ΑΥΤΟΠΤΗΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ

Οι εμβληματικές φασιανικές φιγούρες στην γκαλερί TOMMASO CALABRO του Μιλάνο!

Με την έκθεση αυτή, η γκαλερί
TOMMASO CALABRO
συνεχίζει την έρευνά της πάνω στο αποτύπωμα που άφησε ο Ιόλας πάνω στη σύγχρονη τέχνη.

Η γκαλερί TOMMASO CALABRO σε συνεργασία με το Alekos Fassianos Estate παρουσιάζουν την έκθεση “FASSIANOS”, μία μονογραφική έκθεση αφιερωμένη στον Αλέκο Φασιανό (1935-2022), έναν από τους πιο διάσημους και σημαντικούς καλλιτέχνες της Ελλάδας. Η έκθεση αυτή συμπίπτει με το άνοιγμα του Μουσείο Αλέκος Φασιανός στην Αθήνα, σ’ένα κτίριο του μοντερνισμού, σχεδιασμένο ωωαπό τον αρχιτέκτονα Κυριάκο Κρόκο και τον καλλιτέχνη στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Η έκθεση “FASSIANOS” είναι η πρώτη ατομική έκθεση του καλλιτέχνη στην Ιταλία έπειτα από 40 χρόνια, όταν εξέθεσε με τον Αλέξανδρο Ιόλα στην γκαλερί Paolo Barozzi στο Μιλάνο το 1976. Με την έκθεση αυτή, η γκαλερί TOMMASO CALABRO συνεχίζει την έρευνά της πάνω στο αποτύπωμα που άφησε ο Ιόλας πάνω στη σύγχρονη τέχνη.

Η έκθεση παρουσιάζει ελαιογραφίες, έργα σε χαρτί και ποίκιλα αρχεία όπως σκηνικά για το θεατρικό έργο «Τρίτο Στεφάνι» του Κώστα Ταχτσή τις εικονογραφήσεις ποιητικών συλλογών του Λουις Αραγκόν καθώς και μία συλλογή από design έπιπλα και αντικείμενα που δημιούργησε ο καλλιτέχνης.

Ο Αλέκος Φασιανός γεννήθηκε στην Αθήνα σε μία καλλιεργημένη οικογένεια, o πατέρας του ήταν μουσικός και η μητέρα του δίδασκε αρχαία ελληνικά. Ο Φασιανός ανέπτυξε ένα καλλιτεχνικό λεξιλόγιο που συνδέει την μυθολογία, το θείο και το καθημερινό προερχόμενη από τις προσωπικές, παιδικές του μνήμες. Αν και το έργο του ενσωματώνει αναφορές στον ελληνικό πολιτισμό, η τέχνη του αναδεικνύειται ως καθολική και διαχρονική. Το χρώμα και ο άνθρωπος είναι οι πρωταγωνιστές στο έργο του Φασιανού: έντονα μπλε και κόκκινα, ώχρες και βαθύ πράσινο, ασημένιο και βυζαντινό χρυσό κατακλύζουν τους πινακές του και δημιουργούν σώματα και πρόσωπα, φτερωτούς θεούς, πουλιά και δράκους.

Οι φασιανικές φιγούρες, ανδρόγυνες και ιερατικές, εμπνέονται από τις παιδικές του αναμνήσεις και κατοικούν σε μία φανταστική διάσταση όπου αρχαίοι ήρωες, βυζαντινοί καβαλάρηδες και ερωτευμένοι στο μπαλκόνι γίνονται ένα. Είτε ο παρατηρητής αντιμετωπίζει τις φιγούρες του Φασιανού ως ανθρώπους, θεούς ή αγγέλους, η διαφορά βρίσκεται στις λεπτομέρειες: στα καρό παντελόνια, στα μαργαριταρένια κολιέ, στα περίτεχνα φτερά των πουλιών και στα στυλιζαρισμένα δωμάτια. Ο Αλέκος Φασιανός ήταν πολυσχιδής. Το καλλιτεχνικό του αποτύπωμα αναπτύχθηκε στον καμβά, το χαρτί, το μπρούτζο, το ξύλο, το πυλό και το μάρμαρο. Η θρυλική του εικονογραφία βρήκε έκφραση και στο design σχεδιάζοντας έπιπλα και αντικείμενα με μία ονειρική αισθητική και λυρικότητα.

Η γκαλερί TOMMASO CALABRO ευχαριστεί το Alekos Fassianos Estate, ιδιωτικές συλλογές και τη Carwan Gallery για την υποστήριξή τους και τη συμμετοχή της συλλογής design του καλλιτέχνη.

On view until
1 April 2023

Piazza San Sepolcro, 2 Milano – Italia

error: Content is protected !!