ΑΥΤΟΠΤΗΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ

Λαμπερή εκδήλωση του Εβραϊκού Μουσείου της Ελλάδος παρουσία εκπροσώπων της κυβέρνησης, φίλων και πυλώνων της εβραϊκής κοινότητας!

Όραμα για ένα μεγαλύτερο κοινωνικό έργο και συμβολή στην πολιτιστική εξέλιξη της ελληνικής Εβραϊκής κοινότητας μέσα από πρωτοποριακές δράσεις με έμφαση στην έρευνα, στην εκπαίδευση και στην ψηφιοποίηση.

Το βράδυ της Πέμπτης, παρουσία εκπροσώπων της κυβέρνησης, φίλων και πυλώνων της εβραϊκής κοινότητας, παρουσιάστηκαν στον Φάρο, Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, οι προτεραιότητες, οι στόχοι και το όραμα για το μέλλον του Μουσείου. Παράλληλα, ο Σαμουήλ – Μάκης Μάτσας, Επίτιμος Πρόεδρος και Ιδρυτικό Μέλος του Μουσείου τιμήθηκε για το πολύτιμο έργο του στην εξέλιξη και καθιέρωση του Μουσείου ως καταφυγίου μνήμης και κατανόησης.

ΒΙΚΤΩΡΑΣ ΑΣΣΕΡ, ΖΑΚΙΝΟΣ ΚΟΕΝ, ΕΡΡΙΚΟΣ ΑΜΠΡΑΒΑΝΕΛ, ΕΥΓΕΝΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΟΥ, ΜΙΚΗΣ ΜΟΔΙΑΝΟ, ΜΙΝΩΣ ΜΑΤΣΑΣ, ΕΡΡΙΚΟΣ ΑΡΩΝΕΣ
Την Πέμπτη στον Φάρο, Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
ΔΟΜΝΑ ΜΙΧΑΗΛΙΔΟΥ, ΟΛΓΑ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ

ΜΑΚΗΣ ΜΑΤΣΑΣ, ΡΟΥΛΑ ΜΑΤΣΑ, ΜΙΝΩΣ ΜΑΤΣΑΣ, ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΜΑΤΣΑ

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού και τη συμβολή μεγάλων χορηγών, όπως η Eurobank Private Banking, Διοικητικά Στελέχη του Μουσείου παρουσίασαν τις πρωτοποριακές δράσεις του Μουσείου, με έμφαση στην έρευνα, την εκπαίδευση και την ψηφιοποίηση.

ΑΛΙΚΗ ΜΠΕΝΡΟΥΜΠΗ, ΕΡΡΙΚΟΣ ΑΜΠΡΑΒΑΝΕΛ, ΕΛΕΝΗ ΑΡΓΥΡΙΑΔΗ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΡΓΥΡΙΑΔΗΣ, ΖΑΚΙΝΟΣ ΚΟΕΝ
ΝΤΕΛΙΑ ΑΛΧΑΝΑΤΗ, ΝΟΑΜ ΚΑΤΣ, ΟΛΓΑ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ, ΜΙΝΩΣ ΜΑΤΣΑΣ
ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΒΙΛΔΙΡΙΔΗ, ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΒΙΛΔΙΡΙΔΗΣ, ΣΤΕΛΑ ΒΙΛΔΙΡΙΔΗ
ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΜΑΤΣΑ, ΘΑΝΟΣ ΦΡΑΓΚΟΓΙΑΝΝΗΣ, ΜΙΝΑ ΚΟΥΛΟΥΒΑΤΟΥ, ΤΑΣΟΣ ΜΕΛΕΤΟΠΟΥΛΟΣ

Ο Σαμουήλ Μάκης Μάτσας και η ιστορία του ως Προέδρου του Μουσείου αποτελούν ένα σημαντικό κεφάλαιο στην ιστορία του Μουσείου, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος κ. Μίκης Μοδιάνο: «Το έργο του κ. Μάτσα, αναδείχθηκε ως πολύτιμη παρακαταθήκη για το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Μουσείου, δίνοντας έτσι τη βάση για την υλοποίηση πιο πρωτοποριακών σχεδίων. Θέλουμε να κάνουμε την επίσκεψη στο Μουσείο μια εμπειρία η οποία για τους επισκέπτες, ανεξάρτητου ηλικίας, θα μείνει χαραγμένη στη μνήμη τους» .

ΜΑΚΗΣ ΜΑΤΣΑΣ, ΜΙΚΗΣ ΜΟΔΙΑΝΟ

Η ανακήρυξη του Μουσείου ως Ερευνητικού Κέντρου από το Ελληνικό Κοινοβούλιο και η δημιουργία επιμορφωτικών προγραμμάτων αποτελούν μόνο μερικά από τα επιτεύγματα που επισημάνθηκαν.

ΤΟΜΑΣ ΠΕΡΣΥ, ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙΣΑΡΗ

Επιπλέον, η έκδοση-σταθμός της συλλογής εβραϊκών επιγραφών «Corpus Inscriptionum Judaicarum Graeciae» και η εκπαιδευτική δράση του Μουσείου, με την επίσκεψη περίπου 12.000 ατόμων κάθε χρόνο ανάμεσά τους 200 εκπαιδευτικοί και 3.500 μαθητές, καθώς και τη διοργάνωση μαθητικού διαγωνισμού video με θέμα το Ολοκαύτωμα και εκπαιδευτικό ταξίδι στο Άουσβιτς για τους νικητές, αποτελούν παραδείγματα της σημαντικής έρευνας και των δραστηριοτήτων του Μουσείου με απώτερο σκοπό την καταπολέμηση χρόνια λανθασμένων πεποιθήσεων, και την διάδοση της ενσυναίσθησης και της κατανόησης μεταξύ διαφορετικών κοινωνικών ομάδων και λαών.

Όπως επεσήμανε ο κ. Ερρίκος Αρώνες, Πρόεδρος του ΔΣ Συλλόγου Φίλων Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος, «Το έργο του Εβραϊκού Μουσείου της Ελλάδος κινείται σε τρεις άξονες: τους Επισκέπτες, την Έρευνα και την Εκπαίδευση. Αυτή τη στιγμή υλοποιείται ο επανασχεδιασμός της μόνιμης έκθεσης του Μουσείου και η εσωτερική ανακαίνιση του κτιρίου μας στην Πλάκα, που αποτελούν σημαντικά βήματα για την εξέλιξή του Μουσείου σε έναν οργανισμό που θα αναδεικνύει με σύγχρονο τρόπο τη συμμετοχή και τη συμβολή των Ελλήνων Εβραίων στην οικονομική και πολιτιστική εξέλιξη της Ελλάδας».

Στη συνεισφορά και τη συγκέντρωση απαραίτητων πόρων ώστε το ΕΜΕ να συνεχίσει το ουσιαστικό του έργο στάθηκε ο Αντιπρόεδρος του Μουσείου κ. Ερρίκος Αμπραβανέλ,  ο οποίος προσέφερε ένα συμβολικό βραβείο στον Καθηγητή κ. Δημήτρη Αργυριάδη, επίτιμο μέλος του Συλλόγου Αμερικανών Φίλων του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος.

ΣΤΕΦΑΝΙΑ ΦΡΑΓΚΙΣΤΑ, ΜΑΡΙΛΥ ΦΡΑΓΚΙΣΤΑ

Την εκδήλωση πλαισίωσε με την μουσική του ο Μίνως Μάτσας και η ορχήστρα του, και τίμησαν με την παρουσία τους η Υπουργός Τουρισμού, κα ‘Όλγα Κεφαλογιάννη, η Υπουργός Εργασίας κα Δόμνα Μιχαηλίδου, ο ΓΓ του Υπουργείου Παιδείας, κ. Γιώργος Καλαντζής, ο ΓΓ του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, κ. Αντώνης Οικονόμου και ο Πρέσβης του Ισραήλ κ. Νόαμ Κατς.

Φωτογραφίες: Studio Panoulis

error: Content is protected !!