ΑΥΤΟΠΤΗΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ

Η Αποστολή Πηνελόπη Gandhi δίδει… την άκρη του νήματος στην Λευκάδα

Η Αποστολή Πηνελόπη Gandhi και το Πανεπιστήμιο των Ορέων, συμμετείχαν στις εκδηλώσεις της Ε’ συνάντησης στον Αλέξανδρο Λευκάδας, που διοργάνωσε ο σύλλογος φίλων Αλεξάνδρου «ΦΗΓΟΣ» και οι οποίες πραγματοποιήθηκαν, με κεντρικό θέμα την Ιερή τέχνη της Υφαντικής και την προσπάθεια αναβίωσής της και στην Λευκάδα.

4551

Στην εκδήλωση μίλησαν η κυρία Βαρβάρα Τερζάκη – Παλλήκαρη, εμπνεύστρια της Αποστολής, η κυρία Λουίζα Καραπιδάκη από την Ακαδημία Αθηνών, ο κύριος Μ. Κολιοραδάκης και η κυρία Κ. Καραμπά, εκπρόσωποι του ΠΤΔΕ Πανεπιστημίου Κρήτης, καθώς και ο κύριος Ν. Νικολακάκης, ψυχίατρος, μέλος τον Πανεπιστημίου των Ορέων.
Την συζήτηση συντόνισε το ζεύγος Νίκος και Ανδρομάχη Κονδυλάτου, ενώ σε καφενείο που είχε εγκαταλειφθεί τα τελευταία 100 χρόνια, πραγματοποιήθηκε έκθεση υφαντών από την Ήπειρο, την Λευκάδα και την Κρήτη, με την πολύτιμη αρωγή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

4555
Οι κάτοικοι της Λευκάδας, υποδέχθηκαν με θέρμη όλους τους εθελοντές, ύφαναν σε τοπικά Αργαστήρια, παρουσίασαν τα υφαντά της περιοχής και συζήτησαν μαζί τους για το παρόν και το μέλλον της Ιερής τέχνης της Υφαντικής σε όλη την Ελλάδα.
Η Αποστολή Πηνελόπη Gandhi είναι καινοτόμος, εθελοντική, μη επιχορηγούμενη πρωτοβουλία, της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης του Πανεπιστημίου των Ορέων, μέλους του Mountain Partnership – Food and Agriculture Organization οf the United Nations.
Βασικό της όραμα είναι η διάσωση, αναβίωση και ενεργός επαναφορά της τέχνης της Υφαντικής στην Κρήτη και σε διάφορα μέρη της Ελλάδος. Για το σκοπό αυτό υλοποιεί δράσεις σε πρακτικό, συναισθηματικό και αξιακό επίπεδο.

P6280219
Στο πλαίσιο των διαδραστικών αυτών ενεργειών, υλοποιούνται επιτόπιες επισκέψεις στις «τελευταίες» υφάντριες της χώρας, συζητήσεις, υλικό που μαγνητοσκοπείται σε μορφή πλέον λαογραφικής συλλογής, ανεκτίμητης αξίας, αποτύπωση των αφηγήσεων καθώς και συλλογή των ιστορικών υφαντών, πού διατηρούνται αλώβητες στις κασέλες των σπιτιών.
Η ομάδα της Αποστολής εμπνέει τους ανθρώπους της Κρήτης αλλά και ολόκληρης της Ελλάδας, να ξαναβρούν το νήμα της πανάρχαιας αυτής τέχνης, στοιχείο που συνενώνει τους ανθρώπους με τον εαυτό τους, τους συνανθρώπους τους και τη φύση, όχι μόνο τοπικά αλλά και παγκόσμια.
Η ομάδα της Αποστολής Πηνελόπη Gandhi υποστηρίζεται από λαϊκές υφάντριες αλλά και ανθρώπους μυημένους στην πανάρχαια ιερή τέχνη της υφαντικής, πολλούς ωστόσο εθελοντές πού εμπνέονται από το όραμα της Αποστολής.

error: Content is protected !!