Είχα γράψει για αυτό -το γεγονός της μετακόμισης του Izakaya ακριβώς δίπλα στο Rock είναι από μόνο του talk-of-the-town- , είχα ακούσει πολλά για αυτό -κυρίως για το ότι η αίσθηση όταν μπαίνεις στον χώρο, παραπέμπει σε fusion εστιατόρια του Λονδίνου της δεκαετίας του 90 (which is good!!!!)-, οπότε ναι, είχε μπει στο πρόγραμμα να πάμε. Έτσι, όταν βγήκαμε χθες βράδυ από το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, στον τέταρτο αριθμό της Νεοφύτου Δούκα, όπου η London-based Jewellery Designer & Creative Director Ελίνα Αφεντάκη μας υποδέχθηκε σε μία ultra chic βραδιά, για την avant premiere των fine jewellery συλλογών της (θα στα πω όλα σε επόμενο post), το επιβλητικό διατηρητέο κτίριο της οδού Λουκιανού στο νούμερο 8, εδώ που κάποτε στεγαζόταν το Entrecôte, ακριβώς δίπλα στο θρυλικό Rock n Roll, ήταν σχεδόν μονόδρομος, και αφού αφήσαμε το πρώτο διάστημα της προσαρμογής του στο νέο του στέκι, πήγαμε να δοκιμάσουμε και τον νέο κατάλογο του.
Ο αγαπημένος μου Γιώργος Μακρυγιάννης στην υποδοχή και η πάντα θερμή αγκαλιά του, είναι η πρώτη ανακουφιστική διαπίστωση πως, έστω κι αν αλλάξει ένα εστιατόριο διεύθυνση, chef, menu ή ό,τι άλλο, κάποιες σταθερές αξίες παραμένουν στον χρόνο, και μόνο για αυτές αξίζει κάθε σου επιστροφή.
Izakaya σημαίνει gastropub, και το πολύ επιτυχημένο fusion εστιατόριο, Izakaya, που κέρδισε από την πρώτη στιγμή λειτουργίας του τις εντυπώσεις κι έχοντας κατακτήσει πλέον, μετά από επτά χρόνια δυναμικής παρουσίας, ξεχωριστή θέση στον γαστριμαργικό χάρτη της Αθήνας, άνοιξε τις πρώτες ημέρες του 2023 σε καινούργιο χώρο. Πνιγμένο στο ροζ από τις αμυγδαλιές και στο πορφυρό στις ταπετσαρίες, που επαναλαμβάνεται σε κάθε λεπτομέρεια, που δένει αρμονικά με το μπαμπού, το μάρμαρο, το ξύλο και το γυαλί.
Ένα εντυπωσιακό μπαρ δεσπόζει στο χώρο με άνετα σκαμπό, όπου ο επισκέπτης μπορεί εκτός από τα ευφάνταστα κοκτέιλ του βραβευμένου bartender Μανώλη Λυκιαρδόπουλου να απολαύσει και τις εξαιρετικές γεύσεις του μενού που επιμελείται ο σεφ Δημήτρης Κότσαλης με τον στενό του συνεργάτη, τα τελευταία έξι χρόνια Θοδωρή Κουσαθανά.
“Η ανοιχτή κουζίνα, τα άνετα τραπέζια, τα ιδιαίτερα φωτιστικά, η ωραία μουσική, δημιουργούν μία ξεχωριστή εικόνα σε έναν fusion χώρο όπου από τις 7 το απόγευμα παρέες μπορούν να απολαύσουν τα ποτά τους, να γευτούν διαφορετικά πιάτα με spicy, αλμυρές, ξινές και γλυκές γεύσεις” μου λέει τώρα ο Γιώργος καθώς μας οδηγεί στο τραπέζι μας. Στα διπλανά τραπέζια βλέπω φίλους, κάποιοι είχαν την ίδια ιδέα με εμάς και ήρθαν κατευθείαν από το Μουσείο Κυκλαδικής.
Στο ιδιαίτερο μενού του Izakaya , υπάρχει όλη την γκάμα της ιαπωνικής κουζίνας με highlight τις δημιουργίες στην robata– γιαπωνέζικο γκριλ όπου τα κρεατικά και το κοτόπουλο ψήνονται σε βέργες- και τα εντυπωσιακά house nigiri όπως αυτό με την καραβίδα. Στις επιλογές του μενού υπάρχει και lobster roll αλλά δεν το δοκιμάσαμε, την επόμενη φορά θα έρθουμε μόνο για αυτό.
Μία «γεύση» από το μενού: Akamisando– Butter sando bread, tuna tartar, shiso, aged soy sauce, tobiko yuzu, Maguro soba salad : Soba noodles, tuna tataki, cress salad , crispy buckwheat ponzu miso dressing, Tiradito Amberjack: Ikura, shallot pickle, shiso, jalapeno dressing herbs oil, Sea Bream carpaccio: Grapefruit yuzu dressing, shiso, red chili, pickled shallot, avocado cream, coriander oil, Skewers Hotate: Ginger sauce, avocado cream, cress salad, Flap Wagyu with two sauce, Yaki udon: Black Angus beef, broccoli, mushrooms, spinach, asparagus and green chili.
Επιμένουμε πως δεν θέλουμε γλυκό (για κάποιον λόγο με τον Νικόλα πιστεύουμε πως το Black Cod αντικαθιστά απόλυτα το γλυκό), ο Γιώργος επιμένει πως πρέπει να δοκιμάσουμε την Pavlova – Crispy meringue. Σιγά μην του χαλάσω χατίρι…
Υπάρχουν κι άλλες επιλογές για γλυκό όπως Namelaka yuzu, matcha meringue, fresh blueberries, crumble yogurt ice cream, κλείνουμε τα μάτια στις …”Σειρήνες” και αποχωρώντας αργά πια από το υπέροχο Izakaya, προσπαθούμε να κλείσουμε και τα αυτιά μας, για να μην παρασυρθούμε στις “Σειρήνες” του Rock n’ Roll. Δεν τα καταφέραμε…