ΑΥΤΟΠΤΗΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ

Οι “Πειρατές” της Antonia Karra στο The Pop Up Project «Under the Greek Sun»!

Η Αντωνία Καρρά μας ταξιδεύει σε όσα φανταζόμαστε για τους πειρατές, που δεν ξέρουμε μεν αν αντιστοιχούν με την λογοτεχνικά δοσμένη εικόνα τους, ίσως και για αυτό άλλωστε η σκέψη τους δεν μπορεί παρά να ασκεί πάντα μία μοναδική και απόλυτα έντονη γοητεία.

Είναι οι γενναίοι των θαλασσών, που ζούσαν με πάθος στην παρανομία, αρπάζοντας τους θησαυρούς που μετέφεραν τα πλοία κάθε πλούσιου ηγεμόνα ή σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα και του ίδιου του βασιλιά. Είναι αυτοί που έπειτα, έκρυβαν τα πλούτη τους σε κάποιο απομονωμένο τροπικό νησί γεμάτο θανατηφόρες παγίδες και σημείωναν την τοποθεσία του σε έναν χάρτη με ένα Χ ενώ ανάγκαζαν κάθε αιχμάλωτο ή ανυπάκουο μέλος του πληρώματος να περπατήσει στην σανίδα. Είναι οι πειρατές και οι κουρσάροι των παραμυθιών και της φαντασίας μας. Κλέφτες και ήρωες των παραμυθιών μας.

Θα μπορούσαμε να μιλάμε για τις ιστορίες των κουρσάρων του Μεσαίωνα, τους εκμισθωμένους πειρατές. Για τους άντρες που όταν επρόκειτο να επιτεθούν σε κάποιο πλοίο, για λόγους αιφνιδιασμού αλλά και επίδειξης δύναμης, ύψωναν μια κατάμαυρη σημαία, σημάδι ότι θα δείξουν έλεος αν το πλήρωμα του άλλου πλοίου δεν αντιστεκόταν, αν όμως αυτό δε συνέβαινε κατά την διάρκεια της μάχης ύψωναν την κόκκινη σημαία, που σήμαινε ότι δεν θα έδειχναν κανένα έλεος.

Σημαίες, σημάδια, σήματα άλλα δύσκολα αναγνωρίσιμα άλλα που έγιναν η άλλη υπογραφή του. Οι πειρατές ύψωναν σημαίες με διάφορα σχέδια, όπως σκελετούς, όπλα και καρδιές και όλες αναφέρονται με την ονομασία Τζόλι Ρότζερ, πριν καθιερωθεί η μαύρη σημαία με το κρανίο και τα οστά. Την χρησιμοποίησε αρχικά ο Ιρλανδός Έντουαρντ Ίνγκλαντ (1717-1720), ως σημαία του πειρατικού του πλοίου με το όνομα «Pearl» .

Η νέα συλλογή της Αντωνίας Καρρά μας ταξιδεύει σε όλα όσα γνωρίζουμε ή φανταζόμαστε για τους πειρατές, που δεν ξέρουμε μεν αν αντιστοιχούν με την λογοτεχνικά δοσμένη εικόνα τους, ίσως και για αυτό άλλωστε η σκέψη τους δεν μπορεί παρά να ασκεί πάντα μία μοναδική και απόλυτα έντονη γοητεία.

Τα λάφυρα από λεηλατημένα σεντούκια απομεινάρια μίας τεράστιας ναυτικής δύναμης, είναι η πηγή έμπνευσης της Αντωνίας Καρρά, η οποία για την νέα συλλογή της ανατρέχει σε παιδικές αναμνήσεις από τις οικογενειακές διακοπές με το σκάφος “το οποίο φυσικά και κουμαντάραμε μόνοι μας, δίχως καπετάνιο” και στις εικόνες από τα αγαπημένα της Ελληνικά νησιά.

“Η γυμνή, σχεδόν απόκοσμη αλήθεια της ομορφιάς της Ύδρας, που όταν βλέπεις το παλιό γραφικό λιμάνι με τις πολεμίστρες και τα κανόνια, τα μουσεία, τα μοναστήρια , τα αναπαλαιωμένα αρχοντικά, ή όταν σεργιανίζεις τα συγκλονιστικής ομορφιάς σοκάκια, νομίζεις πως θα πέσεις πάνω σε έναν γενναίο μαυροφορεμένο πειρατή, που ξεχωρίζει από μακριά από τις έντονες αλυσίδες στο στέρνο και στους δυνατούς καρπούς του, ίσως και ένα ζευγάρι κρίκους που διακρίνεις, πίσω από τα τραβηγμένα σε μία κοτσίδα τα γεμάτα ανταύγειες από τον ανελέητο ήλιο μαλλιά του” .

Οι θύμισες από τα καλοκαίρια της παιδικής ηλικίας της γνωστής δημιουργού -η οποία είναι και επίσημη Ambassador της Diane Von Furstenberg στην Ελλάδα- δεν αντλούνται από την ώρα της ηλιοθεραπείας σε ένα πολυτελές deck αλλά από την αυθεντική ζωή στο σκάφος που μύησε ο πατέρας της σε εκείνη και την αδελφή της, και “που είναι συναρπαστική και περιπετειώδης, και που πάντα προκύπτουν αναπάντεχα προβλήματα, όπως η ξαφνική αλλαγή του καιρού ή μία μηχανική βλάβη, η οποία μπορεί να σε αναγκάσει να αλλάξεις διαδρομή και προορισμό, και που εντέλει σε κάνει πιο τολμηρό και ευέλικτο στο να προσαρμόζεσαι σε απρόβλεπτες καταστάσεις.

Μα που όμως από την άλλη πλευρά, στον αμέσως επόμενο κόλπο, θα δεις τα ομορφότερα ηλιοβασιλέματα που μπορεί ανθρώπου νους να φανταστεί, θα φτιάξεις την δική σου, ολόδικη σου συλλογή από τα πιο σπάνια κοχύλια και τους θησαυρούς του βυθού, και ως γνήσιος πειρατής θα τα τυλίξεις γύρω από το λαιμό και τους καρπούς σου, μετρώντας στις πέτρες τους, την κάθε πολύτιμη ανάμνηση σου. Αυτά είναι τα βιώματα της συγκεκριμένης συλλογής”.

Ολοκληρωμένη τη συλλογή μπορείτε να τη βρείτε στοThe Pop Up Project «Under the Greek Sun», αυτή την Παρασκευή 9 και το Σάββατο 10 Ιουνίου, από τις 10 το πρωί έως τις 8 το βράδυ, στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή.

Spread the news & Join us!

error: Content is protected !!