ΑΥΤΟΠΤΗΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ

Τέσσερις διακεκριμένοι γιατροί απαντούν στις πιο συχνές ερωτήσεις μας!

-Σακχαρώδης Διαβήτης και Ταξίδια
-Μάθε τα πάντα τα νέα συστήματα εμφυτευμάτων
-Πόσο συχνές είναι οι διαταραχές της μνήμης στην εμμηνόπαυση;
-Ποιοι είναι οι λόγοι που οδηγούν στη παχυσαρκία;

Σακχαρώδης Διαβήτης και Ταξίδια

Άρθρο από την Ενδοκρινολόγο-Διαβητολόγο, κα Οδύσσεια Κωνστάντουρα.

Οι ασθενείς, υπό θεραπεία με ινσουλίνη πρέπει να έχουν μαζί τους τη συσκευή μέτρησης γλυκόζης και να την ελέγχουν τακτικά διότι η ακινησία κατά τη διάρκεια πολύωρων ταξιδιών ή η διαταραχή στις συνήθειες των γευμάτων μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Επίσης η συνεχής άσκηση όπως είναι το περπάτημα που συνοδεύει συνήθως ένα ταξίδι, μπορεί να μειώσει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Τα άτομα που με διαβήτη θα πρέπει να έχουν μαζί τους την ιατρική βεβαίωση από το θεράποντα ιατρό ή την ταυτότητα ασθενούς με όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για τον τύπο του διαβήτη καθώς και την αντίστοιχη αγωγή του. Ακόμα θα πρέπει να έχουν όλα απαραίτητα αναλώσιμα (στυλό ινσουλίνης, ταινίες, σκαρφιστήρες) καθώς και μερικά φακελάκια ζάχαρης ή ταμπλέτες σε περίπτωση υπογλυκαιμίας. Συστήνεται επίσης να αποθηκεύουν τα φάρμακά τους σε δύο διαφορετικές αποσκευές ώστε σε περίπτωση απώλειας της μίας να έχουν την άλλη με τα φάρμακά τους. Στο αεροπλάνο ή τρένο δεν χρειάζεται να παραγγέλνουν ειδικό φαγητό καθώς μπορούν να τρώνε ότι και οι υπόλοιποι επιβάτες. Εάν τους ταλαιπωρούν οι μετακινήσεις (ναυτία ή τάση για έμετο) πρέπει να ζητήσουν από τον ιατρό τους να τους συνταγογραφήσει αντιεμετικά φάρμακα. Σε περίπτωση εμέτου ο οργανισμός ενδέχεται να αφυδατωθεί με κίνδυνο την εμφάνιση υπογλυκαιμίας.

Πρόβλημα στη διαφορά ώρας στον τόπο προορισμού
Πριν ταξιδέψουν στο εξωτερικό τα άτομα με διαβήτη πρέπει να συμβουλευτούν το θεράποντα ιατρό τους. Εάν δεν υπάρχει σημαντική διαφορά ώρας τότε δεν υπάρχει πρόβλημα. Για προορισμούς όμως όπως η Ασία όπου η μέρα διαρκεί λιγότερο, ενδέχεται να χρειάζονται λιγότερη ινσουλίνη και λιγότερα αντιδιαβητικά χάπια. Σε περίπτωση που ταξιδεύουν σε αναπτυσσόμενες χώρες θα πρέπει να ενημερωθούν εγκαίρως από το γραφείο ταξιδιωτικής ιατρικής του ΚΕΕΛΠΝΟ για τα απαραίτητα εμβόλια.

Φύλαξη Ινσουλίνης
Η σωστή φύλαξη των φαρμάκων είναι πολύ σημαντική. Η ινσουλίνη φυλάσσεται σε θερμοκρασία δωματίου για ένα μήνα. Επομένως όταν το ταξίδι είναι σε περιοχές με ήπιο κλίμα δεν χρειάζεται να μπει στο ψυγείο. Αρκεί να μην εκτίθεται σε ακραίες θερμοκρασίες καθώς κινδυνεύει εξίσου να καταστραφεί. Σε περιοχές με θερμό κλίμα η ινσουλίνη πρέπει να φυλάσσεται σε δροσερό μέρος όπως το ψυγείο. Εδώ να σημειωθεί ότι σε ακραίες θερμοκρασίες επηρεάζεται και η απορρόφηση της ινσουλίνης καθώς σε περιοχές με θερμό κλίμα η απορρόφηση είναι ταχύτερη ενώ στο ψυχρό κλίμα είναι βραδύτερη. Επίσης δεν θα πρέπει να φυλάσσεται στους χώρους των αποσκευών των λεωφορείων ή αεροπλάνων λόγω του ότι οι χώροι δεν κλιματίζονται. Τέλος η ινσουλίνη δεν πρέπει να εκτίθεται σε ακτίνες Χ (π.χ σε ελέγχους αεροδρομίων) οπότε τα άτομα με διαβήτη θα πρέπει να αφήνουν τους υπεύθυνους ασφαλείας να ελέγξουν την τσάντα τους.

Σύγχρονη Οδοντιατρική – Μάθε τα πάντα τα νέα συστήματα εμφυτευμάτων

Η κ. Αγγελική Δαλακούρα, Χειρουργός Οδοντίατρος DDS μας ενημερώνει πώς τα νέα συστήματα εμφυτευμάτων δίνουν τέλειες αισθητικά και λειτουργικά λύσεις σε περιπτώσεις ολικής ή μερικής απώλειας των δοντιών.

Γιατί στη σύγχρονη οδοντιατρική και ειδικά στην κλινική Οδοντιατρικό Κέντρο Αθηνών ακόμα και μετά το αμετάκλητο της απώλειας ενός δοντιού μπορούμε γρήγορα και ανώδυνα, χωρίς να φθείρουμε υγιείς οδοντικούς ιστούς, να αποκαταστήσουμε το έλλειμμα που προκύπτει με οδοντικά εμφυτεύματα απόλυτα ασφαλή και ανεκτά. Από την στιγμή της εμφύτευσης τους είναι έτοιμα να λειτουργήσουν στο στόμα δίνοντας την αίσθηση φυσικού δοντιού.

Πως γίνεται η επιλογή του κατάλληλου τύπου εμφυτεύματος;
Η επιλογή του κατάλληλου τύπου εμφυτεύματος γίνεται ανάλογα με τις ανατομικές και αισθητικές απαιτήσεις της περιοχής που αποκαθίσταται εξασφαλίζοντας έτσι την ισόβια παραμονή του στο στόμα.

Η δρ. Αγγελική Δαλακούρα είναι Χειρουργός Οδοντίατρος DDS και επιστημονικά υπεύθυνη της κλινικής Οδοντιατρικό Κέντρο Αθηνών. Κάτοχος του μετεκπαιδευτικού προγράμματος της Διαγνωστικής και Ακτινολογίας Στόματος της Οδοντιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, με αντικείμενο την ακτινοδιάγνωση, ακτινοπροστασία και ακτινοτεχνική. Δημιούργησε στο Μαρούσι την πιο εξειδικευμένη κλινική αντιμετώπισης Οδοντιατρικών και Αισθητικών προβλημάτων.

Πόσο συχνές είναι οι διαταραχές της μνήμης στην εμμηνόπαυση;

Άρθρο από την Μαιευτήρα – Χειρουργό Γυναικολόγο, Έφη Ρομποτή.

Η εξασθένηση της μνήμης και η ομίχλη του εγκεφάλου, είναι συνηθισμένα παράπονα των γυναικών στη κλιμακτήριο και στην εμμηνόπαυση.
Πιο συγκεκριμένα:

  1. Δυσκολία στην ανάκληση λέξεων και αριθμών
  2. Προβλήματα συγκέντρωσης
  3. Ανάγκη να γράφονται όλες οι υποχρεώσεις και οι δουλειές της ημέρας
  4. Η λήθη σχετίζεται με μια συγκεκριμένη εργασία ή δραστηριότητα (όπως το να ξεχάσετε γιατί μπήκατε σε ένα δωμάτιο)
  5. Ξεχνάμε τα γεγονότα
  6. Εξασθένηση στη λεκτική μνήμη

Τι προκαλεί προβλήματα μνήμης στην εμμηνόπαυση;

Μειωμένα οιστρογόνα: Τα οιστρογόνα μας εμπλέκονται σε πολλές εγκεφαλικές διεργασίες και υποστηρίζουν τη γνωστική λειτουργία, την προσοχή καθώς και την διάθεση μας

Μειωμένη προγεστερόνη: Προκαλεί έλλειψη επαρκούς ύπνου όσο και αύξηση του άγχους που συμβάλλουν στην μείωση της μνήμης

Μειωμένη DHEA: Βοηθά στην υποστήριξη των κύριων κέντρων μάθησης και μνήμης στον εγκέφαλο

Εξάψεις

Νυχτερινές εφιδρώσεις

Κατάθλιψη: Η κατάθλιψη είναι συχνή κατά τη διάρκεια και μετά την περιεμμηνόπαυση και διπλασιάζει τον κίνδυνο γνωστικής εξασθένησης στις γυναίκες.

Πως να ενισχύσετε την μνήμη στην εμμηνόπαυση

Ισορροπήστε τις ορμόνες σας – μιλήστε με την γιατρό σας σχετικά με τη θεραπεία βιομιμητικής ορμονικής υποκατάστασης (BHRT)

Εξαλείψτε τις εξάψεις

Τρώτε σωστά για να θυμάστε σωστά

Καταπραΰνετε το άγχος σας

Εξετάστε το ενδεχόμενο λήψης συμπληρωμάτων για την βελτίωση της υγείας του εγκεφάλου και την προστασία της μνήμης σας

Άσκηση

Καλός ύπνος

Ποιοι είναι οι λόγοι που οδηγούν στη παχυσαρκία;

Άρθρο από την Ψυχολόγο, Ψυχοθεραπεύτρια και Ομαδική Αναλύτρια Ήρα Σαρακηνού.

Ένας από τους λόγους που μπορεί να οδηγηθεί ένα άτομο στη παχυσαρκία είναι η γενετική προδιάθεση. Για παράδειγμα σε μερικές οικογένειες τα παιδιά είναι εύσωμα όπως οι γονείς. Η κληρονομικότητα δεν είναι μοιραία, αλλά πρόκειται για μία αδυναμία στην οποία προστίθενται διαιτητικά λάθη με αυτοσχέδιες δίαιτες ή διαταραχές ποικίλων προελεύσεων.

Ένας άλλος παράγοντας που συντελεί στη παχυσαρκία κυρίως των παιδιών είναι η υπερβολικά καθιστική ζωή, ο πολύς χρόνος που τα παιδιά περνούν μπροστά στη τηλεόραση, τα παιχνίδια βίντεο ή το κομπιούτερ, και η τάση για τσιμπολόγημα.

Επίσης, η πίεση που υφιστάμεθα καθημερινά με τη δουλειά και τις υποχρεώσεις, σε συνδυασμό με τις ακατάστατες ώρες και τις συνθήκες δραστηριότητας οδηγούν στο να καταναλώνουμε τις περισσότερες φορές και σε άτακτα χρονικά διαστήματα πολλά, με περισσότερες από τις αναγκαίες για τη σωστή διατροφή θερμίδες, φαγώσιμα και ποτά όπως φάστ-φούντ, γλυκά, αναψυκτικά με ζάχαρη. Άλλωστε το κακό φαγητό είναι ένας τρόπος για να εκτονώσουμε το άγχος μας.

Τέταρτος παράγοντας που εντείνει τη παχυσαρκία στην εποχή μας είναι οι διαφημίσεις. Τα περισσότερα παιδιά καθηλωμένα στη τηλεόραση ή ακούγοντας το ραδιόφωνο αναζητούν το χάμπουργκερ της διαφήμισης, το αναψυκτικό που έπινε κάποιος αθλητής και ταυτίζονται όλο και πιο πολύ με τα αμερικάνικα πρότυπα σύμφωνα με τα οποία τα συγκεκριμένα προϊόντα πρωτοστατούν.

Ωστόσο, η κούραση, το άγχος, οι συγκρουσιακές σχέσεις με κάποιον δικό μας ή το πένθος μπορούν να οδηγήσουν στη παχυσαρκία και η ασπίδα σε αυτή τη περίπτωση είναι ένα σκληρό, πραγματικό τείχος λίπους. Το βάρος σε κάποιες περιπτώσεις δίνει τη ψευδαίσθηση της προστασίας.

Τώρα, σε ότι αφορά πιο ειδικά τον ψυχολογικό κόσμο, η μοναξιά, η ανία, το αίσθημα κατωτερότητας, η θλίψη και ο θυμός είναι συναισθήματα τα οποία αρνούμαστε πολλές φορές να εκφράσουμε ή να βιώσουμε και τρώμε. Με λίγα λόγια το φαγητό είναι ένας τρόπος να κουκουλώσουμε το συναίσθημα μας. Τέλος, οι ιστορίες των παχύσαρκων συνήθως έχουν να κάνουν με ατυχείς ερωτικές σχέσεις ή την έλλειψη γονικής φιγούρας σε ότι αφορά τα παιδιά.

Η Ήρα Σαρακηνού είναι Ψυχολόγος, Ψυχοθεραπεύτρια και Ομαδική Αναλύτρια σε γραφείο που διατηρεί στη Κηφισιά (Παπαδιαμάντη 1, 14561) από το 2002. Οι μεταπτυχιακές της σπουδές αφορούν τη Συμβουλευτική και την Κλινική Ψυχολογία και έλαβαν χώρα στα Manchester Metropolitan University και University of Manchester, στο Μάντσεστερ της Αγγλίας και στο Universita di Napoli στη Νάπολη της Ιταλίας. Έχει ολοκληρώσει την 4ετή εκπαίδευση της στην Ομαδική Ανάλυση και τη Ψυχοθεραπεία.

error: Content is protected !!