1821-2021: Όλα όσα έγιναν χθες βράδυ στο επίσημο δείπνο στο Προεδρικό Μέγαρο!
Με κάθε επισημότητα και αυστηρό υγειονομικό πρωτόκολλο η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου υποδέχθηκε τους ξένους ηγέτες στο Προεδρικό Μέγαρο για το επίσημο δείπνο προς τιμήν τους για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση.
Στο επίσημο δείπνο παρόντες θα είναι μεταξύ άλλων ο πρίγκιπας Κάρολος και η δούκισσα της Κορνουάλης Καμίλα, ο Ρώσος πρωθυπουργός Μιχαήλ Μισούστιν, ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης με την σύζυγό του, Άντρη, η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας Φρανσουά Παρλί, η πρόεδρος της Επιτροπής Ελλάδα 2021 Γιάννα Αγγελοπούλου με τον σύζυγό της Θόδωρο, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας, η Μαριάννα Βαρδινογιάννη, υπουργοί που θα συνοδεύουν τους ομολόγους τους, ενώ για το δείπνο έλαβαν επίσης πρόσκληση οι πολιτικοί αρχηγοί των κοινοβουλευτικών κομμάτων.
Το μενού με βάση τα θαλασσινά και τα ψάρια επιμελήθηκε ο βραβευμένος με αστέρι Michellin σεφ, Λευτέρης Λαζάρου. Για το καλωσόρισμα ο σεφ και η ομάδα του ετοίμασαν μπισκότο ζυμωμένο με μελάνι σουπιάς, κρέμα λευκού ταραμά και αυγά ψαριού, για να ακολουθήσει το πρώτο πιάτο, μία σούπα κακαβιάς με πεσκανδρίτσα από την Εύβοια και λάδι Καλαμάτας , ενώ η επιλογή του δεύτερου πιάτου ήταν κιμάς γαρίδας σε ζωμό θαλασσινών τυλιγμένο σε φύλλο λάχανου με κρόκο Κοζάνης. Για κυρίως πιάτο οι υψηλοί καλεσμένοι του Προεδρικού Μεγάρου απόλαυσαν φιλέτο χριστόψαρου με πουρέ από χειμωνιάτικες ρίζες και ντοματίνια Κρήτης. Το δείπνο ολοκληρώθηκε με το επιδόρπιο από λευκή σοκολάτα με μαστίχα Χίου και φιστίκια Αιγίνης.
«Η συμβολή των μεγάλων δυνάμεων της εποχής, της Γαλλίας, της Αγγλίας και της Ρωσίας, στον αγώνα υπήρξε σπουδαία. Το φιλελληνικό κίνημα παρείχε συνεχή υποστήριξη, υλική και ηθική», υπογράμμισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, τονίζοντας πως η κληρονομιά της Ελληνικής Επανάστασης είναι οικουμενική καθώς όπως υπογράμμισε «οι πρόγονοί μας οι αγωνίστηκαν για την ανεξαρτησία τους, αλλά και για την πολιτική τους ελευθερία. Στα Συντάγματα του Αγώνα κατοχύρωσαν τη δημοκρατική αρχή και την αντιπροσώπευση, τα δικαιώματα και τη διάκριση των λειτουργιών».
«Αποτελεί ιδιαίτερη χαρά για τη σύζυγό μου και μένα το γεγονός ότι επιστρέφουμε στην Ελλάδα, που έχει ξεχωριστή θέση στην καρδιά μου» τόνισε στο δείπνο , ο πρίγκιπας Κάρολος ο οποίος αναφέρθηκε στη βαθιά σύνδεσή του με τη χώρα μας, η οποία είναι η πατρίδα των προγόνων του. «Άλλωστε, η Ελλάδα είναι η πατρίδα του παππού μου και ο τόπος γέννησης του πατέρα μου, πριν από σχεδόν 100χρόνια, στην εκατονταετηρίδα της Ελληνικής Επανάστασης. Αργότερα, στην Αθήνα, η αγαπητή γιαγιά μου, πριγκίπισσα Αλίκη, κατά τη διάρκεια των σκοτεινών χρόνων της ναζιστικής κατοχής, έσωσε μια οικογένεια Εβραίων -μια πράξη για την οποία της απονεμήθηκε ο τίτλος “Δικαία των Εθνών” από το Ισραήλ» τόνισε φανερά συγκινημένος για να συνεχίσει ότι όπως το 1821, «η Ελλάδα μπορεί να υπολογίζει στους φίλους της στο Ηνωμένο Βασίλειο» προσθέτοντας ότι «οι δεσμοί μεταξύ μας είναι ισχυροί και ζωτικοί και κάνουν τεράστια διαφορά στην κοινή μας ευημερία και ασφάλεια. Όπως ακριβώς οι ιστορίες μας είναι στενά συνδεδεμένες μεταξύ τους, έτσι είναι και το μέλλον μας». Και έκλεισε, υπογραμμίζοντας: «Με αυτό το πνεύμα, αύριο, οι Βρετανοί φίλοι σας θα σταθούμε δίπλα σας για άλλη μια φορά και θα αισθανθούμε μεγάλη υπερηφάνεια με την αφυπνιστική προτροπή του Διονύσιου Σολωμού: Χαίρε, ω χαίρε, ελευθεριά! Ζήτω η Ελλάς!»