ΑΥΤΟΠΤΗΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ

Ο καλλιτέχνης Σταύρος Μιχαλαριάς αποκαλύπτεται και μας συστήνεται από την αρχή! Τι μας λέει ο καταξιωμένος συντηρητής για τα έργα του…

Φέτος στο πλαίσιο της διεθνούς έκθεσης Art Athina παρουσιάζονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα τα γλυπτά του Σταύρου Μιχαλαριά! Ναι, λίγοι είναι αυτοί που γνώριζαν έως τώρα την καλλιτεχνική αυτή πλευρά του καταξιωμένου Συλλέκτη.

Synthesis No4

Ο Σταύρος Μιχαλαριάς, καθιερωμένος συντηρητής τέχνης με διεθνή καριέρα και γνωστός από το αθηναϊκό «Art City», έκρυβε μέχρι πρόσφατα από το κοινό αυτή την πολύχρονη δημιουργική του πλευρά. Το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού του Βερολίνου υπήρξε ο πρώτος φορέας που ανέδειξε τον καλλιτέχνη Μιχαλαριά σε μία μεγάλη έκθεση στους χώρους του ιδρύματος και στην Wittenbergplatz του Βερολίνου το 2011.

Synthseis No69

Ο Σταύρος Μιχαλαριάς, ο οποίος έσπασε με αυτόν τον τρόπο τον απαράβατο νόμο που λέει «ότι ο συντηρητής δεν έχει το δικαίωμα να είναι δημιουργός», παρουσιάζει φέτος στην Αrt Athina, γλυπτά μικρών και μεγαλύτερων διαστάσεων, δημιουργημένα από αλουμίνιο, ένα «υλικό του 20ού αιώνα που υπάρχει στην Ελλάδα». Τα γλυπτά αυτά, που αντικατοπτρίζουν μια πολυετή δημιουργική πορεία, είναι κυρίως από γυαλισμένο και φινιρισμένο αλουμίνιο, ενώ η χρήση του χρώματος είναι επίσης αναπόσπαστο στοιχείο τους. Αποτελούνται από ένα σύνολο οργανικών μορφών που αιωρούνται φαινομενικά σε τρισδιάστατο επίπεδο με τρόπο που κάθε μορφή, φαίνεται σαν προέκταση του περιγράμματός της στον χώρο, χωρίς όμως να χάνει τον όγκο της.

Synthesis No108-1

Sm«Τα έργα μου δεν είναι αφηρημένα, όλα ξεκινούν από κάτι συγκεκριμένο», μας επισημαίνει ο Σταύρος Μιχαλαριάς. «Τα πρώτα σχέδια με μοντέλο είναι απόλυτα παραστατικά. Σιγά σιγά αλλάζουν μορφή, γίνονται αφαιρετικά εφόσον δεν παρουσιάζω το σύνολο των κομματιών που τα απαρτίζουν, αλλά μόνον ορισμένα. Έτσι κερματισμένα δεν δείχνουν από την πρώτη ματιά αυτό που παριστάνουν. Ο θεατής πρέπει να βάλει σε κίνηση την φαντασία του για να το καταλάβει. Σ αυτή τη φαντασία του απευθύνομαι, εκείνος πρέπει να ψάξει να βρει τη μορφή, να αγκαλιάσει τη σύνθεση.»

Και καταλήγει: «Σε έναν κόσμο καταθλιπτικό μ’ ενδιαφέρει τα έργα μου να γεννούν ευχάριστη διάθεση, να εκπέμπουν ένα αισιόδοξο μήνυμα, έτσι καθώς είναι φτιαγμένα με ελληνικό αλουμίνιο από έναν Οδυσσέα που ταξίδεψε στα πέρατα της γης και επέστρεψε… Κάνω τέχνη επειδή δεν μπορώ να κάνω αλλιώς…Θα ήθελα να με κρίνουν, όχι όμως γι’ αυτό που είμαι, αλλά γι’ αυτό που κάνω.»

Τα έργα είναι στενά συνυφασμένα με τη βιογραφία του Μιχαλαριά και αντικατοπτρίζουν τις αντιθέσεις που βίωσε ως συντηρητής τέχνης, έμπορος τέχνης και δημιουργός. Πρόκειται για φιγούρες αρχικά παραστατικές, η σαφήνεια των οποίων έχει ωστόσο αποσυναρμολογηθεί, κατασκευάζοντας μια φαινομενικά αφηρημένη παράσταση, που αποτελείται από βασικά γεωμετρικά σχήματα.

ART ATHINA / STAND C5

16-19 Μαΐου 2013 Κλειστό Γήπεδο Φαλήρου

error: Content is protected !!