ΑΥΤΟΠΤΗΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ

Ξανά στα Θρανία: Όλα όσα θέλεις να μάθεις για τα Προγράμματα Ενηλίκων του Κολλεγίου!

Μόλις επέστρεψα από το σχολείο της Ελμίνας, σήμερα γράφουν Αγγλικά, μόλις έκατσα στο pc μου και διαπιστώνω πως άλλα ήθελα να σου γράψω -για τα εγκαίνια της υπέροχης έκθεσης των καλλιτεχνικών εργαστηρίων, που θα πραγματοποιηθούν αύριο στο Θέατρο του Κολλεγίου-, και άλλα θα σου γράψω τελικά…

Ίσως γιατί κάθε επίσκεψη μου στο σχολείο που ιδρύθηκε το 1925 από φωτισμένους Έλληνες με πρωτεργάτες τον Εμμανουήλ Μπενάκη και τον Στέφανο Δέλτα και με την υποστήριξη διακεκριμένων Αμερικανών φιλελλήνων, και που επί έναν σχεδόν αιώνα λειτουργεί ως φάρος και κέντρο αριστείας στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ενσωματώνοντας τις καλύτερες παιδαγωγικές πρακτικές της Ελλάδας και του εξωτερικού, αποτελεί πηγή έμπνευσης, όχι μόνο για τα παιδιά μας που φοιτούν σε αυτό, αλλά και για όλους εμάς, που είτε έχουμε παιδιά μαθητές στο σχολείο είτε όχι, μας δίνεται η δυνατότητα να συμμετέχουμε στα εξαιρετικά προγράμματα του, όπως αυτά των ενηλίκων.

Αν κατά τις πρόσφατες περασμένες δεκαετίες, το ζητούμενο των κοινωνιών ήταν η εξασφάλιση όλο και περισσότερων υλικών αγαθών, που αποδείκνυαν την προσωπική επιτυχία, (άρα και ευτυχία;) είναι παραπάνω από εμφανές πως πλέον οι αναζητήσεις μας αφορούν περισσότερο την καλλιέργεια, την μάθηση, την απόκτηση ακόμη μεγαλύτερης ανεξαρτησίας, όχι οικονομικής αυτή τη φορά, αλλά πνευματικής. Έχοντας διανύσει πλέον αρκετούς κύκλους ζωής αλλά και πραγματοποιήσει, κάποιοι μερικά άλλοι πιο τυχεροί, αρκετά, από τα πρωταρχικά όνειρα μας, θυμόμαστε πως σε κάποιο πατάρι πρέπει να βρίσκονται κάποια πτυχία, που πλέον δεν μας φαίνονται αρκετά. Ή ίσως, έχοντας διανύσει αρκετά χιλιόμετρα επαγγελματικής πορείας, ενδεχομένως και επιτυχίας, αντιλαμβανόμαστε, πως οι ορίζοντες των ενδιαφερόντων μας διευρύνονται, και πολύ θα θέλαμε να εντρυφήσουμε περισσότερο σε αυτά.

Το Κολλέγιο, λουσμένο από το αττικό φως των τελευταίων ημερών του σχολικού έτους, σε μία εικόνα όπως την απαθανάτισα, σήμερα το πρωί…

Όλα αυτά σκεφτόμουν, όταν σήμερα, πριν λίγο, έπεσε στα χέρια μου (στην πραγματικότητα ήρθε στο mail μου) το Πρόγραμμα Ενηλίκων του Κολλεγίου, που διοργανώνεται εδώ και 38 χρόνια και προσφέρει μία πλούσια επιλογή, για όλα τα ενδιαφέροντα. Επιστήμες και Πολιτισμός, Προσωπική Ανάπτυξη, όπως Personal Branding, Αποτελεσματικές Διαπραγματεύσεις ή Οριοθέτηση και Αυτοπεποίθηση, Ξένες Γλώσσες και Πολιτισμός ξένων χωρών, Καλλιτεχνικά Εργαστήρια και Άσκηση και Αθλητισμός είναι κάποιοι από τους κύκλους με την μεγάλη ποικιλία των μαθημάτων, που μπορεί να παρακολουθήσει κανείς. Τα Προγράμματα Ενηλίκων λειτουργούν από το 1984 στις μοναδικές εγκαταστάσεις του Κολλεγίου στο Ψυχικό και απευθύνονται στο ευρύ κοινό.

Προσωπικά, έχω παρακολουθήσει στο παρελθόν μαθήματα Δημιουργικής Γραφής από τα Προγράμματα Ενηλίκων του Κολλεγίου, τα οποία αποτέλεσαν το καλύτερο “Me Time”, σε εβδομαδιαία βάση, όσο κράτησε το πρόγραμμα. Έκατσα ξανά στα θρανία και ρούφηξα, όχι γενικές γνώσεις αυτή τη φορά, αλλά του απολύτως ενδιαφέροντος μου.

Με περίπου 3.000 εγγραφές τον χρόνο, 70 διαφορετικά τμήματα και 55 επαγγελματίες –εκπαιδευτές, το Κολλέγιο παρέχει το παλαιότερο πρόγραμμα για ενήλικες στην Ελλάδα με τη μεγαλύτερη ποικιλία δραστηριοτήτων. Επιστήμες – Πολιτισμός, Ξένες Γλώσσες, Σεμινάρια Προσωπικής Ανάπτυξης, Καλλιτεχνικά Εργαστήρια και Αθλητισμός καλύπτονται με σειρά μαθημάτων που διδάσκονται από επαγγελματίες, οι οποίοι έχουν διαπρέψει στον χώρο τους.

Οι καθηγητές από μόνοι τους αποτελούν λόγο για να παρακολουθήσεις κάποιους από τους κύκλους που σε ενδιαφέρουν.

Κάθε χρόνο, τα μαθήματα ανανεώνονται και εμπλουτίζονται, ενώ άνω του 50% των σπουδαστών επανέρχεται. Όπως εγώ… Στόχος του Κολλεγίου για τα Προγράμματα Ενηλίκων άλλωστε είναι η διεύρυνση του μορφωτικού ορίζοντα των συμμετεχόντων, η δημιουργική απασχόληση και η συναναστροφή τους με συνανθρώπους τους με τους οποίους μοιράζονται κοινά ενδιαφέροντα, στόχους και νοοτροπία.

Με συνεπήρε τόσο πολύ η επιλογή των Μαθημάτων αυτών, που σχεδόν ξέχασα να σου πω για την Έκθεση, που ήταν άλλωστε και ο αρχικός σκοπός του post αυτού.

Λοιπόν, αυτή την Παρασκευή, στις 19:30 στο εκπληκτικό Θέατρο του Κολλεγίου, θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια της έκθεσης των Καλλιτεχνικών Εργαστηρίων.

Εκθέτουν μαθητές Ζωγραφικής, Γλυπτικής, Κηροπλαστικης, Χαρτοπολτού, Ανακαίνισης Επίπλου, μεταξύ άλλων, και είμαι σίγουρη πως αν έρθεις και την παρακολουθήσεις, θα ξεσηκωθείς και εσύ για να συμμετάσχεις στις δράσεις του Κολλεγίου. Άλλωστε, εκτός όλων των παραπάνω, θα τραγουδήσει η Χορωδία Ενηλίκων, θα παρουσιαστεί το έργο της Θεατρικής Ομάδας και θα στηθούν 12 θεατρικές δράσεις γύρω από το θέατρο με θέμα τον κήπο του campus.

Σε ξεσήκωσα αρκετά?

error: Content is protected !!