Άλλος ένας εορτασμός του Άγιου Μάμα. Και είμαστε ακόμα εδώ…
Κάθε χρόνο, κάθε πρεμιέρα του Σεπτέμβρη εμείς εδώ, ακόμα στο νησί. Να φτιάχνουμε το δικό μας -οικολογικό- καραβάκι, που θα αφιερώσουμε στον Άγιο Μάμα, παραμονή της γιορτής του. Όσο η Ελμίνα πήγαινε σε βρετανικό σχολείο, η συγκεκριμένη γιορτή σήμαινε και το οριστικό τέλος του καλοκαιριού μας, μιας και την ίδια μέρα, αφού ρίχναμε το καραβάκι μας μπροστά στην παραλία του Άγιου Μάμα, παίρναμε τον δρόμο της επιστροφής στην Αθήνα. Συνήθως, με δάκρυα στα μάτια. Τόσο της Ελμίνας όσο και στα δικά μου.
Πλέον, η μεγάλη μας επιστροφή στην Αθήνα και στις υποχρεώσεις μας διαδραματίζεται κάθε επόμενη μίας άλλης μεγάλης γιορτής, της γιορτής της Αρμάτας, μιας και την επόμενη είναι η ημέρα του Αγιασμού στα Σχολεία. Την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου λοιπόν, όλα τα παιδιά εδώ στις Σπέτσες δεν ασχολούνται με τίποτα άλλο, από το να φτιάξουν το δικό τους καραβάκι -πάντα από οικολογικά υλικά-, όταν ετοιμαστεί θα του βάλουν και ένα κεράκι, και το πρώτο βράδυ του Σεπτεμβρίου θα πάνε όλα μαζί στην παραλία του Άγιου Μάμα, να τα αφήσουν να περάσουν απέναντι, έως την Κόστα. Ξύλα, καλάμια, χαρτί για σημαίες, χρώματα, φελλός, κόλα και πετονιά, όλα όσα χρειαζόμαστε για το δικό μας καραβάκι, βρίσκονται εδώ, στο αυτοσχέδιο εργαστήριο του σπιτιού…
Κάθε χρόνο όμως, κάθε που φτιάχνουμε το καραβάκι του Άγιου Μάμα, λέμε και την ιστορία του. Μία ιστορία που έχει ταυτιστεί με τα φθινόπωρα μας…
Ο Άγιος Μεγαλομάρτυς Μάμας καταγόταν από την Γάγγρα της Παφλαγονίας της Μικράς Ασίας. Οι γονείς του Θεόδοτος και Ρουφίνα ήταν, ευσεβείς χριστιανοί και ομολογητές της πίστης μας, συνελήφθησαν από τους ειδωλολάτρες και φυλακίστηκαν στην Καισαρεία. Η Ρουφίνα, η οποία τότε κυοφορούσε, γέννησε τον γιο της μέσα στο δεσμωτήριο. Μετά από λίγο οι δύο ομολογητές πέθαναν και το βρέφος ανέλαβε μία ευσεβής πατρικία, η Αμμία. Επειδή το παιδί ψελλίζοντας καλούσε την θετή του μητέρα “μάμα”, ονομάσθηκε Μάμας.
Όταν ο Μάμας έγινε δεκαπέντε χρονών , ο Αυτοκράτωρ Αυρηλιανός πρόσταξε την ημέρα του “Διός”, όλοι οι μαθητές να προσφέρουν θυσία στα είδωλα. Ο Μάμας, πιστός στις διδαχές που του άφησε η Αμμία πριν πεθάνει, όχι μόνο αρνήθηκε να θυσιάσει αυτός, αλλά παρέσυρε και τους συμμαθητές του να μιμηθούν το ανδρείο παράδειγμα του, με αποτέλεσμα να παραδοθεί στον ηγεμόνα Δημόκριτο.
Εκείνος, επειδή ο Άγιος ήταν κληρονόμος της πλουσιώτατης πατρικίας Αμμίας, μη έχοντας δικαίωμα να τον δικάσει τον έστειλε στον Αυτοκράτορα που τότε βρισκόταν στις Αιγές της Μικράς Ασίας.
Ο Αυτοκράτορας προσπάθησε με κολακείες να τον πείσει να θυσιάσει στον ψευδοθεό Σέραπι, βλέποντάς τον όμως να αντιστέκεται με τόση τόλμη, διέταξε να τον ραβδίσουν. Ελπίζοντας ότι από τους πόνους θα υπέκυπτε του είπε με πονηριά: “Πες μόνο με τα χείλη πως θυσιάζεις και αμέσως θα σε αφήσω”. Αλλά ο Μάμας απάντησε: “Ούτε με τα χείλη, ούτε με την καρδιά θα αρνηθώ τον αληθινό θεό, αλλά αντιθέτως σου είμαι ευγνώμων , διότι με τα βασανιστήρια με κάνεις καλύτερο φίλο του αγαπημένου μου Χριστού”.
Ακολούθησαν και άλλα σκληρότερα μαρτύρια και τέλος ο Αυτοκράτορας διέταξε να τον πετάξουν δεμένο στην θάλασσα. Όμως ο Άγγελος Κυρίου τον απελευθέρωσε και τον μετέφερε με θαυμαστό τρόπο στο πλησίον της πόλης όρος, όπου ο Άγιος ζούσε με αδιάλειπτη προσευχή, έχοντας συντροφιά τα άγρια ζώα, με το γάλα των οποίων τρεφόταν .
Όταν ο νέος διοικητής της Καισαρείας Αλέξανδρος άκουσε για τον Μάμα, διέταξε τους ιππείς να τον παρουσιάσουν μπροστά τους. Την νέα του άρνηση να θυσιάσει στα είδωλα , ακολούθησαν άλλα φρικτότερα βασανιστήρια. Απελπισμένος από την ανδρεία του ο Αλέξανδρος πρόσταξε έναν στρατιώτη να τον διαπεράσει με μία τρίαινα. Κρατώντας στα χέρια τα χυμένα του σπλάγχνα ο Μάμας, βάδισε περίπου διακόσια μέτρα και κατέληξε σε ένα σπήλαιο όπου και παρέδωσε την ψυχή του στον Θεό.
Την λάρνακα με τα ιερά του λείψανα οι ειδωλολάτρες πέταξαν στην θάλασσα και εκείνη έφθασε με θαυμαστό τρόπο στις ακτές της Κύπρου και συγκεκριμένα στην πόλη της Μόρφου, όπου σώζεται υπό την βάρβαρη τούρκικη κατοχή ο ομώνυμος ναός.
Ο προσκυνηματικός ναός του Άγιου Μάμα στις Σπέτσες ανεγέρθη , σύμφωνα με την τοπική παράδοση μετά από θαύμα που συνέβη ξημερώνοντας η 2α Σεπτεμβρίου σε κάποιον ναυτικό, το πλοίο του οποίου βρέθηκε σε ξαφνική καταιγίδα στο στενό ανάμεσα στις Σπέτσες και την Κόστα.
Εκείνος μη γνωρίζοντας ποιος Άγιος τιμόταν την επομένη, έταξε να του κτίσει μικρό ναό, πράγμα το οποίο έγινε.
Σε ανάμνηση αυτού του γεγονότος, κάθε χρόνο μετά τον εσπερινό της γιορτής μικρά παιδιά τηρούν το έθιμο να αφήνουν στην θάλασσα μικρά ομοιώματα καραβιών τα οποία στολίζουν με κεράκια. Όταν ο καιρός είναι καλός τα μικρά αυτά καραβάκια ταξιδεύουν φωταγωγημένα για πολλή ώρα και φτάνουν μέχρι την Κόστα.
Επίσης το ίδιο βράδυ τηρείται το έθιμο του αγιασμού των αλόγων σε συνεργασία με τον Σύλλογο Αμαξηλατών του νησιού, καθότι ο Άγιος Μάμας είναι προστάτης των ζώων…