Αrt Athina 2019: Η foire της εικαστικής Αθήνας!

18/09/2019 • ART

Με κοσμοσυρροή, παρουσία σημαντικών προσωπικοτήτων, ενθουσιώδη σχόλια και πολλή τέχνη έπεσε το βράδυ της Δευτέρας η αυλαία της Art Athina 2019, η οποία φέτος φιλοξενήθηκε στο Ζάππειον Μέγαρο.
Κατά τις τέσσερις μέρες που προηγήθηκαν η μεγαλύτερη ετήσια εικαστική διοργάνωση στην Ελλάδα, που φέρει την υπογραφή του Πανελληνίου Συνδέσμου Αιθουσών Τέχνης και της καλλιτεχνικής διευθύντριας, Σταματίας Δημητρακοπούλου, κατάφερε στην 24η χρονιά παρουσίας της να κερδίσει το στοίχημα με τους καλλιτέχνες, τις γκαλερί, τους συλλέκτες και το φιλότεχνο κοινό. Μετατράπηκε από μια έκθεση που παρουσιάζει ένα συνεπτυγμένο πανόραμα της σύγχρονης ελληνικής εικαστικής σκηνής -χωρίς να απουσιάζουν οι διεθνείς παρουσίες- σε μια μεγάλη γιορτή. Απόδειξη αποτελεί και το γεγονός ότι κατά τις τρεις ημέρες που η Αrt Athina 2019 ήταν προσβάσιμη για τους επισκέπτες, οι ουρές έφταναν πολλά μέτρα κάτω από τη μαρμάρινη σκάλα της εισόδου του Ζαππείου.
Οι θετικοί οιωνοί ήταν φανεροί ήδη από την ημέρα των εγκαινίων, την Παρασκευή. To ενδιαφέρον συλλεκτών και ανθρώπων που ασχολούνται με τον χώρο της τέχνης ήταν ιδιαίτερα αυξημένο με αποτέλεσμα από τις πρώτες κιόλας ώρες που άνοιξε η Art Athina 2019 oι αίθουσες του Ζαππείου να πλημμυρίσουν με κόσμο. Κορυφαία στιγμή ωστόσο ήταν εκείνη των εγκαινίων, τα οποία τελέστηκαν παρουσία της Α.Ε. Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκοπίου Παυλοπούλου.

Γιάννα Γραμματοπούλου, Προκόπης Παυλόπουλος, Σταματία Δημητρακοπούλου

Ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος στήριξε τον θεσμό της Art Athina τονίζοντας ότι «οι διοργανωτές της προσφέρουν πολλά στην Τέχνη, στην Αθήνα και στην Ελλάδα, αλλά ακόμη περισσότερο στον Πολιτισμό, πέρα από σύνορα. Γνωρίζω καλά υπό ποιες συνθήκες αυτός ο θεσμός δημιουργήθηκε και, κυρίως, διατηρήθηκε ζωντανός και ακμαίος μέσα στην κρίση, ιδίως κατά τα τελευταία χρόνια, αποδεικνύοντας ότι η πολιτιστική δημιουργία είναι μια κορυφαία πράξη αντίστασης εναντίον κάθε είδους φθοράς, η οποία απειλεί τον Άνθρωπο. Και θέλω να τους διαβεβαιώσω ότι η διαρκής παρουσία μου στις εκθέσεις της “Art Athina” αποτελεί για μένα, ως Προέδρου της Δημοκρατίας, οφειλόμενο χρέος, τόσο απέναντί τους όσο και, κυρίως, απέναντι στον Πολιτισμό μας».

Παρών στα εγκαίνια της Art Athina ήταν και ο Δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης.

Άννα Χατζηνάσιου (σύμβουλος τέχνης, επιμελήτρια), Όλγα Κεφαλογιάννη, Γιάννα Γραμματοπούλου (πρόεδρος Πανελληνίου Συνδέσμου Αιθουσών Τέχνης)

Κώστας και Ελένη Τσόκλη

Μανώλης Κανακάκις (γκαλερί 7), Νικόλας Γιατρομανωλάκης

Αλεξία Αντσακλή-Βαρδινογιάννη

Τατιάνα Σπινάρη της Γκαλερί Citronne, Αφροδίτη Λίτη, Προκόπης Παυλόπουλος

Παύλος Γερουλάνος, Νίκος Βατόπουλος

Νίκος Δένδιας

Λητώ Καρακωστάνογλου

Ίρις Κρητικού

Αδιαχώρητο επικρατούσε το Σαββατοκύριακο στον χώρο όπου πραγματοποιούνταν τα εκπαιδευτικά προγράμματα για τους νεαρούς φιλότεχνους, ενώ σχεδόν σε όλες τις ομιλίες μέρος του κοινού παρακολουθούσε όρθιο τους συμμετέχοντες που κατέθεταν τις απόψεις τους σχετικά με την τέχνη και τους θεσμούς της. Επιτυχία σημείωσε και το πρόγραμμα με τις περφόρμανς, οι οποίες συχνά ξάφνιαζαν το κοινό που κινούνταν στον εκθεσιακό χώρο, καθώς δεν ήταν γνωστοποιημένο στους επισκέπτες.

Γιώργος Καρτάλος (γκαλερί Αγκάθι), Αλέξης Γεωργούλης

H Χριστίνα Πλακόπιττα στο Booth B3, της Γκαλερί Citronne

Ζέτα Αντσακλή, Δήμητρα Φιλίππου

Τατιάνα Σπινάρη, Αφροδίτη Λίτη, Κώστας Μπακογιάννης, Γιάννης Αδαμάκος, Γιάννης Βογανάτσης

Η φουάρ ολοκληρώθηκε το βράδυ της Δευτέρας με το πρόγραμμα βίντεο στον κατάμεστο θερινό κινηματογράφο της Αίγλης Ζαππείου.

Φωτογραφίες: C Carvatellis, Studio Panoulis

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Show Buttons
Hide Buttons