A Jewel Made in Greece: Το Ταξίδι…

23/07/2015 • IT'S CHIC TO BE GREEK

Η ιδέα…

Tρία χρόνια πριν, είχα μια «ιδέα»: τη δημιουργία μίας ευέλικτης και καλαίσθητης πλατφόρμας στην οποία να μετέχουν Έλληνες σχεδιαστές-παραγωγοί σύγχρονου κοσμήματος, αναπτύσσοντας έναν δημιουργικό διάλογο ανάμεσα στον πολιτισμό της σύγχρονης τέχνης και τον πολιτισμό της ιστορίας του Ελληνικού κοσμήματος.

Ο σκοπός…

Σκοπός της Έκθεσης ήταν και είναι να παρουσιάσει και να προωθήσει την εικόνα του Σύγχρονου Ελληνικού Κοσμήματος στην Ελλάδα αλλά και στον παγκόσμιο χάρτη. Η μεταφορά της Έκθεσης στο εξωτερικό που είναι πλέον πραγματικότητα, θα συμβάλει στη θετική και εξωστρεφή εικόνα για όλους μας, που σήμερα, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, έχουμε ανάγκη.

Η υλοποίηση…

Το 2014, μετά από από πολλές και επίμονες προσωπικές αναζητήσεις και με την υποστήριξη μιας ομάδας εκλεκτών συνεργατών, έδωσα στην ιδέα μου σάρκα και οστά, παρουσιάζοντας στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων μία ομαδική Έκθεση Σύγχρονου Δημιουργικού Κοσμήματος, που είχε την τιμή να τεθεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ανάπτυξης, του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, του Νομισματικού Μουσείου & του Μουσείου Κοσμήματος Ηλία Λαλαούνη, αλλά και να αποσπάσει την τιμητική για εμάς συμμετοχή πολλών ακόμη ελληνικών Μουσείων: το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, το Μουσείο Άλεξ Μυλωνά-Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και το Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης, λάμπρυναν και αυτά με την παρουσία τους την έκθεση με αντιπροσωπευτικά πιστά αντίγραφα κοσμημάτων από τις συλλογές τους. Παράλληλα, φιλοξενήσαμε ιστορικούς οίκους κοσμηματοποιίας που από την δεκαετία του ’70-80 τόλμησαν να δημιουργήσουν και κατάφεραν να εξάγουν Ελληνικό Κόσμημα με την σφραγίδα «made in Greece». Το Ίδρυμα Γ. Ζογγολόπουλος κα η Λυρική Σκηνή ήταν επίσης εκεί. Το αποτέλεσμα: ξεπερνώντας και την πιο αισιόδοξη προσδοκία μας, 26 σπουδαίοι σχεδιαστές, μέσα σε μία εβδομάδα, παρουσίασαν τη δουλειά τους σε περισσότερα από 7.000 άτομα που επισκέφτηκαν μια ολιγοήμερης διάρκειας έκθεση που άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις.

samoli1

Η συνεργασία…

Η ανανεωμένη ομάδα «A Jewel Made in Greece», στην οποία για το 2015 συμμετέχουν 36 σπουδαίοι, εμπνευσμένοι σχεδιαστές, αποτελεί ένα σώμα, έναν ζωντανό οργανισμό, υποστηρίζει και αναδεικνύει τη μοναδικότητα του κάθε καλλιτέχνη με σεβασμό στον χαρακτήρα και την προσωπικότητα του καθενός. Άλλωστε το Κόσμημα, όπως και κάθε έργο Τέχνης αφορά στη συνάντηση του ανθρώπου με τον Κόσμο: γιατί «Κοσμώ», δηλαδή τακτοποιώ / διευθετώ αρμονικά, σημαίνει την ανάγκη του ανθρώπου να βάλει σε τάξη αυτά που συμβαίνουν γύρω του.

Το ταξίδι που συνεχίζεται…

Σήμερα, συγκινημένη αλλά και κοινωνός της ορμής, τη δύναμης και της ευθύνης που μου δίνει αυτό που πετύχαμε ήδη, παρουσιάζω την 2η έκθεση «A Jewel Made in Greece» στην Τεχνόπολη της Αθήνας, με παλιούς και νέους εκλεκτούς συνεργάτες. και με την ανεκτίμητη πάντα συμβολή της Ιστορικού Τέχνης Ιριδας Κρητικού.

Το «κόσμημά» μας αυτή τη φορά, τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, του Μουσείου Κοσμήματος Ηλία Λαλαούνη και του Enterprise Greece. Tα υπόλοιπα Μουσεία, συνοδοιπόροι και συμπαραστάτες μας, είναι και πάλι «εδώ».

Το Ιδρυμα Γ. Ζογγολόπουλος, το Λύκειον των Ελληνίδων, η Σχολή Αργυροχρυσοχοΐας της Στεμνίτσας, εκθέτουν μαζί μας τους θησαυρούς τους. Ο Γιάννης Μετζικώφ μας ταξιδεύει νοερά μέσα από την εικόνα της τιάρας που φορούσε η Ghena Dimitrova στην παράσταση Macbeth και το περιδέραιο που δημιούργησε για την Ειρήνη Παππά.

Με την όμορφη έκδοση "A Jewel Made in Greece", και το βραχιόλι με την υπογραφή της Μαίρης Σαμόλη, χθες βράδυ, στο Ποσειδώνιο...

Με την όμορφη έκδοση “A Jewel Made in Greece”, και το βραχιόλι με την υπογραφή της Μαίρης Σαμόλη, χθες βράδυ, στο Ποσειδώνιο…

Η ψυχή της έκθεσης:

36 Έλληνες σύγχρονοι δημιουργοί συμμετέχουν με κοσμήματα, «αληθινά διαμάντια», δίνοντας νέα πνοή και εκπέμποντας ένα μεγάλο μήνυμα: το Ελληνικό Κόσμημα είναι εδώ, ισχυρό, διαχρονικό, ανταγωνιστικό, επιθυμητό σε όλους, εντός και εκτός συνόρων.

Ανέκαθεν, ο ελλαδικός χώρος διακρινόταν για τον πολιτισμικό του πλούτο. Καιρός να αποτελέσει και πάλι κίνητρο έμπνευσης, δημιουργίας, παραγωγικότητας, και εξέλιξης. Καιρός να γίνει και πάλι ονομασία προέλευσης.

Μετά την Τεχνόπολη, η έκθεση ταξιδεύει, σταματώντας και πάλι το καλοκαίρι στο Grand Resort Lagonissi όπου ήδη παρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία και κυρίως, έχοντας ήδη κερδίσει «εισιτήρια», τον Απρίλιο για το Dubai με τη στήριξη του Enterprise Greece και τον Νοέμβριο για τις Βρυξέλλες στο μεγίστης προβολής κτήριο του Ευρωκοινοβουλίου.

samoli8

Ο θεσμός…

Ελπίζουμε η Τεχνόπολη να συνεχίσει να είναι η αφετηρία μας για ένα μεγάλο ταξίδι στον κόσμο, που θα μας βοηθήσει να υποστηρίξουμε τη διαχρονικά δημιουργική Ελληνικότητά μας και να κάνουμε το «Made in Greece» Τίτλο Τιμής.

Σας καλώ να πιστέψετε κι εσείς στο όραμά μας και να το στηρίξετε.

Θα είναι μεγάλη μας τιμή και χαρά να σας έχουμε συνοδοιπόρους στο ταξίδι μας.

Γιατί, το όλο εγχείρημα, θέλει συνεργασία και στήριξη, σκληρή δουλειά, και, πάνω απ’ όλα, Ψυχή!

Τα εγκαίνια: Δύο Φεγγάρια τον Αύγουστο…

PROSKL POSEIDONIO A OPSH AUGUST new2

Μαίρη Σαμόλη

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Show Buttons
Hide Buttons