ΑΥΤΟΠΤΗΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ

«Από τον Μεσοπόλεμο στον Μοντερνισμό: μικρά σενάρια για την Αθήνα». Μία εικαστική διαδρομή από τα Πατήσια ως την Κυψέλη και από το Κολωνάκι ως τα Εξάρχεια και τη Νεάπολη…

Περπατώντας καθημερινά σε μια σχεδόν μητρόπολη που ερήμην μας ολισθαίνει, μοιραζόμαστε πλέον πολλοί, ολοένα και περισσότεροι, την αγωνία του βλέμματος.
Εντοπίζουμε και εγγράφουμε στη μνήμη σταδιακές εξαϋλώσεις,  φωτογραφίζουμε και μοιραζόμαστε εικόνες, θεσπίζουμε ομαδικούς αστικούς περιπάτους, ομάδες δράσης και θετές οικογένειες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, διασώζουμε όψεις και λεπτομέρειες, διαδίδουμε ταυτότητες και ιστορικές πληροφορίες, ακουμπούμε ίχνη κατοίκησης και αποτυπώματα ανθρώπινης ύπαρξης.

ΓΕΥΣΩ ΠΑΠΑΔΑΚΗ Στη Δεξαμενή

ΓΕΥΣΩ ΠΑΠΑΔΑΚΗ Στη Δεξαμενή

Οι συμμετέχοντες στην έκθεση, οδηγώντας μας επίμονα από τα Πατήσια ως την Κυψέλη και από το Κολωνάκι ως τα Εξάρχεια και τη Νεάπολη, σταχυολογούν και διασώζουν μικρά αθηναϊκά σενάρια από τα τέλη του 1920 ως τα τέλη του 1950, ξετυλίγοντας μια λανθάνουσα διαδρομή από τον Μεσοπόλεμο στον Μοντερνισμό με πολύτιμα ψήγματα επίμονης ομορφιάς και χαμένους ενδιάμεσους κρίκους. Ζωντανοί κτηριακοί όγκοι με βαρύνουσα αρχιτεκτονική υπογραφή και άποψη, λιτές ευθείες από μπετόν αρμέ, πλαστικές εξάρσεις και γωνιακές καμπύλες, ευγενή έρκερ οριοθετημένα από τον Μεταξά σε πλάτος και όψιμες εκλεκτικιστικές επινοήσεις, κομψές θύρες με αρχικά και περίτεχνα κιγκλιδώματα, στιλπνοί ξύλινοι ανελκυστήρες και λαμπερά πετραδάκια μωσαϊκού, δικτυωτές μπαλκονόπορτες και σχεδιασμένα στο χέρι ξύλινα δάπεδα, γενναιόδωρα ύψη και καμπύλες λυχνίες, γιορτινές βεράντες και συμπυκνώσεις ύπαρξης εγκαλούν τον ενδιάμεσο μητροπολιτικό χρόνο και ανασυνθέτουν το ευγενικό πρόσωπο μιας πόλης που υπήρξε.
ΙΡΙΣ ΚΡΗΤΙΚΟΥ

ΔΙΚΑΙΑ ΔΕΣΠΟΤΑΚΗ Πλουτάρχου 3 & Υψηλάντου 33

ΔΙΚΑΙΑ ΔΕΣΠΟΤΑΚΗ Πλουτάρχου 3 & Υψηλάντου 33

Η gallery genesis γιορτάζει τα 7 χρόνια λειτουργίας της με την ομαδική έκθεση «Από τον Μεσοπόλεμο στον Μοντερνισμό: μικρά σενάρια για την Αθήνα», σε επιμέλεια της Ίρις Κρητικού.

Εγκαίνια: Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2017, ώρα 20:00

Διάρκεια έκθεσης: 14 Φεβρουαρίου έως 4 Μαρτίου 2017

Στην έκθεση συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: ΑΘΗΝΑ ΧΑΤΖΗ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΑΓΚΑΝΙΩΤΗΣ, ΑΝΔΡΕΑΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ, ΑΝΝΙΤΑ ΚΑΛΗΜΕΡΗ, ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΧΡΥΣΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ, ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΑΡΑΚΑΤΣΑΝΗΣ, ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΙΑΟΥΡΗΣ, ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΕΛΙΜΑΣ, ΓΕΥΣΩ ΠΑΠΑΔΑΚΗ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΕΔΕΣ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΤΡΗΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΑΛΤΑΦΕΡΟΣ, ΔΙΚΑΙΑ ΔΕΣΠΟΤΑΚΗ, ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΚΑΤΣΙΠΑΝΟΣ, ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΤΣΕΜΠΕΛΗ, ΜΑΡΙΑ ΓΙΑΝΝΙΚΟΥ,  ΜΑΡΙΟΣ ΒΟΥΤΣΙΝΑΣ, ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΛΑΤΣΙΟΣ, ΜΗΝΑΣ ΚΑΜΠΙΤΑΚΗΣ, ΝΙΚΗ ΠΡΟΚΟΥ, ΝΙΚΟΣ ΓΑΒΑΛΛΑΣ, ΠΑΒΛΟΣ ΧΑΜΠΙΔΗΣ, ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΠΕΛΝΤΕΚΟΣ, ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΔΟΥΚΑΚΗΣ, ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΑΚΤΙΔΗ
Gallery Genesis.
35 HARITOS Street,
Kolonaki 10675

error: Content is protected !!