ΑΥΤΟΠΤΗΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ

Art Design Antiques: "Η Ελληνική Κασέλα Τέχνη & Παράδοση"

Στο πλαίσιο της καθιερωμένης έκθεσης Art Design Antiques, αυτήν τη φορά παρουσιάζεται και η ομαδική έκθεση με θέμα:

“Η Ελληνική Κασέλα Τέχνη & Παράδοση”

με σκοπό την ανάδειξη της ιδιαίτερης σημασίας της στην κληρονομιά και τις παραδόσεις του τόπου μας.

Η ελληνική κασέλα έχει ιδιαίτερη βαρύτητα και σημασία για την ελληνική μας κληρονομιά. Αποτελεί σημαντικό έπιπλο από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα. Τη συναντάμε σε παραστάσεις αρχαίων αγγείων, που απεικονίζουν τελετές ή σκηνές του καθημερινού βίου.

Για αιώνες αποτελούσε το κυριότερο έπιπλο του ελληνικού σπιτιού και προοριζόταν για τη φύλαξη ρούχων, πολύτιμων μικροαντικειμένων και εγγράφων. Οι κασέλες με τα προικιά αντιπροσωπεύουν ένα σημαντικό κομμάτι της παραδοσιακής οικογενειακής ζωής. Χρησιμοποιούνταν επίσης ως καθίσματα και για την μεταφορά αντικειμένων σε ταξίδια.

Πέρα όμως από τη χρηστικότητα σε πολλές περιπτώσεις οι κασέλες ήταν, και είναι ακόμα, πραγματικά έργα τέχνης που κουβαλάνε τη μνήμη της ελληνικής ιστορίας. Ο τύπος της κασέλας διαφέρει από τόπο σε τόπο και σχετίζεται άμεσα με την οικονομική ευμάρεια, την πρώτη ύλη και τη δεξιοτεχνία των κατασκευαστών της εκάστοτε περιοχής. Οι βασικές κατηγορίες της είνα: οι ξυλόγλυπτες, οι ζωγραφιστές, οι ακόσμητες και οι διακοσμημένες με ένθετα υλικά. Τα μοτίβα ποικίλουν και συχνά συνυπάρχουν: γεωμετρικά, φυτικά και ζωικά – συχνά φανταστικά όπως δράκοι– σύμβολα αποτρεπτικά και θρησκευτικά, ανθρώπινες μορφές, κτήρια και καράβια διακοσμούν τις εξωτερικές επιφάνειες μιας κασέλας και σπανιότερα το εσωτερικό τους.

Η κασέλα ταιριάζει αρμονικά στο σημερινό σπίτι  συνδυάζοντας  τη γοητεία του παλιού με το λιτό σύγχρονο περιβάλλον.
Την έκθεση επιμελήθηκαν οι: Α. Αργυριάδης, Α. Βλαστάρης, Μαρτίνος, Zoumboulakis Galleries

Η έκθεση θα διαρκέσει μόνο δύο ημέρες: Σάββατο 3 και Κυριακή 4 Δεκεμβρίου από τις 11.00 έως και τις 17.00

Gallery Zoumboulakis: Αγαθοδαίμονος 37 & Ορέστου 1 (από το 199 της οδού Πειραιώς, ΗΣΑΠ Πετράλωνα)

error: Content is protected !!