ΑΥΤΟΠΤΗΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ

Οι «Αιωρούμενοι Κόσμοι» του Γιώργου Τσάτσου στην Contemporary Athens Gallery!

Καλά, εγώ το έκανα αυτό;-Γιώργος Τσάτσος

Σήμερα Πέμπτη, 15 Φεβρουαρίου 2024, θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια της έκθεσης ζωγραφικής του Γιώργου Τσάτσου, με τίτλο «Αιωρούμενοι Κόσμοι», στην Γκαλερί Contemporary Athens, στο 5 της Νεοφύτου Βάμβα, στο Κολωνάκι.
Στον κατάλογο της έκθεσης δημοσιεύεται συνέντευξη του Γιώργου Τσάτσου στον Θανάση Λάλα με τίτλο «Καλά εγώ το έκανα αυτό; – Ο κόσμος πιο πέρα από τις αισθήσεις».

Όπως τονίζει ο Γιώργος Τσάτσος στη συνέντευξη, «Αυτό που έχω καταλάβει, είναι ότι μέσα στο έργο μπαίνουν και πράγματα που δεν τα έχεις αντιληφθεί με τις αισθήσεις σου. Αυτό, δεν σου κρύβω, με προβληματίζει. Τι είναι αυτά που δεν πιάνουν οι αισθήσεις μας;»
Θανάσης Λάλας: «Πιστεύετε ότι διεισδύει στο έργο κάτι ερήμην του δημιουργού του έργου;»
Γιώργος Τσάτσος: «….. Το θέμα είναι πόσο μεγάλο κομμάτι του δημιουργού περιέχεται στο έργο και πόσο το έργο περιέχει μέσα του αυτό το «κάτι» που αγνοεί ο δημιουργός του. Αυτό νομίζω ότι έχει να κάνει με το μυστήριο της δημιουργίας. Γι’ αυτό συχνά ένα έργο όταν το βλέπεις τελειωμένο λες «Καλά, εγώ το έκανα αυτό;»

Θανάσης Λάλας: «Όταν ξεκινάτε ένα έργο έχετε κάτι στο μυαλό σας;»
Γιώργος Τσάτσος: «Όχι…. Είναι σαν να ψάχνεις σε άγνωστη θάλασσα και σιγά-σιγά σου αποκαλύπτεται ένα καινούργιο νησί που ποτέ δεν έχεις ξαναδεί».
Θανάσης Λάλας: «Αυτό το τίποτα που έχετε στο μυαλό σας, παίρνει μορφή;»

Γιώργος Τσάτσος: «Ναι, ξεκινάς να κολυμπάς, αλλά δεν ξέρεις ακόμα που είναι το νησί.»

Η έκθεση περιλαμβάνει περίπου είκοσι έργα σε καμβά και περίπου τριάντα σε χαρτί, που έχουν σχεδόν όλα ζωγραφιστεί την τελευταία δεκαετία.
Στον χώρο δεσπόζουν δύο μεγάλα τρίπτυχα. Το πρώτο 1,50Χ3,90μ. έχει μυθολογικό θέμα και το δεύτερο 1,50Χ3,00μ αφορά στην καθημερινότητα.
Τρεις μεγάλοι πίνακες που ξεχωρίζουν στην έκθεση είναι έργα που δημιουργήθηκαν το καλοκαίρι του 2023. Επίσης, εκτίθενται τα σχέδια για την κατασκευή ενός κυκλικού τραπεζιού «Ο κύκλος του έτους».

It’s good to know: Ο Γιώργος Τσάτσος γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε πολιτικός μηχανικός στο Πολυτεχνείο της Ζυρίχης. Για σειρά ετών διετέλεσε Διευθύνων Σύμβουλος της τσιμεντοβιομηχανίας Ηρακλής, ενώ το 1985 μετοίκησε στο Λονδίνο, όπου ασχολήθηκε με διάφορες επιχειρήσεις οικοδομικών υλικών στην Ανατολική Ευρώπη και διεθνώς. Επέστρεψε στην Ελλάδα το 2009. Ζωγραφίζει πολλά χρόνια, αλλά είναι αυτοδίδακτος. Εξέθεσε στο Λονδίνο για πρώτη φορά το 2002, στη Robert Bowman Gallery. Έχει εκθέσει στη Νέα Υόρκη το 2003 και το 2014, στην Agora Gallery, ενώ τον Φεβρουάριο του 2004 εκθέτει στο Παρίσι στη La Hune – Brenner Gallery. Την ίδια χρονιά εκθέτει στη Βαρσοβία. Στην Ελλάδα, μέχρι σήμερα, έχει εκθέσει ατομικά πέντε φορές. Δύο στην Γκαλερί Σκουφά (2007 & 2010), δύο στην Iris Gallery (2011 & 2015) και δύο στην Contemporary Athens Gallery (2021 & 2023). Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι και ο ίδιος συλλέκτης σύγχρονης τέχνης, ιδίως ευρωπαϊκής και αμερικανικής.
Είναι επίσης συγγραφέας αρκετών εκδοθέντων βιβλίων. Τα πιο πρόσφατα είναι: Σύγχρονες Μούσες, Παραμύθοι, Στην Σκιά της Ακρόπολης και Κατάστροφος.

error: Content is protected !!