιο χώρο, ποια είναι τα όρια μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού και σε ποιους απευθύνεται.

The Mayor of London unveils the new Fourth Plinth Commission in Trafalgar Square “Nelson’s Ship in a Bottle” by Yinka Shonibare MBE, today 24th May 2010.
© James O Jenkins 07876 341 910

Η Συραγώ Τσιάρα είναι ιστορικός τέχνης και επιμελήτρια. Διευθύνει το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Μητροπολιτικού Οργανισμού Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης (ΜΟMus). Διηύθυνε επί 13 έτη το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης, καθώς και την 6η και την 7η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης. Διετέλεσε επιμελήτρια του Ελληνικού Περιπτέρου στην 55η Μπιενάλε της Βενετίας (2013) και εθνική επίτροπος στην 58η Μπιενάλε της Βενετίας το 2019. Την ίδια χρονιά συνδιηύθυνε το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Επιμελείται εκθέσεις, συγγράφει και δίνει διαλέξεις κυρίως για ζητήματα ταυτότητας, δημόσιας σφαίρας, φύλου, μνήμης και πολιτικής στη σύγχρονη τέχνη.

Συραγώ Τσιάρα- Episode A’.
«City Sound» (Exhibition Chrysa).
Music: Pavlos Michailidis.
Work: Neon, for bass clarinet.
Bass clarinet: Alexandros Stavridis.
A co-production of the Thessaloniki State Symphony Orchestra and The MOMus.
In cooperation with the International Thessaloniki Film Festival.

Η Jo Baxendale εργάζεται στον τομέα πολιτισμού και δημόσιας σφαίρας του Δήμου του Λονδίνου ως Senior Policy Officer, Visual Art and Public Realm, London Authority. Από το 2016 είναι υπεύθυνη για τις αναθέσεις του Fourth Plinth στην καρδιά του Λονδίνου, στην Trafalgar Square. Έχει συνεργαστεί με σημαντικούς καλλιτέχνες που τους ανατέθηκε δημόσια παραγγελία για το Fourth Plinth όπως η Katharina Fritsch, ο David Shrigley και ο Hans Haacke κλπ Μπορείτε να δείτε και να διαβάσετε την ιστορία και τις αναθέσεις του Fourth Plinth εδώ.

Jo Baxendale

H Nike Savvas είναι μια από τις σημαντικότερες καλλιτέχνες της Αυστραλίας. Με ελληνοκυπριακές ρίζες, η Savvas ζει μεταξύ Λονδίνου και Σίδνευ. Εργα της υπάρχουν στις μόνιμες συλλογές του Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Σίδνεϊ, της Tate στο Λονδίνο και αλλού. Πρόσφατες μεγάλες εκθέσεις περιλαμβάνουν το Leeds Art Gallery στη Βρετανία, το Australian Centre of Contemporary Art στην Αυστραλία. Είναι ιδιαίτερα γνωστή για τις δημόσιες αναθέσεις που έχει κάνει σε Ευρώπη, Αυστραλία και Μέση Ανατολή. Το 2019 έκανε ένα δημόσιο έργο μεγάλης κλίμακας στο South Bank Centre του Λονδίνο. αλλά και εγκαταστάσεις μεγάλης κλίμακας στα καταστήματα Nike του Σαν Φρανσίσκο και Louis Vuitton στο Σίδνευ, αμβλύνοντας τα όρια δημόσιου και εμπορικού χώρου. Το 2013 κυκλοφόρησε η μονογραφία της με τίτλο «Full of Love Full of Wonder».

Nike Savvas

O Mark Titchner είναι βρετανός καλλιτέχνης που ζει και εργάζεται στο Λονδίνο. Το 2006 ο Titchner ήταν υποψήφιος για το βραβείο Turner για την έκθεση του στο Arnolfini του Μπρίστολ, όπου παρουσίασε τη γλυπτική εγκατάσταση «How To Change Behaviour. Το 2007 συμμετείχε στην 52η Μπιενάλε της Βενετίας εκθέτοντας στο περίπτερο της Ουκρανίας. Στη διάρκεια της πανδημίας έκανε μια μεγάλη δημόσια παραγγελία που δημιούργησε αίσθηση, ενώ έχει κάνει μια σειρά από δημόσιες παραγγελίες για ψυχιατρικά ιδρύματα. Έργα του βρίσκονται στις μόνιμες συλλογές του Arts Council, του British Council, της Government Art Collection και της Tate Gallery, ανάμεσα σε άλλα.

Mark Titchner

Ο Ibrahim Mahama είναι καλλιτέχνης από τη Γκάνα, όπου ζει και εργάζεται. Μια από τις κύριες δημιουργικές πρακτικές του συνίσταται στο να τυλίγει δημόσια (συνήθως) κτίρια με ύφασμα δίνοντάς τους νέες μορφές, επιβάλλοντάς τους νέες έννοιες ή αποχωρίζοντάς τα από την επιδιωκόμενη σημασία τους. Έργα του έχουν παρουσιαστεί στην 56η Μπιενάλε Βενετίας το 2015 (σε επιμέλεια Okwui Enwezor), στην Documenta 14 της Αθήνας (2017) ενώ έχει εκθέσει στις ΗΠΑ, την Ιταλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιρλανδία και, φυσικά, στη χώρα του.

IbrahimMahama Check Point Prosfygika Syntagma Square

Η εκδήλωση είναι ελεύθερη για το κοινό, αυστηρά με προκράτηση θέσης στο info@theartnewspaper.gr και για περιορισμένο αριθμό θέσεων1. Στη συνέχεια θα είναι διαθέσιμη για online προβολή στις ιστοσελίδες www.snfcc.org και www.theartnewspaper.gr.

It’s good to know: Το The Art Newspaper, που καλύπτει τον κόσμο της τέχνης παγκοσμίως, μέσα από έντυπη και ψηφιακή έκδοση, ιδρύθηκε το 1990 από τους Umberto Allemandi και Anna Somers Cocks, βασισμένο στην κεντρική ιδέα της εφημερίδας Il Giornale dell’Arte, η οποία ιδρύθηκε το 1983.

Το The Art Newspaper International Edition έχει γραφεία στο Λονδίνο και την Νέα Υόρκη. Την ασυναγώνιστη κάλυψη ειδήσεων και εκδηλώσεών της εφημερίδας, τροφοδοτεί ένα δίκτυο θυγατρικών εκδόσεων, με περισσότερους από 50 ανταποκριτές που εργάζονται σε πάνω από 30 χώρες και γραφεία σύνταξης στο Παρίσι, την Μόσχα και την Σαγκάη. Το 2014, η Inna Bazhenova έγινε ιδιοκτήτης του The Art Newspaper International Edition και του εξουσιοδοτημένου δικτύου στην Κίνα, την Ελλάδα, την Γαλλία και την Ρωσία.

error: Content is protected !!