ΑΥΤΟΠΤΗΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ

Το Στόλισμα του Επιτάφιου!

Σ’ όλη τη γειτονιά μας, δεν υπάρχει βιολέτα ούτε για δείγμα. Όλες θα χρησιμοποιηθούν για το στολισμό του Επιτάφιου του Αγ. Αντωνίου…

Μετά την λήξη της ακολουθίας των Παθών, σε κάθε εκκλησία αρχίζουν οι προετοιμασίες για το στόλισμα του Επιταφίου. Τα παλιά χρόνια γινόταν την Μ. Παρασκευή, το πρωί, την ώρα που διαβάζονταν «οι Ώρες». Μετά τον πόλεμο του 1940, καθιερώθηκε να γίνεται το βράδυ της Μ. Πέμπτης. Ο στολισμός γίνεται από γυναίκες και νέες κοπέλλες της ενορίας, με άνθη της άνοιξης, όπως βιολέτες, μενεξέδες, τριαντάφυλλα, λεμονανθούς. Όλα τα λουλούδια πλέκονται σε στεφάνια και γιρλάντες και ο Επιτάφιος γίνεται όλος μια κορόνα από άνθη.

Στις ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΤΟΥ 1960, ο Γ. Βουτσίνος στο βιβλίο του περιγράφει: Σ’ όλη τη γειτονιά μας, δεν υπάρχει βιολέτα ούτε για δείγμα. Όλες θα χρησιμοποιηθούν για το στολισμό του Επιτάφιου του Αγ. Αντωνίου.

Όλες οι γυναίκες της γειτονιάς, έβαλαν στοίχημα ότι ο Επιτάφιος μας, θα είναι φέτος ο καλλίτερος στο νησί. Έχουν αποφασίσει η εργασία του στολισμού να γίνει από τρεις ομάδες.

Η πρώτη θα μαδήσει τις βιολέτες απ’ τα κλωναράκια τους, η δεύτερη θα περνάει τις βιολέτες σε μακριά κλωστή και θα τις φτιάχνει γιρλάντες, τέλος η Τρίτη ομάδα θα παίρνει τις γιρλάντες και θα στολίζει μ’ αυτές το κουβούκλιο του επιταφίου σε ωραίους συνδυασμούς.

Ολονυχτία δούλεψαν σχεδόν όλες. Το αποτέλεσμα όμως ήταν εξαιρετικό. Μια πραγματικά καλλιτεχνική δημιουργία. Ένα δύσκολο κι ευωδιαστό συνάμα κέντημα.

Πηγη: Σπέτσες… Μία Φορά Κι Έναν Καιρό… Spetses…once upon a time…

Μεγάλη Παρασκευή, Απρίλιος 2023, στις Σπέτσες πάντα.

error: Content is protected !!