ΑΥΤΟΠΤΗΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ

Κάναμε το Art de la table της άνοιξης με την Δέσποινα Νάκα!

Δύο γεγονότα «απειλούν» τον γάμο μου, κατά τον Νικόλα: «Αν φέρεις στο σπίτι έστω κι άλλο ένα πιάτο ή αν σου στείλουν άλλο ένα καλλυντικό, θα φύγω εγώ…». Καταλαβαίνεις πως για κάποια σαν και εμένα που όταν ήμουν 18 χρονών, στο Harvey Nichols στο Λονδίνο, ο πατέρας μου, ως δώρο αποφοίτησης, μού έδωσε την κάρτα του για να επιλέξω ό,τι -μα ό,τι- ήθελα, και αντί να πάω να αρπάξω το όνειρο κάθε δεκαοχτάχρονης, όπως φορέματα, τσάντες και παπούτσια από τους καλύτερους σχεδιαστές του κόσμου, εγώ πήγα κατευθείαν στα είδη σπιτιού και επέλεξα ένα ολοκληρωμένο σερβίτσιο της iconic collection που σχεδίασε ο Ralph Lauren για την Wedgwood, η απειλή του Νικόλα ακούγεται αρκετά βαριά. Καταλαβαίνεις επίσης, πως όταν με πήρε τηλέφωνο η αγαπημένη μου Δέσποινα Νάκα για να πιούμε καφέ στο νέο διαμάντι του στέμματος του Nakas Concept, στον αριθμό 6 της οδού Σολωμού, στην Κηφισιά, και εγώ ενθουσιάστηκα και μόνο με τη σκέψη πως θα απολαύσω από κοντά τις αγαπημένες μου συλλογές του Mario Luca Giusti, τα κεραμικά σερβίτσια της Bordallo Pinheiro, τα μυθικά coffee table books και τις iconic εκδόσεις της Assouline όπως το The Impossible Collection Of Wine ή το Verdon Michael – Riva Aquarama, και μόνο με τη σκέψη πως θα δω τις νέες συλλογές της Griffe Montenapoleone, τα sous-plats που προτείνει για αυτό το Πάσχα και τα όλα τα βάζα, τα κηροπήγια και τα είδη Rattan για τα εξοχικά μας σπίτια, ε…. η δεύτερη σκέψη εύλογα αφορούσε τον γάμο μου. Λες αν φέρω το σερβίτσιο με τις ονειρεμένες πεταλούδες του Raphael Bordallo Pinheiro, να φύγει αυτός? Με την έννοια «Φαίη συγκρατήσου» λοιπόν, κατευθύνομαι στο ολοκαίνουργιο και άκρως υπέροχο Nakas Concept, που όλα όσα με είχε προειδοποιήσει η φίλη μου για αυτό και τις επιλογές του, ισχύουν και με το παραπάνω.

Η Δέσποινα Νάκα στο ολοκαίνουργιο Nakas Concept , στη Σολωμού της Κηφισιάς

Με την οικοδέσποινα του Nakas Concept, Δέσποινα Νάκα γνωριζόμαστε αρκετά χρόνια και συνεργαζόμαστε άλλα τόσα, τόσο μέσα από τη συμμετοχή του Οίκου στο The Pop up Project, (κάθε Χριστούγεννα δημιουργεί το ομορφότερο corner πλημμυρισμένο από τα πιο κομψά Christmas Crackers, Advent Calendars, τα πιο ευφάνταστα στολίδια για το Χριστουγεννιάτικο Δέντρο και τα πιο elegant Στεφάνια για την εξώπορτα, Γιρλάντες για τη σκάλα, Χριστουγεννιάτικα Σπίτια-ολόκληρα Χωριά για τη Φάτνη και Nutcrackers για το τζάκι), όσο και ως πελάτισσα όσων επιλέγω για το σπίτι μου και φυσικά για τα δώρα μου. Φυσικά, όλα τα παραπάνω δεν θα αρκούσαν αν δεν ταίριαζε απόλυτα η αισθητική μας, αν δεν έλεγε μία λέξη αυτή και καταλάβαινα πέντε εγώ, και αν δεν της εξηγούσα τι χρειάζομαι για ένα δώρο, και η ίδια ήξερε καλύτερα από εμένα το τι ήθελα ακριβώς. Και επειδή όλα αυτά δεν είναι καθόλου δεδομένα, όταν τα βρίσκεις τα εκτιμάς.

Παντρεύοντας με τον καλύτερο τρόπο την ομορφιά με την πρακτικότητα, ο Mario Luca Giusti έχει καταφέρει να δημιουργήσει φανατικούς θαυμαστές σε όλο τον κόσμο. Τα προϊόντα του είναι κατασκευασμένα από υψηλής ποιότητας ακρυλικό, εμπνευσμένα από τη φύση, το τοπίο και την ιταλική τέχνη. Μιμούνται με ακρίβεια την πτυχή του κρυστάλλου και του γυαλιού και είναι ιδανικά για βεράντες, κήπους, πισίνες και σκάφη. Έχω επιλέξει εδώ και χρόνια τα δικά μου για το σπίτι στις Σπέτσες, σε ένα έντονο κόκκινο που κάνει μία υπέροχη αντίθεση πάνω στο λευκό μαρμάρινο τραπέζι ή στο μπλε-λευκό τραπεζομάντιλο, που το αποτέλεσμα παραπέμπει στα χρώματα της Σημαίας του νησιού. Τα λατρεύω…

Στα ιταλικά αρχοντικά στέκονται επάξια δίπλα στα παλιά κρυστάλλινα ποτήρια και δίνουν μια μοντέρνα νότα στο τραπέζι!

Μπροστά στις αγαπημένες συλλογές του Mario Luca Giusti

Στα ιταλικά αρχοντικά στέκονται επάξια δίπλα στα παλιά κρυστάλλινα ποτήρια και δίνουν μια μοντέρνα νότα στο τραπέζι. Τα έχω δει στα καλύτερα ιταλικά ξενοδοχεία, όπως το Four Seasons στη Φλωρεντία και στο Μιλάνο, στο Pellicano στο Porto Ercole, στο Palace στο Capri, το Mama Shelter στο Παρίσι και το Club Atlantis στο Μαϊάμι. «Πωλούνται από τα πιο exclusive σημεία παγκοσμίως, όπως είναι οι boutique των ξενοδοχείων Badrutt Palace στο St. Moritz και Albereta στη Λομβαρδία, αλλά και στο κατάστημα Neiman Marcus των Ηνωμένων Πολιτειών» μου λέει η Δέσποινα όσο εγώ ξεχωρίζω τα καινούργια αγαπημένα μου.

Τα καταστήματα του Mario Luca Giusti βρίσκονται στις πιο δημοφιλείς πόλεις και θέρετρα όπως η Ρώμη, το Παρίσι , το Λονδίνο, το Σαιντ Τροπέ και το Κάπρι.

Μέχρι που η ματιά μου εγκλωβίζεται από την ομορφιά του ακόμη πιο δημοφιλούς σερβίτσιου Butterfly, του Bordallo Pinheiro.

Την γνωρίζεις την γνωστή για την πρωτοτυπία και το πάθος της, πορτογαλική εταιρία Bordallo Pinheiro, η οποία βασίζεται στον ενθουσιασμό του ιδρυτή Raphael Bordallo Pinheiro τόσο για την κεραμική τέχνη όσο και για τον κόσμο της φύσης. Ένας συνδυασμός δεξιοτεχνίας και υψηλής τεχνολογίας χαρακτηρίζει τα προϊόντα της. Και αν δεν γνωρίζεις την Bordallo Pinheiro, φυσικά και γνωρίζεις το σερβίτσιο Butterfly, αγαπημένο της Claudia Schiffer, η οποία με τα βίντεο και τις φωτογραφίες σε αυτή την κομψή τραπεζαρία, το έχει κάνει το πιο κομψό viral σε Instagram και Tik-Tok.

Λοιπόν, στις εγκαταστάσεις της στο Caldas da Rainha δημιουργούνται οι νέες συλλογές και οι συνεργασίες της με διάσημα ονόματα από τον κόσμο των καλών τεχνών, του design και της μόδας, ενώ η τελευταία συλλογή με τίτλο Butterfly έχει δημιουργηθεί με την συνεργασία των τεχνιτών της Bordallo Pinheiro και της Claudia Shiffer.

Εκεί κάθε αντικείμενο είναι εμπνευσμένο από την φύση και χαρακτηρίζεται από την αυθεντικότητα και την μοναδικότητα του. Οι κανάτες που αναπαριστούν ζώα όπως ο λαγός, ο σκύλος, η πάπια , η χήνα είναι αγαπητά από τους λάτρεις των ιδιαίτερων αντικειμένων σε όλο τον κόσμο. Η Bordallo Pinheiro διαδραματίζει ουσιαστικό ρόλο στην αναζωογόνηση της τέχνης της πορτογαλικής κεραμικής και της καλλιτεχνικής κληρονομιάς του εργοστασίου της, τόσο στην εθνική όσο και στη διεθνή σκηνή. Τα χρηστικά και διακοσμητικά κομμάτια της μάρκας συνεχίζουν να τροφοδοτούν την φαντασία και να κάνουν το κύρος του πορτογαλικού πολιτισμού και της βιομηχανίας ένα βήμα παραπέρα.

Η Δέσποινα Νάκα με ξεναγεί στις αγαπημένες συλλογές Bordallo Pinheiro.

Την φετινή χρονιά παρουσίασε την special collection «The Meaning», που είναι εμπνευσμένη από τα διακοσμητικά και αρχιτεκτονικά στοιχεία που υπάρχουν στους κλασικούς κήπους, όπου ο χρόνος έχει περάσει αποτυπώνοντας την ιστορία του παρελθόντος. Κοίτα, όχι κοίτα…

Πιάτα, διακοσμητικά, χρηστικά είδη για κάθε γούστο, και με έναν ανακουφιστικά περίεργο τρόπο, σαν να είναι όλα επιλεγμένα για το δικό μου γούστο. Μέσα σε αυτά τα μαγικά τετραγωνικά βλέπω objects που έχω ήδη στο σπίτι μου, όπως τον iconic Ανανά του Mario Luca Giusti….

Εγώ τον έχω σε πράσινο, μπες εδώ να τον δεις. Είναι παγοθήκη σε περίτεχνο σχήμα ανανά από συνθετικό υλικό υψηλής αισθητικής. Όμως, στην πραγματικότητα είναι ένα σκεύος σε σχέδιο ανανά πολλαπλών χρήσεων, καθώς μπορείς το χρησιμοποιήσεις ως θήκη για μαχαιροπίρουνα, όπου αφαιρώντας το εσωτερικό τοποθέτησης των μαχαιροπίρουνων μπορεί να μετατραπεί σε παγοθήκη και τοποθετώντας την ειδική εσωτερική επένδυση μπορεί να γίνει θήκη για παγωτό.

Βλέπω να ξεδιπλώνεται μπροστά στα μάτια μου η πιο όμορφη άνοιξη και άλλο ένα αξέχαστο καλοκαίρι, γεμάτο νωχελικά μεσημέρια, όταν αμέσως μετά την θάλασσα, με τον ήλιο και το αλάτι ακόμη στα αναψοκοκκινισμένα μάγουλα μας, μαζευόμαστε κάτω από την πέργκολα, για να φάμε Vitello Tonatto στα σερβίτσια του Mario Luca Giusti, να πιούμε δροσερό ροζέ στα ποτήρια της Griffe Montenapoleone και φρεσκοκομμένες φέτες ροδάκινο στις πεταλούδες της Bordallo Pinheiro…

At the Assouline Corner…

Τέλος, δεν μπορώ να μην κατευθυνθώ στο Assouline Corner, μιας και από εδώ αγοράζω τις luxury lifestyle & ttavel εκδόσεις για την βιβλιοθήκη πάνω από το τζάκι. Από το ξεκίνημα της το 1994, η Assouline, έχει αφοσιωθεί στην δημιουργία βιβλίων που όχι μόνο προσφέρουν γνώση αλλά αποτελούν από μόνα τους έργα τέχνης. Η Assouline είναι ένας εκδοτικός οίκος πολυτελείας, που ειδικεύεται στον πολιτισμό και την τέχνη της ζωής και έχει αφοσιωθεί στη δημιουργία βιβλίων που είναι τόσο ενημερωτικά όσο και όμορφα, με μοναδικούς τίτλους που εξερευνούν τη μόδα, την τέχνη, την αρχιτεκτονική, τη φωτογραφία, το σχέδιο και τα ταξίδια. Η παραδοσιακή τεχνική του χειροποίητου δεσίματος των εξωφύλλων, την εικονογραφία καθώς και το πολυτελές πάχος κάθε σελίδας μεταφέρουν τον αναγνώστη σε άλλο τόπο και χρόνο. Το πάθος και η προσοχή στην λεπτομέρεια είναι σαν αυτό που συναντάμε σε ένα ατελιέ υψηλής ραπτικής.

«Τα βιβλία της Λίζυ Μανωλά και του Χρύσανθου Πανά είναι ιδιαίτερα δημοφιλή σε όλο τον κόσμο» μου επιβεβαιώνει η Δέσποινα, όσο εγώ επιλέγω ένα όμορφο δώρο για τους οικοδεσπότες του Garden Party που είμαι αυτό το Σάββατο καλεσμένη.

Και κάπως έτσι μπήκε ο Απρίλης μου…

error: Content is protected !!