ΑΥΤΟΠΤΗΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ

10 Kλειδιά / Συμβουλές για μια Ζωή με Ισορροπία, Αυτοπεποίθηση & Wellbeing παρά τις Δοκιμασίες του φετινού Καλοκαιριού!

Από τη Τζίνα Γ. Θανοπούλου
Τα τελευταία δυο χρόνια όλοι μας, εξαιτίας των δοκιμασιών των Covid -19, Lockdowns, Απομόνωσης, ψυχολογικής & οικονομικής Ανασφάλειας & Αβεβαιότητας για την Υγεία, την Ασφάλεια & το Μέλλον το δικό μας και της οικογένειας μας, βιώσαμε έντονα και πρωτόγνωρα συναισθήματα όπως: ευαλωτότητα, ανασφάλεια, αβεβαιότητα, μοναξιά, φόβο, κατάθλιψη, που προκαλέσαν έντονες ψυχοσωματικές εντάσεις & συμπτώματα, εκρήξεις Νεύρων, διατροφικές διαταραχές, συγκρούσεις μέσα στην οικογένεια και γενικότερα ΕΝΤΑΣΗ που εξακολουθεί να μας ταράζει την Ισορροπία μας σαν άτομα, επαγγελματίες, γονείς και μέλη της οικογένειας !
Σαν συμβουλευτική Ψυχολόγος, όλα αυτό το καιρό, προσπάθησα να τονώσω και να βοηθήσω μεμονωμένα άτομα, ζευγάρια, γονείς, έφηβους και εργαζομένους ενήλικες να αναγνωρίσουν, να αποδεχτούν και να αντιμετωπίσουν «πετυχημένα & αποτελεσματικά» τις Δύσκολες Αλλαγές ( Με τα 3 Α: Αναγνώριση, Αποδοχή, Αλλαγή). Ταυτόχρονα προσπάθησα να τους δώσω ΚΛΕΙΔΙΑ/ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ Προσαρμογής στις προσκλήσεις για να τις βιώσουν με Ανθεκτικότητα, Ευελιξία, Προσαρμοστικότητα & Εν-συναίσθηση.
Σε αυτή τη διαδικασία εμπνεύστηκα από τη συνεργασία μου με τη Καθηγήτρια & μέντορα μου στις σπουδές μου στην Αμερική Dr. Brene Brown που είναι και συγγραφέας μεταξύ άλλων αξιόλογων best seller βιβλίων των “Dare to Lead”, “Gifts of Imperfection” “Rising Strong”,etc.
Πρέπει να αναφέρω εδώ ότι η Brene Brown στην ομιλία της στο TEDx talk είχε πάνω 53 εκατ. Views (!!!), με θέμα: «Η Δύναμη της Ευαλωτότητας & Ανθεκτικότητας στα Δύσκολα»!
Η Brown ανέλυσε τι κοινό έχουν οι άνθρωποι με Ανθεκτικότητα στις Δοκιμασίες, χαρακτηριστικά είπε: “Οι περισσότεροι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν δοκιμασίες & θέλουν να δημιουργήσουν ή να τολμήσουν κάτι καινούργιο, μπλοκάρονται από φόβο και αβεβαιότητα. Παρά όλα αυτά οι άνδρες & γυναίκες που επιβιώνουν στα δύσκολα και στις δοκιμασίες, είναι αυτοί που τολμούν να πάρουν το ρίσκο να προσαρμοστούν στο καινούργιο & δύσκολο, παρόλες τις ανασφάλειες & αβεβαιότητα τους”.
Συμφωνώ με τη Brown και υιοθετώ την άποψη από τη συμβουλευτική εμπειρία μου σαν Σύμβουλος Ψυχολόγος ότι : οι Άνθρωποι που επιβιώνουν στα δύσκολα είναι αυτοί που έχουν το κουράγιο & τη τόλμη να τοποθετήσουν τον εαυτό τους απέναντι στην κρίση που βιώνουν με ΤΟΛΜΗ, ΠΙΣΤΗ & ΑΙΣΙΟΔΟΞΗ ΣΚΕΨΗ. Είναι αυτοί που είναι διατεθειμένοι να τολμήσουν, να πιστέψουν και αγωνιστούν, παρόλες τις αντιξοότητες με αγάπη, θέληση, πείσμα, υπομονή, επιμονή και αφοσίωση σε αυτό που πιστεύουν & δημιουργούν.
Αυτοί οι άνθρωποι, γυναίκες και άντρες ακολουθούν 10 Συμβουλές/ Κλειδιά Επιβίωσης και αποφεύγουν 10 Παγίδες!
Κάθε Συμβουλή είναι σαν ένα νόμισμα με δύο πλευρές. Η μία πλευρά, παρουσιάζει τι να δημιουργούμε και να αναπτύξουμε, η άλλη πλευρά, παρουσιάζει τι να αποφεύγουμε και να αφήσουμε πίσω. Και οι δύο πλευρές λειτουργούν συμπληρωματικά. Εάν δεν αφήσουμε πίσω το αρνητικό και να δεν φέρουμε κοντά το θετικό, δεν θα μπορέσουμε να έχουμε μια Ζωή Γεμάτη, Ολοκληρωμένη & με Ικανοποίηση.

10 ΚΛΕΙΔΙΑ/ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ στις Δοκιμασίες

1. Το 1ο κλειδί που ακολουθούν οι Δυνατοί άνθρωποι/ Γυναίκες στις δοκιμασίες είναι να επιλέγουν να βλέπουν το θετικό και το «μάθημα», ακόμα και πίσω από τη Δυσκολία & επιλέγουν να μην λάβουν υπόψη τη κρίση των άλλων !

Η Προσαρμοστικότητα είναι μια Ικανότητα Συναισθηματικής Νοημοσύνης E.Q. που καλλιεργείται εάν ο άνθρωπος ασχοληθεί με την Αυτογνωσία, την Αυτό-φροντίδα & τον Αυτοσεβασμό του & υιοθετήσει μερικές καθημερινές πρακτικές καλλιέργειας Δύναμης & Τόνωσης.

2. Το 2ο κλειδί που επιλέγουν οι Δυνατοί άνθρωποι/ Γυναίκες να ακολουθήσουν είναι να αναπτύσσουν την Αυτό-αποδοχή & τον Αυτοσεβασμό τους & μαθαίνουν να εγκαταλείπουν την τάση τους για τελειομανία !
Οι άνθρωποι αυτοί καλλιεργούν Αυτοφροντίδα & Αυτοαποδοχή στον εαυτό τους & την καλλιεργούν με υγιή τρόπο στους άλλους: στα Παιδιά, Συντρόφους, Φίλους, Συνεργάτες τους κτλ

3. Το 3ο κλειδί που ακολουθούν οι Δυνατοί άνθρωποι/ Γυναίκες στις δοκιμασίες είναι να καλλιεργούν την Ανθεκτικότητα τους παρά όλες τις δοκιμασίες & να αφήνουν πίσω την αμφιβολία στις ικανότητες τους.
Σύμφωνα με τη Συναισθηματική Νοημοσύνη, E.Q., η Ανθεκτικότητα είναι η Ικανότητα να ξεπερνάμε τις Δυσκολίες με Συναισθηματική Ευελιξία (Emotional Agility)!
Τα Χαρακτηριστικά Ανθεκτικών- Δυνατών Ανθρώπων/ Γυναικών είναι να:
1. Επιλύουν τα προβλήματα & δοκιμασίες με Ευελιξία !
2. Ζητούν βοήθεια όταν την χρειάζονται !
3. Διαχειρίζονται σωστά και με σεβασμό τα Συναισθήματά τους!
4. Δημιουργούν Θετικές Διαπροσωπικές Σχέσεις!

4. Το 4ο κλειδί που ακολουθούν οι Δυνατοί άνθρωποι/ Γυναίκες είναι να καλλιεργούν την Ευγνωμοσύνη & Χαρά και αφήνουν πίσω την τάση τους για αρνητικότητα !
Καθημερινά έχουμε 60-80.000 σκέψεις που οι περισσότερες είναι αρνητικές και αυτό συμβαίνει γιατί το έχουμε υιοθετήσει από το περιβάλλον μας. Αντί να αφηνόμαστε σε τέτοιες σκέψεις, πρέπει να καλλιεργούμε την Ευγνωμοσύνη, έναν ξεκάθαρο δρόμο για να βιώνουμε Χαρά & Δημιουργία.

5. Το 5ο κλειδί που ακολουθούν οι Δυνατοί άνθρωποι/ Γυναίκες είναι να μάθουν να ακούν την Εσωτερική τους φωνή & εμπιστεύονται από το ένστικτό τους με Πίστη και να αφήνουν πίσω την διαρκή του ανάγκη τους για ασφάλεια.

Οι δυνατοί άνθρωποι/ γυναίκες πρέπει να αφεθούν σε καινούργιες εμπειρίες, να ρισκάρουν τις Δυνάμεις τους και να εξελίξουν τις ικανότητες τους. Σύμμαχο τους σε αυτό μπορούν να έχουν την Διαίσθησή τους. Η διαίσθηση είναι μια Γνωστική Διαδικασία που απαιτεί συνδυαστικές ικανότητες του μυαλού, της ψυχής & του πνεύματος.

6. Το 6ο κλειδί που ακολουθούν οι Δυνατοί άνθρωποι/ Γυναίκες είναι να καλλιεργούν την Δημιουργικότητα τους και μειώνουν την ανάγκη τους για σύγκριση.
Δεν υπάρχουν δημιουργικοί και μη-δημιουργικοί άνθρωποι, υπάρχουν αυτοί που εξασκούν πρακτικά τη δημιουργικότητα και αυτοί που όχι.
Η σύγκριση με άλλους και τις δημιουργίες των άλλων είναι από τις πιο μεγάλες παγίδες !
Τα μικρά παιδιά είναι τα πιο καλά παραδείγματα αυθόρμητης δημιουργικότητας και αυτό συμβαίνει όταν ζωγραφίζουν, παίζουν και γενικότερα εκφράζονται. Δεν σκέφτονται τι θα πουν οι άλλοι για αυτό δημιουργούν με περισσότερη φαντασία και αυθεντικότητα. Αργότερα μεγαλώνοντας χάνουν αυτή την ικανότητα, γιατί αρχίζουν να συγκρίνονται με τους άλλους, εκεί χάνουν τον αυθορμητισμό και την αυθεντικότητα τους.

7. Το 7ο κλειδί που ακολουθούν οι Δυνατοί άνθρωποι/ Γυναίκες είναι να καλλιεργούν την τάση τους για δημιουργικό παιχνίδι και εσωτερική ηρεμία & αφήνουν πίσω τους την τάση για να είναι οι νικητές/τριες και οι τέλειοι/ες.
Είναι πολύ σημαντικό ακόμα και σε μεγαλύτερη ηλικία να ξαναφέρουν το «παιχνίδι» στη ζωή τους, μέσω Δημιουργίας & Καλλιτεχνίας γιατί έτσι καλλιεργούν τις Ικανότητες να:
1. Δημιουργούν, χωρίς προκαθορισμένο σκοπό,
2. Χάνουν την αίσθηση του χρόνου γιατί απολαμβάνουν αυτό που κάνουν,
3. Σταματούν να ασχολούνται & να σκέφτονται συνέχεια με τον εαυτό τους. Έτσι, απελευθερώνονται και γίνονται πιο αυθεντικοί & δημιουργικοί.

8. Το 8ο κλειδί που ακολουθούν οι Δυνατοί άνθρωποι/ Γυναίκες είναι να Καλλιεργούν την ηρεμία και να αφήνουν πίσω το άγχος
Το άγχος παρόλο που νομίζουμε ότι μας κινητοποιεί, όμως μας επιβαρύνει την ψυχή και το μυαλό. Ας καταλάβουμε ότι φέρνει μεγάλη επιφόρτιση στη Ψυχή, στο Μυαλό & στο Σώμα και μας μπλοκάρει την δημιουργία. Πρέπει να βρούμε άλλους τρόπους δημιουργίας μέσα από την φαντασία και την ελεύθερη έκφραση.

9. Το 9ο κλειδί που ακολουθούν οι Δυνατοί άνθρωποι/ Γυναίκες είναι να καλλιεργούν Δημιουργική και με Νόημα Εργασία και να μειώνουν την αβεβαιότητα & αυτό-αμφισβήτηση
Η Δημιουργική και με Νόημα εργασία δεν έχει μόνο σκοπό να κερδίσουμε χρήματα και αναγνώριση, αλλά να βιώσουμε ένα Εσωτερικό Γέμισμα και Νόημα Ζωής. Όλοι έχουμε ταλέντα και χαρίσματα και όταν δεν τα χρησιμοποιείτε νοιώθουμε μπλοκαρισμένοι και απογοητευμένοι.

10. Το 10ο κλειδί που ακολουθούν οι Δυνατοί άνθρωποι/ Γυναίκες είναι να Καλλιεργούν την τάση τους για γέλιο, δημιουργία, παιχνίδι, χορό και αφήστε πίσω την τάση να είναι πάντοτε in control & cool.
Είναι καλό να αφεθούν στο «παιχνίδι» και στην ελεύθερη έκφραση, χωρίς να είναι in control και τελειομανείς.
Πρέπει να δημιουργούν μέσα από το «παιχνίδι», ως μέσω έκφρασης είτε για τη Τέχνη, τη Γραφή, τη Φωτογραφία, το Χορό , τη Μουσική σαν μια ανάγκη εσωτερική και όχι για το «τέλειο» αποτέλεσμα, θα απολαύσατε το «ταξίδι» και θα δημιουργήσετε κάτι σημαντικό. Οι περισσότεροι καλλιτέχνες, έτσι δημιουργήσαν αξιόλογα έργα απολαβαίνοντας την διαδρομή και χωρίς να έχουν το τελικό αποτέλεσμα σαν αυτοσκοπό.

Τζίνα Γ. Θανοπούλου, Ed. M., M.A,
Harvard University, Συμβουλευτική Ψυχολόγος
Website: www.ginagcounseling.com
Email: ginagthanopoulou@gmail.com

error: Content is protected !!