ΑΥΤΟΠΤΗΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ

Ετήσια Διάλεξη ”Άγγελος Δεληβορριάς” στο Μουσείο Μπενάκη / Πειραιώς 138!

Θέμα: Το Μουσείο της οδού Κριεζώτου!

Το Μουσείο Μπενάκη, αποτίει φόρο τιμής στον επί σειρά ετών διευθυντή του Άγγελο Δεληβορριά, ο οποίος οραματίστηκε και υλοποίησε τη σημερινή δορυφορική του ανάπτυξη, οργανώνοντας, κάθε Μάρτιο, την «Ετήσια Ομιλία Άγγελου Δεληβορριά», με ομιλητές οι οποίοι δραστηριοποιούνται σε ένα από τα πολλά γνωστικά πεδία που ενδιέφεραν τον τιμώμενο. Οι διαλέξεις αυτές θα εκδίδονται αυτοτελώς. Την εφετινή ομιλία θα δώσει ο Ομότιμος Καθηγητής της Ιστορίας της Τέχνης στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Αντώνης Κωτίδης με θέμα της ομιλίας του  Το Μουσείο της οδού Κριεζώτου.

Το τελευταίο μουσειολογικό επίτευγμα του Άγγελου Δεληβορριά  στεγάζεται στο κτήριο της Πινακοθήκης Γκίκα στην οδό Κριεζώτου. Συνιστά  το μοναδικό διαθεματικό μουσείο των ελληνικών γραμμάτων και τεχνών από τις αρχές του μεσοπολέμου μέχρι και τις πρώτες μεταπολεμικές δεκαετίες του 20ου αιώνα. Σ’ αυτή την περίοδο, καθοριστικές εξελίξεις, όπως η Μικρασιατική Καταστροφή, ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος, και ο εμφύλιος, επηρέασαν όλα τα πεδία της πνευματικής και καλλιτεχνικής δημιουργίας. Ο Άγγελος Δεληβορριάς συνέλαβε, σχεδίασε και οργάνωσε το μουσείο αυτό, εντοπίζοντας και επιλέγοντας ο ίδιος, κομμάτι κομμάτι, τα εκθέματα που συγκροτούν την ενότητα κάθε δημιουργού. Περιέλαβε σχεδόν όλους τους δημιουργούς της περιόδου, “δίκαια φημισμένους και άδικα ξεχασμένους”, όπως λέει ο ίδιος. Ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να “συναντήσει” τις πιο σημαντικές μορφές της ποίησης, της πεζογραφίας, του κριτικού και δοκιμιακού λόγου, της φιλοσοφίας, της ζωγραφικής, της γλυπτικής, της αρχιτεκτονικής, της φωτογραφίας, του θεάτρου, του χορού, της μουσικής αυτής της περιόδου. Με τους  ιδιόλεκτους τονισμούς και τις τροπές των μέσων του, ο κάθε δημιουργός χωριστά, και για πρώτη φορά, όλοι μαζί, στο ίδιο μουσείο, συγκροτούν τη μεγάλη εικόνα της ταυτότητας και της εξέλιξης του ελληνικού κοσμοειδώλου στα γράμματα και τις τέχνες του 20ου αιώνα. 

Άγγελος Δεληβορριάς’

It’s good to know: Ο Kαθηγητής Αντώνης Κωτίδης διδάσκει από το 1986 μέχρι σήμερα Ιστορία της Μεσαιωνικής και Νεότερης τέχνης της Δύσης στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Μερικά από τα βιβλία του εστιάζουν στη σχέση της νεοελληνικής  ζωγραφικής, γλυπτικής και αρχιτεκτονικής με τη διεθνή τέχνη . Είναι τα   Ο Ζωγράφος Μαλέας, Για τον Παρθένη, Μοντερνισμός και «Παράδοση» στην ελληνική τέχνη του μεσοπολέμου, Η ελληνική ζωγραφική του 19ου αιώνα, Τριανταφυλλίδης ένα άλλο Τριάντα στη ζωγραφική, Μοντερνισμός και «Παράδοση» στη μεταπολεμική και σύγχρονη ελληνική τέχνη καθώς και πολυάριθμα δοκίμια σε επιστημονικές εκδόσεις και ειδικά περιοδικά. Εκατοντάδες άρθρα του για τη λογοτεχνία, την τέχνη, την κοινωνία και την εκπαίδευση έχουν δημοσιευτεί  στις εφημερίδες Το Βήμα και Η Καθημερινή από τη δεκαετία του 1980. Εργάστηκε ως  Επισκέπτης ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Πρίνστον και πραγματοποίησε διαλέξεις και σεμινάρια ως Επισκέπτης Καθηγητής στα πανεπιστήμια των ΗΠΑ Rutgers-NewJersey, Drexel-Philadelphia, OhioStateUniversity-Columbus,SanFranciscoStateUniversity-California

error: Content is protected !!