ΑΥΤΟΠΤΗΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ

Από τη Φάρμα στο Τραπέζι: Δειπνώντας στο Μποστάνι του Ποσειδωνίου…

Κλείνω τα μάτια μου και εισπνέω βαθιά τον αέρα της υπαίθρου, με τα διαπεραστικά αρώματα από τα πεύκα, τα άγρια μυρωδικά και τα λαχανικά που ωριμάζουν σε αυτόν εδώ τον τόπο, στο μποστάνι, καθώς γεύομαι αμυδρά την αλμύρα που μεταφέρεται από την θαλασσινή αύρα. Αυτή είναι άλλωστε η μυρωδιά των Σπετσών, που ενέπνευσε τους Βενετούς τον 15ο αιώνα να ονομάσουν τις Σπέτσες “το νησί των αρωμάτων” ή αλλίως Isola di spezie. Αυτά ακριβώς είναι τα αρώματα που αναδύουν αυτή την στιγμή, στο “Μποστάνι” του Ποσειδωνίου, πάνω ψηλά από την εκκλησιά της Αγίας Άννας, τόσο ψηλά που νομίζεις πως θα αγγίξεις το φεγγάρι του Αυγούστου, μα η θαλασσινή αύρα είναι πάντα εδώ, να μου θυμίζει τον λόγο της επίσκεψης μου. Εδώ, στο μποστάνι που με τόση αγάπη, φροντίδα, σεβασμό, γνώση και επιμέλεια, μεγαλώνει η ομάδα του Ποσειδωνίου, αφού ο Μανώλης και ο Αντώνης Βορδώνης, με την πολύτιμη βοήθεια του βραβευμένου σεφ Σταμάτη Μαρμαρινού, είχαν την ιδέα της φιλοσοφίας από-το-περιβόλι-στο-τραπέζι. Η αγάπη για τις Σπέτσες και το τοπικό φαγητό να συναντηθούν στο τραπέζι του βιολογικού κτήματος του Ποσειδωνίου, του “μποστανιού” του, εκφράζοντας την πίστη στην συγκεκριμένη φιλοσοφία Farm-to-table Dining…

drz-poseidonion_3152
Follow me…

drz-poseidonion_3104

 

Ετοιμασίες...Σήμερα έχουμε καλεσμένους!

Ετοιμασίες…Σήμερα έχουμε καλεσμένους!

Follow me...

Follow me…

Η ώρα είναι 20.15′ μόλις μας έχει μεταφέρει το αυτοκίνητο του Ποσειδωνίου από την εκκλησία της Αγίας Άννας στα εντυπωσιακά αυτά κτήματα, και το εξυπηρετικότατο προσωπικό μας ρωτάει αν θέλουμε να μας ξεναγήσει ή αν προτιμάμε να το εξερευνήσουμε μόνοι μας, πριν κάτσουμε για φαγητό.

H θέα του νησιού από το μποστάνι...

H θέα του νησιού από το μποστάνι…

Προτιμώ να κάνω μια βόλτα στο μποστάνι, ανάμεσα στα σπαρμένα λαχανικά, και να ζήσω για λίγο όλα όσα η πόλη μας έχει στερήσει. Να κόψω με τα χέρια μια ώριμη κατακκόκινη ντομάτα απευθείας από τη ρίζα της, ένα τραγανό κολοκυθάκι, τα τρυφερά φυλλαράκια από το θρούμπι… Σειρές από ντομάτες, πιπεριές, κολοκυθάκια και μελιτζάνες μπλεγμένες με τα αρώματα των μυρωδικών, του βασιλικού, της ματζουράνας και του θυμαριού δημιουργούν μια ρουστίκ εικόνα, η οποία θα αποτελέσει το δείπνο μας.

bo1

bo2

bo4

bo3

bo5

bo6

bo8

bo10

bo9

Αυγά από τις κότες για το δείπνο μας. Και κάποια, για το πρωινό της Ελμίνας…

Κάθε Τρίτη και Πέμπτη, αυτό εδώ το μποστάνι φιλοξενεί στα μοναστηριακά του τραπέζια έως και είκοσι άτομα, τα οποία δειπνούν “όπως άλλοτε”, νοσταλγικά πιάτα που μυρίζουν Σπέτσες και Αργολίδα. Παξιμάδια και ζυμαρικά από την Τραχειά, τυριά από το Άργος, ολόφρεσκα Σπετσιώτικα λαχανικά, μαγειρεύονται εδώ στο μποστάνι, μπροστά στα μάτια μας, δίνοντας παραδοσιακές γεύσεις της περιοχής…

bo14b

bo15
Ετοιμαζόμαστε να απολαύσουμε το δείπνο μας στην εξωτερική ταράτσα, ακριβώς δίπλα από το μποστάνι των λαχανικών,αφήνομαι στον ευωδιαστό από τα μυρωδικά αέρα και στην απέραντη θέα του νησιού με τα ελιόδεντρα, τα πεύκα και τον πεντακάθαρο μπλέ ουρανό για ταβάνι.

bo11

bo12

Στο τραπέζι μας τώρα έχουμε τσίπουρο από την Αντίπαρο, Μαριναρισμένες ελιές, Λιαστή ντομάτα από το μποστάνι και Παξιμάδι ελαιόλαδου...

Στο τραπέζι μας τώρα έχουμε τσίπουρο από την Αντίπαρο, Μαριναρισμένες ελιές, Λιαστή ντομάτα από το μποστάνι και Παξιμάδι ελαιόλαδου…

Το μενού βασίζεται σε πιάτα φτιαγμένα με βάση την εποχικότητα των υλικών– όπως οπωροκηπευτικά και λαχανικά με ρίζες τον χειμώνα και φρέσκα αβγά τα οποία μας χαρίζουν κάθε μέρα οι ελευθέρας βοσκής κότες που ζουν στο κτήμα.
Γεύομαι τα δώρα της φύσης και της γής με μερικές σταγόνες έξτρα παρθένο ελαιόλαδο από την Ερμιόνη, πάνω σε προπύρα, το ολικής άλεσης ψωμί με το μαύρο πιπέρι και τον γλυκάνισο, που φτιάγνεται μόνο στις Σπέτσες ακολουθώντας μια αρχαία συνταγή. Τα τοπικά τυριά, που φτιάχνονται από μικρούς παραγωγούς στα ορεινά χωριά της οροσειράς Αδέρες στον ορίζοντα της Πελοποννήσου, εντείνουν τις γεύσεις αυτής της βουκολικής γαστρονομικής γιορτής…

Το κοτόπουλο κοκκινιστό με χυλοπίτες και μυζήθρα που θα σερβιριστεί αργότερα, μαγειρεύεται εδώ και ώρα στις μεγάλες ρουστίκ κατσαρόλες, στην ανοιχτή κουζίνα...

Το κοτόπουλο κοκκινιστό με χυλοπίτες και μυζήθρα που θα σερβιριστεί αργότερα, μαγειρεύεται εδώ και ώρα στις μεγάλες ρουστίκ κατσαρόλες, στην ανοιχτή κουζίνα…

bo16

Ο ήλιος δύει εντελώς, το Αυγουστιάτικο φεγγάρι του παίρνει την θέση του, ανάβουμε τις δάδες και τα κεριά, τα λαμπιόνια του κτήματος παίρνουυν την δική τους θέση στην γιορτή, προσθέτωντας νότες ρομαντισμού και νοσταλγικής διάθεσης στις στιγμές μας. Κάπου στο βάθος, ακούγεται η φωνή της Μαρινέλας από ένα τρανζιστοράκι...

Ο ήλιος δύει εντελώς, το Αυγουστιάτικο φεγγάρι παίρνει την θέση του, ανάβουμε τις δάδες και τα κεριά, τα λαμπιόνια του κτήματος παίρνουυν την δική τους θέση στην γιορτή, προσθέτοντας νότες ρομαντισμού και νοσταλγικής διάθεσης στις στιγμές μας. Κάπου στο βάθος, ακούγεται η φωνή της Μαρινέλας από ένα τρανζιστοράκι…

Μελιτζανοσαλάτα...

Μελιτζανοσαλάτα…

Μαγεία...

Μαγεία…

bo34

Η ελληνική γαστρονομική παράδοση έχει τις ρίζες της στα φρέσκα προϊόντα, αυτά που έρχονται απο την φάρμα απευθείας στο τραπέζι μας, για αυτό και η έμπειρη ομάδα του κτήματος δημιούργησε μια γαστρονομική εμπειρία ικανή να σερβίρει στο πιάτο μας την απόλυτη φρεσκάδα…

bo20

bo21

bo22

bo23

Τα αρώματα των μυρωδικών, διάχυτα παντού, σε συνδυασμό με την ονειρική θέα προσφέρουν μία μοναδική εμπειρία γεύσης μέσα στη φύση…

Τα πατζάρια για την σαλάτα μας...

Τα πατζάρια για την σαλάτα μας…

Πίτα με χόρτα, ανθότυρο και μυρωδικά

Πίτα με χόρτα, ανθότυρο και μυρωδικά

bo26

Με την αγαπημένη μου φίλη και διευθύντρια του Ποσειδωνίου, Μαρία Στρατή

Με την αγαπημένη μου φίλη και διευθύντρια του Ποσειδωνίου, Μαρία Στρατή

Η Μαρία Στρατή, η οποία ονειρεύτηκε και πραγματοποίησε αυτά τα μοναδικά δείπνα στο Μποστάνι, ξεκλέβει λίγες στιγμές από τις υποχρεώσεις του ξενοδοχείου, και έρχεται “πάνω” να δειπνήσει μαζί μας, και να διαπιστώσει αν όλα βαίνουν καλώς. Καλύτερα δεν γίνεται φιλενάδα…

Precious moments...

Precious moments…

bo29

Σαλάτα με λαχανικά από το μποστάνι. Νομίζω πως δεν έχω δοκιμάσει νοστιμότερα κολοκυθάκια ποτέ, ενώ το παντζάρι είναι μία γλύκα...

Σαλάτα με λαχανικά από το μποστάνι. Νομίζω πως δεν έχω δοκιμάσει νοστιμότερα κολοκυθάκια ποτέ, ενώ το παντζάρι είναι μία γλύκα…

Το λουκάνικο μαγειρεύεται για να συνοδέψει τα αβγά καγιανά...

Το λουκάνικο μαγειρεύεται για να συνοδέψει τα αβγά καγιανά…

bo32

bo33

Ένα μπουκέτο ματζουράνας σαν άλλο κόσμημα...

Ένα μπουκέτο ματζουράνας σαν άλλο κόσμημα…

Αβγά καγιανά...

Αβγά καγιανά…

bo37

bo38

Η μυζήθρα βόβεται σε κομματάκια για να συνοδέψει τις χυλοπίτες από την Τραχειά...

Η μυζήθρα κόβεται σε κομματάκια για να συνοδέψει τις χυλοπίτες από την Τραχειά…

bo40

bo41

bo42

bo43

Ο Σωτήρης Κανδύλης μου προσφέρει ένα βιολογικό καλαμπόκι...

Ο Σωτήρης Κανδύλης μου προσφέρει ένα βιολογικό καλαμπόκι…

Το οποίο έχει ένα βαθύ κόκκινο χρώμα...

Το οποίο έχει ένα βαθύ κόκκινο χρώμα…

Δεν χρειάζεται ούτε βράσιμο ούτε ψήσιμο...

Δεν χρειάζεται ούτε βράσιμο ούτε ψήσιμο…

Από το κτήμα στο πιάτο...

Από το κτήμα στο πιάτο…

Λοϊζος Ιωάννου, Σωτήρης Κανδύλης. Ο Λοϊζος καλλιεργεί στο κτήμα την δική του Aloe Vera την οποία χρησιμοποιεί στα σαπούνια του αγαπημένου μας hair salon "Poseidonia", μέσα στο Ποσειδώνιο...

Λοϊζος Ιωάννου, Σωτήρης Κανδύλης. Ο Λοϊζος καλλιεργεί στο κτήμα την δική του Aloe Vera την οποία χρησιμοποιεί στα σαπούνια του αγαπημένου μας hair salon “Poseidonia”, μέσα στο Ποσειδώνιο…Θα σας τα πω σε άλλο post asap!

bo50

Μπριζόλα με πατάτες τηγανησμένες στο γκάζι! Νομίζω το καλύτερο πιάτο όλων. Αυτό, "της γιαγιάς"...

Μπριζόλα με πατάτες τηγανησμένες στο γκάζι! Νομίζω το καλύτερο πιάτο όλων. Αυτό, “της γιαγιάς”…

bo52

Ο Φώτης, οικοδεσπότης σε αυτό το κτήμα, φροντίζει για κάθε επιθυμία μας, πριν καν την ζητήσουμε...

Ο Φώτης, οικοδεσπότης σε αυτό το κτήμα, φροντίζει για κάθε επιθυμία μας, πριν καν την ζητήσουμε…

Τα γλυκά...Ελληνικά, παρδοσιακά...

Τα γλυκά…Ελληνικά, παραδοσιακά…

Γιαούρτι με γλυκό του κουταλιού, ρυζόγαλο, κορμό σοκολάτας, υποβρύχιο βανίλιας...

Γιαούρτι με γλυκό του κουταλιού, ρυζόγαλο, κορμό σοκολάτας, υποβρύχιο βανίλιας…

bo57

Σχεδόν, συγκινητικό...

Σχεδόν, συγκινητικό…

bo56

Ήρθαμε λίγο μετά τις 8 το απόγευμα και φεύγουμε λίγο μετά τις 12 τα μεσάνυχτα. Η παρέα συμπεριλαμβάνει μεταξύ άλλων ξένους γευσιγνώστες, παραθεριστές του Ποσειδωνίου, Αμερικανούς που ζουν την εμπειρία σαν παιδιά, Γάλλους εραστές του νησιού. Επίσης, ένα συμπαθέστατο ζευγάρι που παντρεύτηκε πέρυσι τέτοιες ημέρες στο νησί, βγάζουμε όλοι μαζί φωτογραφία. Είναι άλλωστε αγαπημένοι αναγνώστες μας...

Ήρθαμε λίγο μετά τις 8 το απόγευμα και φεύγουμε λίγο μετά τις 12 τα μεσάνυχτα. Η παρέα συμπεριλαμβάνει μεταξύ άλλων ξένους γευσιγνώστες, παραθεριστές του Ποσειδωνίου, Αμερικανούς που ζουν την εμπειρία σαν παιδιά, Γάλλους εραστές του νησιού. Επίσης, ένα συμπαθέστατο ζευγάρι που παντρεύτηκε πέρυσι τέτοιες ημέρες στο νησί, βγάζουμε όλοι μαζί φωτογραφία. Είναι άλλωστε αγαπημένοι αναγνώστες μας…

Για να ζήσετε την δική σας ξεχωριστή εμπειρία μπορείτε να καλέσετε:

Πληροφορίες & κρατήσεις: +30 6957 507267.

Κοστίζει 85ευρώ το άτομο, και εκτός των 17 διαφορετικών πιάτων, συμπεριλαμβάνει τα Καλωσορίσματα, την μεταφορά και το κρασί που προέρχεται από ελληνικό τοπικό αμπελώνα. Κατόπιν αιτήματος, το μενού μπορεί να διαμορφωθεί με τις προτιμήσεις μας. 

Σας το συνιστώ ανεπιφύλακτα! xxx

error: Content is protected !!