ΑΥΤΟΠΤΗΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ

Στέφανος Νανόπουλος a.k.a. NANO: «We are one: Celebrating the natural world to which we all belong»!

Ολοκληρώνοντας τις σπουδές του στο Columbia University στη Νέα Υόρκη, στο Imperial College του Λονδίνου και στο University of the Arts London, ο Στέφανος Νανόπουλος είναι ένας σύγχρονος καλλιτέχνης με έδρα το Λονδίνο, ο οποίος επικεντρώνεται στις pop art δημιουργίες μέσω της χρήσης ψηφιακών και μικτών μέσων.

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν το βράδυ της Δευτέρας τα εγκαίνια της έκθεσης “We are one: Celebrating the natural world to which we all belong” του Στέφανου Νανόπουλου a.k.a. NANO. Το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας και η ανεξάρτητη ιστορικός τέχνης Μαρία Μιγάδη παρουσίασαν την ατομική έκθεση του εικαστικού σε πλήθος φιλότεχνου κοινού.

Στέφανος Νανόπουλος και Ζέττα Αντσακλή

Οι άνθρωποι είμαστε ένα με τη φύση, σημαντικό κομμάτι της σύστασης της καθώς και ενός ευρύτερου ενιαίου μωσαϊκού έμψυχων όντων. Με πυρήνα την καθολική αυτή αλήθεια, ο τίτλος της έκθεσης του Στέφανου Νανόπουλου a.k.a. NANO, είναι “WE ARE ONE”.

Η Φύση αποτελεί το θέμα της έκθεσης του σύγχρονου εικαστικού Στέφανου Νανόπουλου, ο οποίος είναι εξαιρετικά ευαισθητοποιημένος όσον αφορά το περιβάλλον. Μια έκθεση που συνιστά έναν ύμνο, ένα δέος απέναντι στη φύση και συγχρόνως μια «κραυγή» σωτηρίας, όπως το έργο «HELP», το οποίο κοσμεί και την πρόσκληση των εγκαινίων. Ο Νανόπουλος, ως συγχρόνως ναυαγός, δημιουργεί έργα τέχνης που καλούν για βοήθεια. Δηλαδή την απαραίτητη υποστήριξη στο εξαιρετικά πολύτιμο οικοσύστημα της πανίδας που συνεχώς απειλείται από εξαφάνιση σε όλες τις ηπείρους. Ένας σύγχρονος καλλιτέχνης έχει άλλωστε υποχρέωση να μιλήσει για θέματα που αφορούν το τώρα, για θέματα που δημιουργούν δυνατά συναισθήματα.

Ανδρέας Νανόπουλος και Σπύρος Καπράλος
Φούλη Χρόνη και Βαγγέλης Χρόνης
Όλγα Μαλέα, Μαρία Ξανθάκου, Θεοδώρα Πικρού
Κωνσταντίνος Νανόπουλος, Ανδρέας Νανόπουλος, Στέφανος Νανόπουλος, Τζίνα Νανοπούλου, Νίκος Νανόπουλος
Βαγγέλης Χρόνης και Αλέξανδρος Σαμαράς
Μαρία Ξανθάκου, Θεοδώρα Πικρού, Σπύρος Καπράλος

Ο Στέφανος είναι ένας καλλιτέχνης που θέλει να κάνει τον κόσμο ένα καλύτερο μέρος.

Ο Στέφανος είναι ένας καλλιτέχνης που θέλει να κάνει τον κόσμο ένα καλύτερο μέρος. Μέσα από την τρυφερή αρμονία των έργων το επιτυγχάνει. Χρησιμοποιώντας τις φιγούρες των ζώων, τα μοτίβα, τα χρώματα τους και το περιβάλλον μέσα στο οποίο εκείνα ζουν, δημιουργεί έργα μέσω της χρήσης ψηφιακών και μικτών μέσων, τα οποία τονίζουν την ανάγκη για να προστατέψουμε την σπάνια αυτή ομορφιά της χλωρίδας και της πανίδας της Γης.

Έλλη Νανοπούλου και Αναστασία Ορφανίδου

Οι συμβολισμοί των έργων του ΝΑΝΟ μας υπενθυμίζουν την άμεση ανάγκη προστασίας του θαλάσσιου και χερσαίου οικοσυστήματος. Ένα καλλιτεχνικό μήνυμα που αξίζει να φτάσει σε όσους περισσότερους αποδέκτες το δυνατόν. Το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας αποτελεί ένα ιδανικό περιβάλλον για τη διάδοση αυτού του μηνύματος. «Είναι η ποικιλία των στοιχείων που συνθέτουν το σύνολό του, που το καθιστούν πραγματικά ολοκληρωμένο και όμορφο» σύμφωνα με τον Στέφανο Νανόπουλο.

Αντλώντας έμπνευση από τη διαβίωση του σε πολυπολιτισμικές πρωτεύουσες όπως η Νέα Υόρκη και το Λονδίνο, ο Nανόπουλος στοχεύει να διαδώσει τη σημασία που έχει η ποικιλομορφία στη ζωή και τους διάφορους τρόπους με τους οποίους αυτή διαμορφώνεται γύρω μας.

It’s good to know: Ο Στέφανος Νανόπουλος a.k.a. NANO γεννήθηκε το 1994 στην Αθήνα. Έχει ολοκληρώσει τις σπουδές του στο Columbia University στη Νέα Υόρκη, στο Imperial College του Λονδίνου και στο University of the Arts London. Είναι ένας σύγχρονος καλλιτέχνης με έδρα το Λονδίνο, ο οποίος επικεντρώνεται στις pop art δημιουργίες μέσω της χρήσης ψηφιακών και μικτών μέσων. Αντλώντας έμπνευση από τη διαβίωση του σε πολυπολιτισμικές πρωτεύουσες όπως η Νέα Υόρκη και το Λονδίνο, ο Nανόπουλος στοχεύει να διαδώσει τη σημασία που έχει η ποικιλομορφία στη ζωή και τους διάφορους τρόπους με τους οποίους αυτή διαμορφώνεται γύρω μας. Σύμφωνα με τον καλλιτέχνη «είτε κοιτάμε έναν τόπο, ένα έθνος, ένα οικοσύστημα, μια κοινότητα, ένα άτομο ή ακόμα και ένα ιδεώδες ή πίστη, είναι η ποικιλία των στοιχείων που αποτελούν το σύνολό του που το καθιστούν πραγματικά ολοκληρωμένο και όμορφο». Τα έργα τέχνης του γνωστού και ως NANO έχουν παρουσιαστεί σε δημοφιλείς εκδόσεις, γίνονται γρήγορα μέρος σημαντικών ιδιωτικών και δημόσιων συλλογών τέχνης και έχουν αναζητηθεί συχνά και για εμπορικές συνεργασίες. Εκτός των άλλων έργα του ανήκουν στη συλλογή του ξενοδοχείου Athens Capital στην Αθήνα, Grand Hyatt στη Θεσσαλονίκη και Mykonos Grande στη Μύκονο. Επίσης, ο Στέφανος Νανόπουλος έχει συνεργαστεί με σημαντικούς οργανισμούς όπως το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ), το Υπουργείο Τουρισμού, η WWF, η HELMEPA κ.α. και έχει συμμετάσχει σε art fairs στο Παρίσι και το Λονδίνο.

Φωτογραφίες: Studio Panoulis

error: Content is protected !!