ΑΥΤΟΠΤΗΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ

17 πράγματα που δεν κάνει ένας συναισθηματικά δυνατός άνθρωπος!

Σε μια «προκλητική και  δύσκολη» περίοδο, οικονομικά, κοινωνικά και ψυχολογικά, πώς είναι ένας άνθρωπος «Συναισθηματικά Δυνατός»; Είναι διαφορετικός στην όψη, στο στήσιμο, στην ομιλία, στη πράξη ; Είναι διαφορετικός εξωτερικά ή/και εσωτερικά; Ίσως και να είναι, αλλά δεν είναι εύκολο να περιγράψουμε ακριβώς τι κάνει… Ίσως όμως μπορούμε να περιγράψουμε τι δεν κάνει, ώστε να κατανοήσουμε τα ιδιαίτερα στοιχεία του !

Από την Τζίνα Γ. Θανοπούλου
Ο συναισθηματικά «δυνατός» άνθρωπος :
1. Δεν αφήνει το δράμα να κατευθύνει τις επιλογές του.
O «δυνατός» άνθρωπος επικεντρώνεται σε αυτά που του δίνουν χαρά και χαμόγελο, αφήνοντας πίσω ότι τον φορτίζει αρνητικά. Εστιάζεται στα θετικά ερεθίσματα και εμπειρίες, ώστε να ξεπερνά τα αρνητικά.
2. Δεν σπαταλά χρόνο στην αυτολύπηση. Καταλαβαίνει ότι είναι ένα «χαμένο συναίσθημα» και δεν ξοδεύει χρόνο σε αυτό. Αντίθετα αναλαμβάνει την ευθύνη της ζωής, δουλειάς και συναισθημάτων του, διορθώνοντας ότι μπορεί να βελτιώσει. Γνωρίζει ότι η ζωή δεν είναι πάντα εύκολη, ούτε δίκαιη. Εκτιμά ότι έχει, μαθαίνει από τα λάθη του, προχωρά, εξελίσσεται .

3. Δεν χρειάζεται «πολλά» για να είναι ευτυχισμένος. Ξέρει καλά πως η ευτυχία είναι μια στάση ζωής, που δεν εξαρτάται από την επίλυση όλων των προβλημάτων, ούτε συνδέεται μόνο με την απόκτηση αγαθών, κοινωνικού γοήτρου, κτλ. Η ευτυχία βρίσκεται στην εκτίμηση των απλών καθημερινών πραγμάτων. Ο «συναισθηματικά δυνατός» άνθρωπος αναγνωρίζει, εκτιμά και αναπτύσσει ευγνωμοσύνη για τις μικρές, καθημερινές χαρές της ζωής, όπως αυτή είναι σήμερα ! ( «Η Δύναμη του Τώρα», «The Power of Now», Ekward Tolle)
4. Δε συγκρίνει την προσωπική ή/και επαγγελματική του πορεία με αυτή των άλλων. Γνωρίζει ότι η κοινωνική σύγκριση είναι ο «εχθρός» της ευτυχίας. Κάνει το καλύτερο που μπορεί και γνωρίζει ότι ο καθένας έχει το δικό του χρόνο εξέλιξης και δική του πορεία ζωής, πράξης, γνώσης.
5. Δεν ζηλεύει την ευτυχία και επιτυχία άλλων. Ο «δυνατός» άνθρωπος εκτιμά την επιτυχία των άλλων και δεν ζηλεύει, ούτε συγκρίνεται. Δεν «ξοδεύεται» στον άχρηστο φθόνο.Δουλεύει σκληρά, έχει εμπιστοσύνη στις ικανότητές του και κτίζει το μέλλον του με αισιοδοξία, βασισμένος στις δυνάμεις του.

6. Δεν περιμένει η επιτυχία στη ζωή να έρθει άμεσα και εύκολα. Δε βλέπει τις αποτυχίες ή/ και καθυστερήσεις σαν λόγους παραίτησης από την προσπάθειά. Αντίθετα τις χρησιμοποιεί σαν μαθήματα Αυτό-βελτίωσης.

e646e3620beef403537da4a599b00e52
7. Δε λέει συνέχεια «δεν μπορώ». Γνωρίζει πως όποιος θέλει κάτι πολύ, βρίσκει τρόπο να το πραγματοποιήσει. Ο συναισθηματικά δυνατός άνθρωπος σταματά να λέει: « θα ήθελα αν….» ή « αν θα μπορούσα….» και το αντικαθιστά με: το «θέλω» ή « το μπορώ». Έτσι κάνει τα όνειρά του πραγματικότητα.
8. Δεν αφήνει τους πειρασμούς να τον αποσπούν. Επικεντρώνεται στα όνειρά και στόχους του και δεν τα θυσιάζει για κάτι εφήμερο.
9. Δεν νοιώθει «ανυπόμονος». Γνωρίζει ότι τα «καλά πράγματα» έρχονται σ’ αυτούς που προσπαθούν και εργάζονται, με υπομονή και επιμονή, για να πετύχουν το στόχο τους.
10. Δεν επαναλαμβάνει τα ίδια λάθη. Ο «δυνατός συναισθηματικά» άνθρωπος παραδέχεται τα λάθη του και μαθαίνει από αυτά, αποκτώντας πείρα και γνώση για τη συνέχεια του «ταξιδιού» του.
11. Δεν αντιστέκεται στην αλλαγή. Αποδέχεται και δοκιμάζει προκλήσεις και αλλαγές, γνωρίζοντας πως πολλές φορές είναι αδύνατο να τις αποφύγει. Έχοντας πίστη στις ικανότητες του, προσαρμόζεται στις αλλαγές με ευελιξία.
12. Δεν σπαταλά χρόνο και ενέργεια για ότι δεν μπορεί να ελέγξει. Αντιλαμβάνεται ότι τις περισσότερες φορές δεν μπορεί να αλλάξει τις συνθήκες της ζωής. Το μόνο που μπορεί να ελέγξει είναι η στάση του απέναντι στην ίδια τη ζωή και στους άλλους. Γνωρίζει ότι η ψυχική γαλήνη έρχεται, όταν δεν επιτρέπει σε εξωτερικά, τυχαία γεγονότα να τον ελέγξουν συναισθηματικά. Ο ίδιος είναι «ο Δημιουργός Πραγματικότητας του», και όχι οι εξωτερικές συνθήκες.

2230e5e423d4fcdc0b22f7ed7a0af9d4
13. Δεν κολλά στη κριτική των άλλων άλλοι γι’ αυτόν. Ακούει τη δική του καρδιά και τη δική του διαίσθηση. Στην πραγματικότητα τα λόγια των άλλων αντανακλούν τη δική τους πραγματικότητα, όχι τη δική του. Κανείς δεν μπορεί να ελέγξει τη συμπεριφορά των άλλων, αλλά μπορεί να προσέξει τον τρόπο που αντιδρά στη εξωτερική συμπεριφορά και κριτική. Το φίλτρο είναι δικό του.
14. Δεν πιστεύει πως όλοι τριγύρω του είναι πάντα αρνητικοί και εχθρικοί. Επιλέγει να βλέπει την καλοσύνη στους άλλους. Με αυτό το τρόπο «έλκει» καλοσύνη και τροφοδοτεί με καλοσύνη τον ίδιο του τον εαυτό.
15. Δεν είναι η προτεραιότητα του να τα έχει καλά με όλους. Δε φοβάται να πει «όχι», να βάλει όρια και να εκφράσει την άποψή του. Προσπαθεί να είναι δίκαιος και υπομονετικός, αλλά όταν χρειάζεται αποδέχεται την κριτική των άλλων όταν δεν ικανοποιεί τις προσδοκίες τους. Σε τελική ανάλυση, γνωρίζει ότι δεν μπορούμε να αρέσουμε σε όλους !

16. Δεν πιστεύει πως είναι ποτέ αργά να κάνει μια νέα αρχή! Επειδή δεν εξελίσσονται όλα στη ζωή μας όπως τα περιμένουμε ή θέλουμε, ο «δυνατός συναισθηματικά» άνθρωπος γνωρίζει ότι δεν είναι λόγος να απογοητευτεί ανεπανόρθωτα και να «χάσει» τον εαυτό του. Παρά τις απογοητεύσεις, αποτυχίες και δυσκολίες, συνεχίσει να αγωνίζεται, να πιστεύει, να προσπαθεί, να ονειρεύεται, να ελπίζει, να πραγματοποιεί. Τελικά ζει τη ζωή του με αξίες και πιστεύω, δίνοντας τον αγώνα του, με το καλύτερο τρόπο που μπορεί κα γνωρίζει.

17. Τελικά γνωρίζει καλά ότι αυτό που μετράει δεν είναι πόσες φορές πέφτει μετά από κάποια αποτυχία, δυσκολία, απόρριψη, αλλά «πόσες φορές και με πιο τρόπο σηκώνεται και συνεχίζει….!» Ο τρόπος αυτός τον κάνει «συναισθηματικά δυνατό» & τελικά επιτυχημένο !

 

Τζίνα Γ. Θανοπούλου

Ed.M, MA Harvard University, Συμβουλευτική Παιδιών, Εφήβων, Ενηλίκων Ζευγαριών, Οικογενείας, Συμβουλευτική Εικόνας Σώματος, Διατροφικές Διαταραχές, Επαγγελματικός Προσανατολισμός.

Επικοινωνία:

ATHENS MEDICAL PARTNERS 210 6938241,mob 6945541188

ginagthanopoulou@gmail.com

ginacounseling.com

error: Content is protected !!