ΑΥΤΟΠΤΗΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ

2023 ELEVSIS: Η Ελευσίνα ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης!

Την πρώτη ημέρα του Φεβρουαρίου επέλεξε η Δημοτική Μονοπρόσωπη Ανώνυμη Εταιρεία Πολιτιστικής Πρωτεύουσας Ελευσίνας για να πραγματοποιήσει Συνέντευξη Τύπου, σε ζωντανή μετάδοση από το  Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ελευσίνας, με σκοπό την επίσημη ανακοίνωση ότι η πόλη της Ελευσίνας θα φιλοξενήσει τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης (ΠΠΕ) το 2023, παρουσιάζοντας τη νέα οπτική της ταυτότητα αλλά και το νέο όραμα της Εταιρείας. Επίσης, για πρώτη φορά ανακοινώθηκε ένα διεθνές ανοιχτό κάλεσμα σε ανεξάρτητους καλλιτέχνες και καλλιτεχνικές ομάδες, φορείς και οργανισμούς από την Ελλάδα και το εξωτερικό, ανοίγοντας τις πύλες της στον παγκόσμιο καλλιτεχνικό χώρο.

Στη συνέντευξη Τύπου συμμετείχαν ο Δήμαρχος Ελευσίνας, Αργύρης Οικονόμου, η Πρόεδρος του Δ.Σ. της ΠΠΕ, Δέσποινα Γερουλάνου, η Διευθύνουσα Σύμβουλος της ΠΠΕ, Μαρία Παναγίδου και ο καλλιτεχνικός διευθυντής, Μιχαήλ Μαρμαρινός. Χαιρετισμό απηύθυναν η Υπουργός Πολιτισμού & Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού αρμόδιος για θέματα Σύγχρονου Πολιτισμού, Νικόλας Γιατρομανωλάκης, ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, καθώς και ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Sigbjørn Sandberg. Την εκδήλωση συντόνισε ο δημοσιογράφος Μανώλης Σπινθουράκης.

M. Μαρμαρινός,  Δ. Γερουλάνου, Α. Οικονόμου, Μ. Παναγίδου
(φωτογραφία Άγγελος Χριστοφιλόπουλος_FosPhotos)

Η Συνέντευξη Τύπου ξεκίνησε με τον χαιρετισμό της Υπουργού Πολιτισμού & Αθλητισμού, Λίνας Μενδώνη, η οποία ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι η Πολιτιστική Πρωτεύουσα αποτελεί μια τεράστια ευκαιρία διεθνούς προβολής του Ελληνικού Πολιτισμού και σημαντικών αλλαγών στην πόλη της Ελευσίνας, που μπορεί να μεταμορφωθεί, αξιοποιώντας τις ευκαιρίες που της προσφέρονται, στο επίπεδο των πολιτιστικών υποδομών, της λειτουργίας της πόλης, της αξιοποίησης του παραλιακού μετώπου και της ανάπτυξης του τουρισμού.

Στη συνέχεια, τον λόγο πήρε ο Υφυπουργός Πολιτισμού & Αθλητισμού, αρμόδιος για θέματα Σύγχρονου Πολιτισμού, Νικόλας Γιατρομανωλάκης, τονίζοντας ότι η Ελευσίνα θα είναι μία από τις πρώτες πολιτιστικές πρωτεύουσες στη μετα-Covid εποχή, έχοντας τη δυνατότητα να αποτελέσει ένα νέο μοντέλο Πολιτιστικής Πρωτεύουσας και συμβάλλοντας στη μετεξέλιξη και αναγέννηση ενός θεσμού, που ξεκίνησε από την Ελλάδα.

Τέλος, χαιρετισμό απηύθυνε ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, αναφέροντας ότι η πραγματοποίηση των εκδηλώσεων της Ελευσίνας ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης, αποτελεί γεγονός με ιδιαίτερη υπεραξία, για τις αναπτυξιακές, τουριστικές, πολιτιστικές, και οικονομικές προοπτικές της Αττικής.

Στο σύντομο μήνυμα του, ο Εκπρόσωπος της ΕυρωπαΪκής Επιτροπής, Sigbjørn Sandberg, δήλωσε πως η Ελευσίνα ανταποκρίθηκε υπό αυτές τις απρόβλεπτες συνθήκες με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, συμπληρώνοντας πως η ΕΕ βλέπει τις προοπτικές που έχει η χρονιά της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης στην πόλη της Ελευσίνας.

Μετά την ολοκλήρωση των χαιρετισμών, τον λόγο πήρε ο Δήμαρχος Ελευσίνας, Αργύρης Οικονόμου καλωσορίζοντας το διαδικτυακό κοινό. Αναφερόμενος στην πλούσια ιστορία της πόλης της Ελευσίνας, από την αρχαιότητα έως και τη σύγχρονη εποχή, τόνισε πως το 2023 θα λειτουργήσει ως μέρος μιας ολόκληρης διαδικασίας αλλαγής της εικόνας της πόλης από εκείνη της βιομηχανικής «εργατούπολης» με το εγκαταλελειμμένο αρχαιολογικό απόθεμα και το υποβαθμισμένο περιβάλλον σε μία πόλη με έμφαση στον πολιτισμό και τη νεανική επιστημονική και επιχειρηματική καινοτομία.

Η Πρόεδρος Δ.Σ. της ΠΠΕ, Δέσποινα Γερουλάνου, ανέφερε ότι η Ελευσίνα ανήκει πλέον στην ευρωπαϊκή οικογένεια και ρόλος της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας είναι να αφήσει μια γερή παρακαταθήκη πολιτισμού, ένα πιο βιώσιμο περιβάλλον, ώστε να γίνει η Ελευσίνα μόνιμος ευρωπαϊκός προορισμός. Σημείωσε, επίσης ότι παρά τις δύσκολες μέρες που όλοι περνούν, προγραμματίζοντας τη μία στιγμή και αναιρώντας την άλλη, η ομάδα που συνθέτει το έμψυχο υλικό της Ελευσίνας αποτελείται από εξαιρετικούς ανθρώπους που δουλεύουν ενωμένοι, με αγάπη και σεβασμό για την πόλη, και εκτίμηση ο ένας για τον άλλον, με ποικιλία απόψεων, διακριτούς ρόλους, με κοινό, όμως, προσανατολισμό.

Δέσποινα Γερουλάνου

Η Διευθύνουσα Σύμβουλος, Μαρία Παναγίδου, παίρνοντας τον λόγο, τόνισε πως η πορεία προς τη διεκδίκηση της χρονικής μετατόπισης δεν ήταν εύκολη και χρειάστηκε προσπάθεια από όλους τους συμμετέχοντες φορείς. Επιπλέον, ανέφερε πως για την επιτυχία του έργου είναι απαραίτητη και η συμμετοχή των κατοίκων της πόλης, ένας άλλος βασικός στόχος του θεσμού, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι χωρίς αυτούς η διοργάνωση θα παραμείνει κενό γράμμα.

Μαρία Παναγίδου

2023 ELEVSIS: ΜΥΣΤΗΡΙΑ ΜΕΤΑΒΑΣΗΣ: Με αυτόν τον γενικό τίτλο, η ΠΠΕ ξεκινά τη νέα της πορεία προς το 2023. Ο νέος Γενικός Καλλιτεχνικός Διευθυντής, Μιχαήλ Μαρμαρινός, παρουσίασε τους άξονες πάνω στους οποίους χτίζεται το νέο καλλιτεχνικό πρόγραμμα. Αντλώντας έμπνευση από την πλούσια ιστορία της πόλης, η 2023 ELEVSIS έχει ως στόχο να διαμορφώσει ένα ολοκληρωμένο καλλιτεχνικό, ερευνητικό και εκπαιδευτικό πρόγραμμα, τα ΜΥΣΤΗΡΙΑ ΜΕΤΑΒΑΣΗΣ, που κινείται σε τέσσερις στρατηγικές κατευθύνσεις: Πολιτισμός, Άνθρωπος, Πόλη και Περιβάλλον. Αντίστοιχα διακριτοί και διασυνδεδεμένοι, διαμορφώνονται και οι τρεις κεντρικοί θεματικοί άξονες του προγράμματός της: Άνθρωπος/Κοινωνία, Περιβάλλον και Εργασία, αντανακλώντας τα μοναδικά χαρακτηριστικά της πόλης και τις σύγχρονες προκλήσεις, που αντιμετωπίζει τόσο η Ελευσίνα όσο και η Ευρώπη.

Μιχαήλ Μαρμαρινός

Ο Μιχαήλ Μαρμαρινός, παρουσιάζοντας το νέο αφήγημα της Ελευσίνας Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης, ανέφερε ότι η αλλαγή στη γραφή του ονόματος της εταιρείας, βασίζεται σε ένα κυρίαρχο είδος γραφής, όπου το λατινικό U αντικαθίσταται από το αρχαίο λατινικό V, το ανεστραμμένο ελληνικό Λ. Με τον τρόπο αυτό, υπενθυμίζεται η συνύπαρξη του Άνω και του Κάτω κόσμου, ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της ελευσινιακής μυθολογίας. Εξαλείφοντας, επίσης, κάθε πιθανή δυσκολία και σύγχυση στην προφορά, η επιλογή του V δημιουργεί μία παγκόσμια και αδιαμφισβήτητη πλέον ηχητική ταυτότητα της Ελευσίνας, ενισχύοντας και τον διεθνή της χαρακτήρα, έναν από τους κύριους στόχους της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης. Άλλωστε το V, που ήταν κύρια γραφή σχεδόν μέχρι τον 14ο αιώνα, πριν εμφανιστεί το U, χρησιμοποιείτο όχι σπάνια και στη θέση του Υ, σε αρχαίες αλλά και σύγχρονες επιγραφές. Τέλος, η επιλογή να τεθεί η χρονολογία πριν από την ονομασία, έρχεται να τονίσει την κρισιμότητα του γεγονότος. Μέσα από τον προσδιορισμό του πότε μέσα στην ιστορία, επιχειρείται μια προσπάθεια να εντυπωθεί ιστορικά ο χρόνος, όπου συνέβη το αξιοσημείωτο (2023 AD), ακολουθούμενο, φυσικά, από το πού συνέβη, που σφραγίζει με σημασία τον χρόνο: 2023 ELEVSIS.

https://www.youtube.com/watch?v=2ah5I0l7R8U

Όσον αφορά στην οπτική ταυτότητα της 2023 ELEVSIS, πηγή της αποτελεί η ανάμειξη των αντιθέσεων της Ελευσίνας, που διατρέχει την ιστορία της πόλης. Από την αρχαιότητα έως σήμερα, η Ελευσίνα δεν σταμάτησε ποτέ να εξελίσσεται, να γίνεται κυτίο νέων ιδεών και συνύπαρξης διαφορετικών πολιτισμών. Μέσα από τη διαδρομή της Ιεράς Οδού, έμπνευσης και συμβόλου της 2023 ELEVSIS, σηματοδοτείται η μετάβαση στην έλευση, την ανάδυση, την υλοποίηση, τη γέννηση, την έγερση, τον ερχομό. Τέλος, ιδιαίτερη μνεία γίνεται στην επιλογή του κόκκινου, ως χρώματος της φωτιάς, των φουγάρων, του αίματος, των εργατικών κινημάτων, της ζωής μέσα από τον ερχομό της Περσεφόνης και της δύναμης των ανθρώπων της. Toν σχεδιασμό ανέλαβαν οι MNP (mnpdesign.gr).

error: Content is protected !!