ΑΥΤΟΠΤΗΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ

Η Φανουρόπιτα μου: Έθιμα και παραδόσεις που περνάνε από γενιά σε γενιά…

Πρώτη χρονιά χωρίς Εκείνη, την φτιάχνουμε μαζί με την Ελμίνα, να την αφιερώσουμε στη μνήμη της…

Μόλις έβγαλα τη Φανουρόπιτα από τον φούρνο, ενώ η Ελμίνα την στόλισε με Μπουκαμβίλιες από τον κήπο. Κάθε χρόνο τέτοια μέρα, κάθε χρόνο παρέα με την μητέρα μου και την κόρη μου, κάθε χρόνο στην ίδια παραδοσιακή μας συνταγή, κάθε χρόνο εδώ στο σπίτι στις Σπέτσες, πριν την πάμε στην πανέμορφη εκκλησία του Αγίου Φανούριου, εδώ στο νησί. Για να μας φανερώσει υγεία, δημιουργικότητα, ψυχική γαλήνη, υπομονή, χαρές και επιτυχίες.

Πρώτη χρονιά χωρίς Εκείνη, την φτιάχνουμε μαζί με την Ελμίνα, να την αφιερώσουμε στη μνήμη της. Ο Άγιος Φανούριος ήταν πάντα ο αγαπημένος της Άγιος, και κάθε μέρα σαν τη σημερινή, γίνονταν όλες οι απαραίτητες προετοιμασίες σπίτι μας, για την απίθανη Φανουρόπιτα της, η οποία μοιραζόταν σε φίλους, στην εκκλησία, σε γείτονες και γνωστούς…

Μία ημέρα πριν, φτιάχνουμε Φανουρόπιτα και την πάμε στην εκκλησία, εδώ στις Σπέτσες στον Άγιο Φανούριο, για να ευλογηθεί και να διανυκτερεύσει εκεί… Αύριο, θα προσφέρουμε και θα μας προσφέρουν όλες οι νοικοκυρές του νησιού από τις δικές τους Φανουρόπιτες, τα παιδιά θα τις φάνε με το γάλα τους, το απόγευμα με παγωτό καϊμάκι…

Η φανουρόπιτα είναι παραδοσιακή γλυκιά νηστίσιμη πίτα της ελληνικής κουζίνας και προσφέρεται ανήμερα στην ημέρα μνήμης του Αγίου Φανουρίου, στις 27 Αυγούστου οπότε και η πίτα δίνεται στους πιστούς σαν ευλογία. Δεν περιέχει βούτυρο, είναι λοιπόν ένα κέικ λαδιού και οι πιστοί ζητούν με την προσφορά της πίτας τη «φανέρωση» αντικειμένων ή ανθρώπων ή γενικά να βρουν κάτι που ψάχνουν. Η πίτα σύμφωνα με την παράδοση είναι για την την συγχώρεση της μητέρας ή και της αδελφής του Αγίου.

Τα υλικά πρέπει κατά την παράδοση να είναι μονός αριθμός, κατά περιοχή εφτά, εννιά ή έντεκα υλικά. Γίνεται από φαρίνα, ζάχαρη, λάδι, σταφίδες, καρύδια χοντροκομμένα, χυμό πορτοκαλιού, κονιάκ, ξύσμα πορτοκαλιού, κανέλα και γαρίφαλο.

Η συνταγή μου 🌸

Χτυπάμε στο μίξερ μία κούπα ζάχαρη με μια κούπα λάδι ελιάς για 3 λεπτά. Προσθέτουμε μία κούπα νερό με 1/2 κούπα χυμό πορτοκαλιού που μέσα έχουμε διαλύσει ένα κουταλάκι σόδα, κανελλογαρύφαλλα τριμμένα, ένα φλιτζανάκι κονιάκ και 4 κούπες φαριν απ. Σταματάμε το μίξερ και προσθέτουμε 100 γρ. τριμμένο καρύδι και 150 γρ. Σταφίδες, ξανθιές- τα έχουμε από πριν τοποθετήσει σε κοινό μπολ ανακατεμένα με λίγο αλεύρι για να μην “καθίσουν” στο κάτω μέρος του ταψιού. Τοποθετούμε το μείγμα σε ήδη βουτυρωμένο ταψί διαμέτρου περίπου 30 εκ. και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170-180 βαθμούς για περίπου 30′-40′.

Και του χρόνου, να είμαστε όλοι καλά!

error: Content is protected !!