ΑΥΤΟΠΤΗΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ

Ξενοδοχείο Χίλτον Αθηνών: Μία 50χρονη ιστορία γραμμένη με ολόχρυσα γράμματα…

Ήταν Απρίλιος του 1963, πριν από ακριβώς 50 χρόνια, όταν ένα ξενοδοχείο-ορόσημο για την Αθήνα άνοιξε τις πόρτες του στο κοινό σηματοδοτώντας μια νέα εποχή ευημερίας και ανάπτυξης για τον ελληνικό τουρισμό. Τα επίσημα εγκαίνια του Hilton Αθηνών γίνονται στις 20 Απριλίου 1963 με τριήμερες εορταστικές εκδηλώσεις που συγκεντρώνουν εκλεκτούς καλεσμένους απ’ όλον τον κόσμο και αποτελούν πρωτοφανές γεγονός για τα κοσμικά χρονικά της πόλης.

H αίθουσα Τερψιχόρη την δεκαετία του 1970

H αίθουσα Τερψιχόρη την δεκαετία του 1970

Στην τελετή των εγκαινίων παραβρίσκεται ο ιδρυτής της γνωστής ξενοδοχειακής αλυσίδας, Conrad Hilton, ο οποίος δηλώνει: «Συμφωνώ με όσους πιστεύουν ότι το ξενοδοχείο Hilton Αθηνών είναι το ωραιότερο Hilton του κόσμου».

Η Julie Eisenhover, κόρη του Richard Nixon, στην είσοδο του ξενοδοχείου

Η Julie Eisenhover, κόρη του Richard Nixon, στην είσοδο του ξενοδοχείου

Το πρώτο παράρτημα διεθνούς ξενοδοχειακής αλυσίδας που ανοίγει ποτέ στην Αθήνα είναι όντως ένα πρωτοφανές σε μέγεθος και πολυτέλεια ξενοδοχείο, ενώ από αρχιτεκτονικής άποψης συνδυάζει την επιβλητική μεγαλοπρέπεια με την αρχαιοελληνική λιτή γραμμή. Τα σχέδια οφείλονται στους αρχιτέκτονες Εμμανουήλ Βουρέκα, Προκόπη Βασιλειάδη, Σπύρο Στάικο και Αντώνη Γεωργιάδη. Το Hilton Αθηνών είναι ανάμεσα στα κτήρια που καθορίζουν την αρχιτεκτονική αισθητική της δεκαετίας του ’60 και, παρά τον κοσμοπολίτικο χαρακτήρα του, έχει έντονα ελληνικά στοιχεία χάρη στη χρήση του Πεντελικού μαρμάρου και τις μνημειώδεις ανάγλυφες συνθέσεις του ζωγράφου Γιάννη Μόραλη με την αρχαϊκή τους θεματολογία. Όλα αυτά τα χρόνια, το κατώφλι του Hilton Αθηνών διαβαίνουν πλήθος μεγάλων προσωπικοτήτων, αρχηγοί κρατών, διάσημοι καλλιτέχνες, επιστήμονες διεθνούς κύρους.

Ο Ingmar Bergman με την γυναίκα του στην βεράντα του Galaxy

Ο Ingmar Bergman με την γυναίκα του στην βεράντα του Galaxy

Από τον Αριστοτέλη Ωνάση και τον Frank Sinatra ως τον Ingmar Bergman και τον Anthony Quinn, το Hilton Αθηνών αποτελεί πάντα σημείο αναφοράς για το διεθνές jet set.

H πισίνα του Χίλτον την δεκαετία του 1970...

H πισίνα του Χίλτον την δεκαετία του 1970…

Παράλληλα, το εμβληματικό ξενοδοχείο εξελίσσεται σε αγαπημένο στέκι μας, που δοκιμάζουμε τα λατρεμένα αμερικάνικα hamburger και club sandwich στο Βυζαντινό και πρωτότυπα κοκτέιλ στο Galaxy Bar. Το Βυζαντινό μένει ανεξίτηλο στις αναμνήσεις μας από τα ανεπανάληπτα New Year’s Eve breakfast του –σκοτωμός στην ουρά για ένα τραπέζι-, και εννοείται αποτελεί το στέκι στις κοπάνες από το σχολείο, την πρώτη ώρα για πρωινό…

Ο τότε πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής εξετάζει τη μακέτα του ξενοδοχείου. Μαζί του είναι ο μετέπειτα Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Τσάτσος, ο τότε Υπουργός Εμμανουήλ Κεφαλογιάννης και οι αρχιτέκτονες Αντώνης Γεωργιάδης και Σπύρος Στάικος- 1959

Ο τότε πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής εξετάζει τη μακέτα του ξενοδοχείου. Μαζί του είναι ο μετέπειτα Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Τσάτσος, ο τότε Υπουργός Εμμανουήλ Κεφαλογιάννης και οι αρχιτέκτονες Αντώνης Γεωργιάδης και Σπύρος Στάικος- 1959

Ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, γίνονται έργα ανακαίνισης και προσθήκης νέας πτέρυγας από τα αρχιτεκτονικά γραφεία των Αλέξανδρου Τομπάζη και Χάρη Μπουγαδέλη. Το 2004, το Hilton Αθηνών αποτελεί την επίσημη έδρα της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, ενώ το 2011 είναι η έδρα της Οργανωτικής Επιτροπής των Παγκόσμιων Αγώνων Special Olympics, που πραγματοποιούνται στην Αθήνα.
Φυσικά, από τα πρώτα χρόνια της λειτουργίας του, το Hilton Αθηνών αποτελεί σημαντικό ρόλο και στα πολιτιστικά πράγματα της πόλης εγκαινιάζοντας τη συνεργασία του με τη Μαριλένα Λιακοπούλου, η οποία ιδρύει τη γκαλερί «Χίλτον» οργανώνοντας μια σειρά από ιστορικές εκθέσεις την περίοδο 1968-1972. Σήμερα, το Hilton ενσωματώνει στην ίδια του την υπόσταση μια σειρά εξαιρετικών έργων τέχνης μεγάλων Ελλήνων καλλιτεχνών όπως η Chryssa, η Αφροδίτη Λύτη, ο Stephen Antonakos κ.α ενώ διοργανώνει συχνά εκθέσεις νέων, ανερχόμενων καλλιτεχνών στο χώρο του lobby με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.
Αναμφισβήτητα, το Hilton Αθηνών δεν είναι απλά ένα ξενοδοχείο, αλλά αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνικής, επιχειρηματικής, αλλά και πολιτιστικής ζωής της πόλης.
Με αφορμή την σημαντική αυτή επέτειο των 50 χρόνων, το Hilton Αθηνών δημιούργησε ένα επετειακό πακέτο διαμονής (www.hiltonathens.gr), ανακοίνωσε διαγωνισμό φωτογραφίας στην επίσημη σελίδα του στο Facebook (facebook.com/HiltonAthens), ενώ ετοιμάζει επετειακή έκδοση του Hilton Athens Magazine που θα κυκλοφορήσει στις αρχές Μαΐου.
Και η ιστορία συνεχίζεται….

error: Content is protected !!