Από τη Φάρμα στο Τραπέζι: Δειπνώντας στο Μποστάνι του Ποσειδωνίου…
Κλείνω τα μάτια μου και εισπνέω βαθιά τον αέρα της υπαίθρου, με τα διαπεραστικά αρώματα από τα πεύκα, τα άγρια μυρωδικά και τα λαχανικά που ωριμάζουν σε αυτόν εδώ τον τόπο, στο μποστάνι, καθώς γεύομαι αμυδρά την αλμύρα που μεταφέρεται από την θαλασσινή αύρα. Αυτή είναι άλλωστε η μυρωδιά των Σπετσών, που ενέπνευσε τους Βενετούς τον 15ο αιώνα να ονομάσουν τις Σπέτσες “το νησί των αρωμάτων” ή αλλίως Isola di spezie. Αυτά ακριβώς είναι τα αρώματα που αναδύουν αυτή την στιγμή, στο “Μποστάνι” του Ποσειδωνίου, πάνω ψηλά από την εκκλησιά της Αγίας Άννας, τόσο ψηλά που νομίζεις πως θα αγγίξεις το φεγγάρι του Αυγούστου, μα η θαλασσινή αύρα είναι πάντα εδώ, να μου θυμίζει τον λόγο της επίσκεψης μου. Εδώ, στο μποστάνι που με τόση αγάπη, φροντίδα, σεβασμό, γνώση και επιμέλεια, μεγαλώνει η ομάδα του Ποσειδωνίου, αφού ο Μανώλης και ο Αντώνης Βορδώνης, με την πολύτιμη βοήθεια του βραβευμένου σεφ Σταμάτη Μαρμαρινού, είχαν την ιδέα της φιλοσοφίας από-το-περιβόλι-στο-τραπέζι. Η αγάπη για τις Σπέτσες και το τοπικό φαγητό να συναντηθούν στο τραπέζι του βιολογικού κτήματος του Ποσειδωνίου, του “μποστανιού” του, εκφράζοντας την πίστη στην συγκεκριμένη φιλοσοφία Farm-to-table Dining…
Η ώρα είναι 20.15′ μόλις μας έχει μεταφέρει το αυτοκίνητο του Ποσειδωνίου από την εκκλησία της Αγίας Άννας στα εντυπωσιακά αυτά κτήματα, και το εξυπηρετικότατο προσωπικό μας ρωτάει αν θέλουμε να μας ξεναγήσει ή αν προτιμάμε να το εξερευνήσουμε μόνοι μας, πριν κάτσουμε για φαγητό.
Προτιμώ να κάνω μια βόλτα στο μποστάνι, ανάμεσα στα σπαρμένα λαχανικά, και να ζήσω για λίγο όλα όσα η πόλη μας έχει στερήσει. Να κόψω με τα χέρια μια ώριμη κατακκόκινη ντομάτα απευθείας από τη ρίζα της, ένα τραγανό κολοκυθάκι, τα τρυφερά φυλλαράκια από το θρούμπι… Σειρές από ντομάτες, πιπεριές, κολοκυθάκια και μελιτζάνες μπλεγμένες με τα αρώματα των μυρωδικών, του βασιλικού, της ματζουράνας και του θυμαριού δημιουργούν μια ρουστίκ εικόνα, η οποία θα αποτελέσει το δείπνο μας.
Κάθε Τρίτη και Πέμπτη, αυτό εδώ το μποστάνι φιλοξενεί στα μοναστηριακά του τραπέζια έως και είκοσι άτομα, τα οποία δειπνούν “όπως άλλοτε”, νοσταλγικά πιάτα που μυρίζουν Σπέτσες και Αργολίδα. Παξιμάδια και ζυμαρικά από την Τραχειά, τυριά από το Άργος, ολόφρεσκα Σπετσιώτικα λαχανικά, μαγειρεύονται εδώ στο μποστάνι, μπροστά στα μάτια μας, δίνοντας παραδοσιακές γεύσεις της περιοχής…
Ετοιμαζόμαστε να απολαύσουμε το δείπνο μας στην εξωτερική ταράτσα, ακριβώς δίπλα από το μποστάνι των λαχανικών,αφήνομαι στον ευωδιαστό από τα μυρωδικά αέρα και στην απέραντη θέα του νησιού με τα ελιόδεντρα, τα πεύκα και τον πεντακάθαρο μπλέ ουρανό για ταβάνι.
Το μενού βασίζεται σε πιάτα φτιαγμένα με βάση την εποχικότητα των υλικών– όπως οπωροκηπευτικά και λαχανικά με ρίζες τον χειμώνα και φρέσκα αβγά τα οποία μας χαρίζουν κάθε μέρα οι ελευθέρας βοσκής κότες που ζουν στο κτήμα.
Γεύομαι τα δώρα της φύσης και της γής με μερικές σταγόνες έξτρα παρθένο ελαιόλαδο από την Ερμιόνη, πάνω σε προπύρα, το ολικής άλεσης ψωμί με το μαύρο πιπέρι και τον γλυκάνισο, που φτιάγνεται μόνο στις Σπέτσες ακολουθώντας μια αρχαία συνταγή. Τα τοπικά τυριά, που φτιάχνονται από μικρούς παραγωγούς στα ορεινά χωριά της οροσειράς Αδέρες στον ορίζοντα της Πελοποννήσου, εντείνουν τις γεύσεις αυτής της βουκολικής γαστρονομικής γιορτής…
Η ελληνική γαστρονομική παράδοση έχει τις ρίζες της στα φρέσκα προϊόντα, αυτά που έρχονται απο την φάρμα απευθείας στο τραπέζι μας, για αυτό και η έμπειρη ομάδα του κτήματος δημιούργησε μια γαστρονομική εμπειρία ικανή να σερβίρει στο πιάτο μας την απόλυτη φρεσκάδα…
Τα αρώματα των μυρωδικών, διάχυτα παντού, σε συνδυασμό με την ονειρική θέα προσφέρουν μία μοναδική εμπειρία γεύσης μέσα στη φύση…
Η Μαρία Στρατή, η οποία ονειρεύτηκε και πραγματοποίησε αυτά τα μοναδικά δείπνα στο Μποστάνι, ξεκλέβει λίγες στιγμές από τις υποχρεώσεις του ξενοδοχείου, και έρχεται “πάνω” να δειπνήσει μαζί μας, και να διαπιστώσει αν όλα βαίνουν καλώς. Καλύτερα δεν γίνεται φιλενάδα…
Για να ζήσετε την δική σας ξεχωριστή εμπειρία μπορείτε να καλέσετε:
Πληροφορίες & κρατήσεις: +30 6957 507267.
Κοστίζει 85ευρώ το άτομο, και εκτός των 17 διαφορετικών πιάτων, συμπεριλαμβάνει τα Καλωσορίσματα, την μεταφορά και το κρασί που προέρχεται από ελληνικό τοπικό αμπελώνα. Κατόπιν αιτήματος, το μενού μπορεί να διαμορφωθεί με τις προτιμήσεις μας.
Σας το συνιστώ ανεπιφύλακτα! xxx