ΑΥΤΟΠΤΗΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ

Ιστορίες από χρυσοκλωστή της Ελένης Σιούστη!

«Φαίη μου κοίτα αυτό! Λατρεύω!

Σε φιλώ, Ίρις…»

«Φαίη μου κοίτα αυτό! Λατρεύω! Σε φιλώ, Ίρις…» ξεκινούσε το μήνυμα που έφτασε στο mail μου, και όταν στο στέλνει η γνωστή Αρχαιολόγος και επιμελήτρια εκθέσεων, Ίρις Κρητικού, ένας υπέροχος και σπάνιος άνθρωπος της Τέχνης και του Πολιτισμού, η οποία δεν «λατρεύει» γενικώς ούτε τυχαία, όχι μόνο το κοιτάς αλλά ενημερώνεις για τα νέα κιόλας. Λοιπόν, την Πέμπτη 4 Απριλίου 2024, από τις 17.00 έως τις 22.00, θα πραγματοποιηθούν στον εκθεσιακό χώρο της Designers.One στο Σύνταγμα τα εγκαίνια της ατομικής παρουσίασης των χειροποίητων κοσμημάτων της Ελένης Σιούστη με τίτλο «Ιστορίες από χρυσοκλωστή».

Η Designers.One δραστηριοποιείται στον χώρο της εισαγωγής και λιανικής πώλησης branded ευρωπαϊκών κοσμημάτων. Πρόσφατα λειτούργησε έναν νέο χώρο στην καρδιά του ιστορικού κέντρου της Αθήνας, όπου υποδεχόμενη Έλληνες και ξένους επισκέπτες της πόλης, έχει παράλληλα δημιουργήσει ένα εκθεσιακό πρόγραμμα φιλοξενίας και παρουσίασης επιλεγμένων Ελλήνων σχεδιαστών, σε συνεργασία και με την επιμέλεια της αρχαιολόγου και ιστορικού της τέχνης Ίριδος Κρητικού.

«Τα κοσμήματα της Ελένης Σιούστη, κατασκευασμένα εξ ολοκλήρου στο χέρι από ελληνική χρυσοκλωστή, είναι μοναδικά» μου λέει ενθουσιασμένη η γνωστή Ιστορικός Τέχνης.

Η παρουσίαση του συναρπαστικού σύμπαντος της Ελένης Σιούστη είναι η δεύτερη που πραγματοποιείται στον νέο αθηναϊκό χώρο, μετά την πολύ επιτυχημένη παρουσίαση κοσμημάτων της Μαίρης Γαλάνη-Κρητικού τον περασμένο Δεκέμβριο, ενώ ήδη προγραμματίζονται οι επόμενες. Τα κοσμήματα της Ελένης Σιούστη, κατασκευασμένα εξ ολοκλήρου στο χέρι από ελληνική χρυσοκλωστή, είναι μοναδικά. Επιλέγοντας ως εργαλείο έκφρασης και επίπονης χειρωναξίας ένα φαινομενικά μονοδιάστατο υλικό, τη χρυσή κλωστή την οποία τυλίγει σε κορδόνι και μεταποιεί σε κόσμημα η ίδια, η Ελένη Σιούστη μετατρέπει την κλωστή σε πολύτιμη λαμπερή ύλη, με ποικίλες ιστορικές, λαογραφικές και ενδυματολογικές αναφορές. Ανασκάπτοντας αισθητικά ίχνη και συμβολικές ερμηνείες από την Κρήτη ως την Ανατολική Θράκη και την Σμύρνη ή την Κωνσταντινούπολη και από το Ιόνιο ως τα Δωδεκάνησα, το υλικό αυτό στα χέρια της Ελένης γίνεται επινοητική και ευκίνητη μαγική πρώτη ύλη, χρωματίζοντας ανέκδοτες ιστορίες ανθρώπων και τόπων. Περιδέραια, περικάρπια και καρφίτσες, υπηρετώντας τη μονάκριβη τέχνη της χειροποίητης εφαρμοσμένης σύγχρονης εικαστικής δημιουργίας που πηγάζει από την ελληνική παράδοση μα προχωρά με δυναμική αυτοτέλεια, τρέπονται από την Ελένη Σιούστη σε βαρύτιμα διαχρονικά σύμβολα που μπορούν να φορεθούν παντού στον κόσμο και να λάμψουν ως πολύτιμοι ελληνικοί πρεσβευτές. Ε, και όταν την επιμέλεια την έχει η Ίρις Κρητικού, η έκθεση έχει μία βαρύτητα παραπάνω.

INFO:
Ελένη Σιούστη «Ιστορίες από χρυσοκλωστή»
Επιμέλεια: Ίρις Κρητικού

Διάρκεια έκθεσης:
Πέμπτη 4 Απριλίου – Δευτέρα 22 Απριλίου 2024

DESIGNERS.ONE
Καραγεώργη Σερβίας 13 & Αξαρλιάν, Σύνταγμα, τηλ. 210 32 400 76

error: Content is protected !!