ΑΥΤΟΠΤΗΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ

Ai Weiwei/In & Out: Μια διεισδυτική ματιά στο έργο ενός σημαντικού καλλιτέχνη

Ποια είναι άραγε η σχέση μεταξύ της τέχνης, της αισθητικής, του πολιτικού ακτιβισμού και της κοινωνικής κριτικής; Και ποιος είναι στ’ αλήθεια αυτός ο διάσημος και αμφιλεγόμενος Κινέζος καλλιτέχνης, οι δράσεις του οποίου γίνονται πρωτοσέλιδα σε όλον τον κόσμο και οι εκθέσεις του περιζήτητες από όλα τα μεγάλα μουσεία, δημιουργώντας πρωτοφανή προσέλευση και ρεκόρ επισκεψιμότητας; Αυτά και πολλά άλλα, παρόμοια ερωτήματα θα επιχειρήσει να απαντήσει ο νέος κύκλος διαλέξεων του Παντελή Τσάβαλου με τίτλο «Ai Weiwei/In & Out. Mια διεισδυτική ματιά στο έργο ενός σημαντικού καλλιτέχνη», που πραγματοποιείται με αφορμή την έκθεση «Ai Weiwei at Cycladic» η οποία θα φιλοξενείται στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης μέχρι τις 30 Οκτωβρίου.

Οι τρεις πρώτες διαλέξεις (28/9, 5 & 12/10) επικεντρώνονται στην αναλυτική παρουσίαση του έργου του Ai από τη δεκαετία του 1980 μέχρι σήμερα. Οι διαλέξεις αυτές συγκροτούν μια συναρπαστική περιήγηση σε ένα έργο γεμάτο με κοινωνικοπολιτικές, αισθητικές και εννοιολογικές αναφορές, με προβολή ιδιαίτερα πλούσιου εικονογραφικού υλικού και κριτική αποτίμηση των έργων του. Η προσέγγιση των έργων ακολουθεί ένα συνδυασμό κοινωνικοϊστορικής, φορμαλιστικής και σημειολογικής μεθοδολογίας.

Πώς αφομοιώνεται η παράδοση της πρακτικής καλλιτεχνών όπως ο Duchamp και ο Warhol στην εποχή του Instagram και του Twitter; Ποιοι κίνδυνοι ελλοχεύουν στην αισθητικοποίηση του ανθρώπινου πόνου; Πως συνδυάζεται η εσωτερικότητα της τελετουργικής πράξης με την ενέργεια διασημότητας; Μπορεί άραγε μια καλλιτεχνική πράξη να αλλάξει τα δεδομένα του κόσμου; Από πού αντλούν τα έργα του Ai την εμβληματική τους δύναμη;

Wei-Wei-Grapes-Why-Athens-1024x637

Στην τελευταία παρουσίαση θα γίνει μια μεγάλη διαδραστική ξενάγηση στους χώρους του Μουσείου όπου επιδιώκεται η επαφή με την υλικότητα, την εκκωφαντική σιωπή και τις σημειολογικές αναφορές των έργων της έκθεσης «Ai Weiwei at Cycladic».

Ημερομηνίες διαλέξεων/ξεναγήσεων

Διάλεξη 1
Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2016, 19:00- 21:00
Διάλεξη 2
Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2016, 19:00- 21:00
Διάλεξη 3
Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2016, 19:00- 21:00
Διάλεξη 4 & Ξενάγηση στην έκθεση
Τετάρτη 19 Οκτωβρίου, 2016 17.30-19.00 & 19.30-21.00

It’s good to know:
Ο Παντελής Τσάβαλος είναι ιστορικός τέχνης. Έχει σπουδάσει Ελληνική και Αγγλική γλώσσα και φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, ζωγραφική και γραφιστική στη Σχολή Βακαλό, ιστορία και φιλοσοφία της τέχνης στο Open University και στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Είναι Καθηγητής Ιστορίας Τέχνης και Κοσμήτωρ του Κολλεγίου Βακαλό. Συνεργάζεται με δημόσιους και ιδιωτικούς οργανισμούς στην επιμέλεια και παρουσίαση διαλέξεων και σεμιναρίων σε θέματα τέχνης και πολιτισμού.
www.tsavalos.com

ΚΟΣΤΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
Κύκλος 4 διαλέξεων: 32€ | Μεμονωμένη διάλεξη: 10€
Έκπτωση 20 έως 50% για τους Φίλους του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης

Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής ηλεκτρονικά ή τηλεφωνικά: Τ. 210 7228321-3 [εσωτ. 150], Δάφνη Δρακούλη

error: Content is protected !!