ΑΥΤΟΠΤΗΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ

Ιmprovisations: Λαμπρά εγκαίνια της έκθεσης του εικαστικού καλλιτέχνη και Πρωθυπουργού της Αλβανίας, Edi Rama!

Ο κ. Edi Rama είναι ο πρώτος Πρωθυπουργός που μετέβαλε το ισόγειο του κτιρίου του στεγάζει το Πρωθυπουργικό του Γραφείο σε μουσείο ανοιχτό για το κοινό!
Οι πολιτικοί που συναντά στο γραφείο του εκπλήσσονται όταν βλέπουν τα έργα του, αλλά και το ίδιο το γραφείο του, πάνω στο οποίο υπάρχουν μόνιμα τα υλικά της ζωγραφικής του, όπως μαρκαδόροι, παστέλ και μολύβια.

Η έκθεση ΙΜPROVISATIONS του εικαστικού καλλιτέχνη κ. Edi Rama, Πρωθυπουργού της Δημοκρατίας της Αλβανίας που άνοιξε την περασμένη Τρίτη, έχει ήδη σημειώσει μεγάλη επιτυχία. Η ανταπόκριση από τον Τύπο στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς είναι μεγάλη ενώ το κοινό που την επισκέφθηκε έφτασε αυτό το σαββατοκύριακο τις δύο χιλιάδες. Στα εγκαίνια που πραγματοποιήθηκαν στο Ζάππειον Μέγαρον, που ακολούθησαν την επίσημη τελετή της 20ης Μαρτίου για την επίσκεψή του Πρωθυπουργού της γείτονας χώρας στην Ελλάδα, παρευρέθηκαν καλλιτέχνες, συλλέκτες επαγγελματίες του χώρου των τεχνών και φιλότεχνο κοινό. Το μεσημέρι της ίδιας μέρας, ο ίδιος ο καλλιτέχνης και η επιμελήτρια της έκθεσης κ. Κατερίνα Κοσκινά συναντήθηκαν με συντάκτες επί πολιτιστικών θεμάτων, τους οποίους ξενάγησαν στην έκθεση. Μεταξύ άλλων, ο κ. Edi Rama επισήμανε ότι η συγκριμένη έκθεση είναι η πρώτη που παρουσιάζει με τη συνεργασία Υπουργείου, και ότι η εγκατάσταση που έγινε για το Ζάππειο δεν πρόκειται να παρουσιαστεί αλλού.

Αλέξης Κανιάρης, Edi Rama, Κατερίνα Κοσκινά, Αdi Dule

Πρόκειται, όπως προκύπτει και από τη φωτογραφία που βρίσκεται στην έκθεση, για «μεταφορά», κατά μιαν έννοια, της ατμόσφαιρας του Πρωθυπουργικού του Γραφείου. Η εγκατάσταση συμπληρώνεται από καδραρισμένα ζωγραφικά έργα σε χρησιμοποιημένα έγγραφα και ημερολόγια και από πορσελάνινα γλυπτά, που αναρτώνται σε αυτήν. Στην έκθεση πρωτοπαρουσιάζεται και μια νέα σειρά έργων από πορσελάνη και μπρούτζο που θυμίζουν βιομορφικές μορφές.

Σε σχετική ερώτηση, ο κ. Edi Rama απάντησε ότι αυτήν την περίοδο δεν τον ενδιαφέρει να ζωγραφίζει πάνω σε λευκές επιφάνειες, και ότι η ζωγραφική πάνω σε πολιτικά έγγραφα προκύπτει πιο φυσικά. Ζωγραφίζει όχι κατά την διάρκεια επίσημων συσκέψεων, αλλά όταν συναντά τους πιο κοντινούς του συνεργάτες, ενώ στο εργαστήριό του που διατηρεί εκτός Πρωθυπουργικού Γραφείου δουλεύει τα γλυπτά του όταν του το επιτρέπει το πρόγραμμά του, συνήθως κάποια Σαββατοκύριακα τον μήνα.

Edi Rama, Κατερίνα Κοσκινά, Luela Hajdaraga, Αλέξης Κανιάρης, Άκης Χειρδάρης

Οι πολιτικοί που συναντά στο γραφείο του εκπλήσσονται όταν βλέπουν τα έργα του, αλλά και το ίδιο το γραφείο του, πάνω στο οποίο υπάρχουν μόνιμα τα υλικά της ζωγραφικής του, όπως μαρκαδόροι, παστέλ και μολύβια.

Από την ημέρα των εγκαινίων

Όλοι τους, όμως, εκδηλώνουν ένα ενδιαφέρον για την ζωγραφική και την γλυπτική του.

Κατερίνα Κοσκινά, Έμη Λιβανίου – Ζησιοπούλου

Ως προς την γενικότερη κατάσταση των εικαστικών στην χώρα του, ο κ. Edi Rama απάντησε σε σχετική ερώτηση ότι γίνεται μία προσπάθεια στήριξης των καλλιτεχνών αλλά ότι είναι δική τους επιλογή το τι είδους τέχνη παράγουν.

Ντένη Βιλδιρίδη, Κατερίνα Κοσκινά, Νίκος Βερνίκος
Αdi Dule, Αλέξης Κανιάρης 

Ας σημειωθεί ότι ο κ. Edi Rama είναι ο πρώτος Πρωθυπουργός που μετέβαλε το ισόγειο του κτιρίου του στεγάζει το Πρωθυπουργικό του Γραφείο σε μουσείο ανοιχτό για το κοινό. Ως Δήμαρχος των Τιράνων επί σειρά ετών εξάλλου, πήρε την απόφαση να βαφτούν οι προσόψεις παλαιών πολυκατοικιών με έντονα χρώμα σε γεωμετρικούς σχηματισμούς προσδίδοντας έτσι στην πόλη μία εικαστική όψη. Ο ίδιος όμως, όπως είπε στην συνάντησή του με τους δημοσιογράφους, δεν πιστεύει ότι η τέχνη μπορεί να δράσει ριζικά στο κοινωνικό και πολιτικό σκηνικό μίας χώρας.

Γιάννης Μπόλης, Κατερίνα Κοσκινά, Ευτυχία Βαρδάλη
Αλεξάνδρα Κοροξενίδη, Αιμιλία Παπαφιλίππου
Αλέξης Κανιάρης, Ανδρέας Κανιάρης 
Κώστας Ηρακλής Γεωργίου, Δημήτρης Φύκιας, Δημήτρης Τζαμουράνης, Φίλιππος Τσιτσόπουλος, Κατερίνα Κοσκινά
Κατερίνα Κοσκινά, Κώστας Ηρακλής Γεωργίου
Μαριάνθη Κοσκινά, Λυδία Βενιέρη, Κιμώνα Βασιλάκη-Βενιέρη
Δημήτρης Τζαμουράνης, Θοδωρής Παναγιώτου, Φίλιππος Τσιτσόπουλος
Στάθης Σαρακηνός, Θεοφανώ Σαρακηνού, Μαριάνθη Κοσκινά, Κατερίνα Κοσκινά, Χαρούλα Σαρακηνού

Η έκθεση, που θα διαρκέσει ως τις 31 Μαρτίου στο Ζάππειο, παρουσιάζει ένα έργο που προκύπτει αυθόρμητα και φυσικά. Δείχνει επίσης ότι η ανάγκη έκφρασης που νοιώθει ένας καλλιτέχνης βρίσκει τον χώρο της ακόμα και όταν πιέζουν άλλα σημαντικά καθήκοντα. Αποτελεί ένα παράδειγμα συνάντησης του δημόσιου προσώπου ενός πολιτικού με το πιο ιδιωτικό πρόσωπο του καλλιτέχνη, αλλά και το αποτύπωμα μίας ενδιαφέρουσας προσωπικότητας.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΝΟΥΛΗΣ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΔΗΜΑΚΕΑΣ

error: Content is protected !!