ΑΥΤΟΠΤΗΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ

A Promise to Animals: Συγκλονιστικές φωτογραφίες από τη καθημερινότητα των ζώων που ταλαιπωρούνται, στην έκθεση «HIDDEN»!

Συνέβη χθες στον σταθμό του Συντάγματος…

Μία απολογιστική και άκρως συγκινητική συνέντευξη τύπου πραγματοποιήθηκε χθες στον σταθμό Μετρό Συντάγματος, η οποία και ολοκλήρωσε μία πολύ επιτυχημένη συνεργασία, ανάμεσα στην ΣΤΑ.ΣΥ Α.Ε. και τη μη κερδοσκοπική οργάνωση «Α Promise to Animals».  

Διευθύντρια Εταιρικής Επικοινωνίας και εμπειρίας Επιβατών ΣΤΑ.ΣΥ, Κατερίνα Μπούκη, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΣΤΑ.ΣΥ Α.Ε., Χάρης Δαμάσκος, Ιδρύτρια και Πρόεδρος της «A Promise to Animals», Εριέττα Κούρκουλου-Λάτση, Γενική Διευθύντρια «A Promise to Animals», Όλγα Κήκου

Για εφτά μήνες, σε έξι διαφορετικούς σταθμούς Μετρό, φιλοξενήθηκε η έκθεση φωτογραφίας “HIDDEN”, βασισμένη στο βιβλίο της βραβευμένης φωτορεπόρτερ Jo-Anne Mc Arthur και των συνεργατών της. Η έκθεση παρουσίαζε σκηνές της καθημερινότητας των ζώων που ταλαιπωρούνται, υποφέρουν και τελικά σκοτώνονται με βάναυσες μεθόδους από τον άνθρωπο, είτε λόγω διαδικασιών βιομηχανικής εκτροφής, κουλτούρας, ηθών και εθίμων, είτε στον βωμό της επιστήμης ή της διασκέδασης.

Σκοπός αυτής της πρωτοβουλίας υπήρξε η σύνδεση της προστασίας των ζώων με την ανθρώπινη ηθική και την κοινωνική ευημερία. Πιο συγκεκριμένα η έκθεση λειτουργούσε ενημερωτικά κι εκπαιδευτικά, ευαισθητοποιώντας το κοινό, προάγοντας την ενσυναίσθηση, ασκώντας μία έμμεση πίεση που θα μπορούσε να οδηγήσει σε αλλαγές, και οδηγώντας σε μία πιο ηθική στάση απέναντι στα ζώα.

Ιδρύτρια και Πρόεδρος της «A Promise to Animals», Εριέττα Κούρκουλου-Λάτση, Γενική Διευθύντρια «A Promise to Animals», Όλγα Κήκου
Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΣΤΑ.ΣΥ Α.Ε., Χάρης Δαμάσκος, Διευθύνων Σύμβουλος ΣΤΑ.ΣΥ Α.Ε. Αθανάσιος Κοταράς, Ιδρύτρια και Πρόεδρος της «A Promise to Animals», Εριέττα Κούρκουλου-Λάτση, Γενική Διευθύντρια «A Promise to Animals», Όλγα Κήκου

Όλα τα παραπάνω αποτελούν κομμάτι των ευρύτερων δράσεων που περιλαμβάνονται στον τομέα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της ΣΤΑ.ΣΥ Α.Ε., η οποία αντιλαμβανόμενη την ευθύνη που της αναλογεί απέναντι στην κοινωνία, τους πολίτες και το περιβάλλον, σταθερά ενισχύει το έργο αναγνωρισμένων κοινωνικών φορέων και οργανώσεων, στοχεύοντας στην ανάδειξη και αντιμετώπιση κοινωνικών ζητημάτων. Όπως δήλωσε και ο κ. Δαμάσκος «Η ΣΤΑΣΥ και τα μέσα της (3 γραμμές μετρό & το τράμ) μετακινεί καθημερινά σχεδόν ένα εκατομμύριο επιβάτες, οι οποίοι και αλληλεπιδρούν με τα διαφημιστικά μέσα μας. Είναι εύλογο λοιπόν, να αισθανόμαστε ακέραια την ευθύνη των κοινωνικών μηνυμάτων που επιλέγουμε να διαδώσουμε αλλά βέβαια και την ευθύνη των οργανώσεων και φορέων που συνεργαζόμαστε. Η δράση της Διεύθυνσης Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης έχει γιγαντωθεί τα τελευταία χρόνια , γιατί πιστεύουμε βαθιά, πως η διάδοση των σωστών κοινωνικών μηνυμάτων, των δράσεων που αφορούν στην καλυτέρευση και της ζωής των εργαζομένων μας αλλά η προώθηση αξιών και ιδανικών αποτελούν μέρος της δουλειάς που μας έχει ανατεθεί να κάνουμε. Είμαστε λοιπόν εδώ σήμερα, για να επιβεβαιώσουμε την συνεργασία μας με την ΜΚΟ “A Promise to Animals” και να δώσουμε την δικής μας υπόσχεση ότι θα είμαστε αρωγοί στις προσπάθειες που κάνουν και έτοιμοι να συνδράμουμε και πάλι όποτε χρειαστεί. Και βέβαια, να δηλώσουμε ότι υιοθετούμε απόλυτα το μήνυμα, ότι ο σεβασμός στα ζώα είναι το υπόβαθρο για το σεβασμό της ανθρώπινης ζωής».

Η κα Μπούκη επεσήμανε πως «Στις Σταθερές Συγκοινωνίες συνδέουμε τον βιώσιμο τρόπο ζωής  με τη βιώσιμη αστική κινητικότητα. Για εμάς το ένα προϋποθέτει το άλλο και για αυτό εργαζόμαστε. Η εδραίωση μιας συναντίληψης για έναν πιο  βιώσιμο τρόπο ζωής σε όλες τις εκφάνσεις του, επιτυγχάνεται μέσα των συνεργειών. Όλοι μαζί μπορούμε να συμβάλλουμε στην προσπάθεια ευαισθητοποίησης, αφύπνισης που θα οδηγήσει στην αλλαγή νοοτροπίας και θα καταστήσει την κοινωνία μας πιο «ανθεκτική» και λειτουργική».

«Ο Paul McCartney είχε πει μια πολύ αγαπημένη μου φράση, ότι αν τα σφαγεία είχαν γυάλινους τοίχους θα ήμασταν όλοι χορτοφάγοι. Γυάλινοι τοίχοι δεν υπάρχουν ακόμα, όμως υπάρχουμε εμείς. Κι από τη στιγμή που υπάρχουμε είναι χρέος μας να λειτουργήσουμε εμείς ως γυάλινοι τοίχοι για τα ζώα που είναι κρυμμένα, και υποσχόμαστε ότι αυτό θα κάνουμε σε κάθε ευκαιρία»- Εριέττα Κούρκουλου-Λάτση

Με τη σειρά της, η κα Κήκου αναφέρθηκε τόσο στην κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα σχετικά με όσο και στην αναθεώρηση του νομοθετικού πλαισίου στην Ευρώπη σχετικά με τα παραγωγικά ζώα. Η έκθεση φωτογραφίας “HIDDEN” στέλνει ένα μήνυμα: η κακοποίηση και ο σαδισμός που αποτυπώνονται μέσα από σκληρές εικόνες, μπορεί να έχουν κι άλλες προεκτάσεις αν τα αποδεχόμαστε με τόση ευκολία, και η νοοτροπία αλλάζει μόνο μέσα από την ενημέρωση. Η ενσυναίσθηση και οι αξίες της φιλοζωίας πρέπει να γίνουν οδηγοί στην καθημερινότητά μας. Εν κατακλείδι, η ενημέρωση για την κακοποίηση ζώων δεν αποτελεί απλώς μια πράξη εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, αλλά μια θεμελιώδη δράση για την προώθηση της αλλαγής προς έναν πιο δίκαιο κόσμο για όλους.

Φωτογραφίες: Studio Panoulis

error: Content is protected !!