ΑΥΤΟΠΤΗΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ

Εγκαίνια της υπαίθριας Έκθεσης “Αγωγή Ζωής” με Γλυπτά έργα του Γιώργου Ζογγολόπουλου στο Κολλέγιο Αθηνών!

Η τέχνη είναι η αγωγή της ζωής. Σε μαθαίνει η τέχνη να ζεις, κάνοντας λάθη αλλά και σωστά. – Γιώργος Ζογγολόπουλος

Ως ένα υψηλής αισθητικής υπαίθριο μουσείο παρουσιάστηκε, το βράδυ της Τετάρτης, ο κατάφυτος περιβάλλων χώρος του Θεάτρου του Κολλεγίου Αθηνών στα εγκαίνια της υπαίθριας έκθεσης γλυπτών έργων του Γιώργου Ζογγολόπουλου αφήνοντας ενθουσιασμένους όλους όσοι παρευρέθηκαν.

Οι Συντελεστές της έκθεσης Ευάγγελος Πισιτόλης, Κώστας Συνολάκης, Νίκος Θεοδωρίδης.

Η έκθεση πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Δημήτρη Δασκαλόπουλου και του Ιδρύματος Ευάγγελου Πιστιόλη.

Για πρώτη φορά, το έργο του Γιώργου Ζογγολόπουλου εγκαταστάθηκε στον φυσικό χώρο εκπαιδευτικού οργανισμού, στο Κολλέγιο Αθηνών, σε μια πρωτότυπη έκθεση με τίτλο «ΑΓΩΓΗ ΖΩΗΣ».

Ξενάγηση στην έκθεση
Χρίστος Κωνσταντόπουλος, Κατερίνα Συνολάκη, Πάνος Γιαννουλάτος
Νινέττα Βαφειά & Αννίκα Παπαντωνίου
Μαίρη-Ειρήνη Τριανταφύλλου, Νίκος Τσαβλίρης, Βίκυ Γεωργοπούλου, Ευάγγελος & Δέσποινα Πιστιόλη
Πόλυ Τσίγκου, Δημήτρης Γαλάνης, Ζαχαρία & Έλια Πορταλάκη
 Ευαγγελίνα Βασιλάτου Νειάδα, Νίκος Τσαβλίρης, Τατιάνα Γκούσκου

«Πρωταίτιος» αυτού του τολμηρού εγχειρήματος είναι ο President του Κολλεγίου Αθηνών, Καθηγητής Κώστας Συνολάκης, ο οποίος, ύστερα από την επίσκεψή του στην κατοικία του Γιώργου Ζογγολόπουλου στο Ψυχικό και σε πλήρη σύμπνοια με τον Πρόεδρο του Ιδρύματος Γεωργίου Ζογγολόπουλου και ανιψιό του καλλιτέχνη, Νίκο Θεοδωρίδη, οραματίστηκε μια μουσειακών προδιαγραφών έκθεση στο Ελληνοαμερικανικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα – Κολλέγιο Αθηνών ανατρέποντας τους κανόνες που θέλουν μόνο οι μαθητές να επισκέπτονται μουσειακούς χώρους.

Ο Διευθυντής/President Κολλεγίου Αθηνών, Καθηγητής Κώστας Συνολάκης, ο εφοπλιστής και υποστηρικτής της έκθεσης Ευάγγελος Πιστιόλης, ο Υπουργός Παιδείας Χρήστος Κίττας και ο Υφυπουργός Παιδείας Άγγελος Συρίγος.

Έτσι, το ιστορικό Σχολείο πρωτοπορεί για μια ακόμη φορά αξιοποιώντας τους χώρους της πλατείας του Θεάτρου του –Bookis Plaza– τους οποίους μετέτρεψε σε ένα υπαίθριο μουσείο εγκαθιστώντας δέκα μεγάλης κλίμακας γλυπτά του δημιουργού, που σφράγισε με το έργο του το δημόσιο χώρο της Ελλάδας, καθ’ όλη τη διάρκεια του 20ου αιώνα.

Τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν με αξιοσημείωτη επιτυχία με την παρουσία του Υπουργού Παιδείας, Καθηγητή Χρήστου Κίττα, και του Υφυπουργού Παιδείας, Άγγελου Συρίγου, τους οποίους υποδέχθηκαν στην εκδήλωση η Πρόεδρος του Δ.Στου Ελληνοαμερικανικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος, Αννίκα Παπαντωνίου και ο Διευθυντής/President του Κολλεγίου Αθηνών, Καθηγητής Κώστας Συνολάκης.  

Οι οικοδεσπότες του Κολλεγίου Αθηνών (από αριστερά): η Διευθύντρια Γραφείου President, Πολυάνθη Τσίγκου, ο Διευθυντής/President του Κολλεγίου, Καθηγητής Κώστας Συνολάκης, η Πρόεδρος Δ.Σ. του Ελληνοαμερικανικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος, Αννίκα Παπαντωνίου, ο υποστηρικτής της έκθεσης και απόφοιτος του Κολλεγίου Ευάγγελος Πιστιόλης, η Διευθύντρια Ανάπτυξης Πόρων, Μαίρη-Ειρήνη Τριανταφύλλου.

Ο President του Κολλεγίου, Κώστας Συνολάκης, καλωσόρισε τους εκατοντάδες επισκέπτες δίνοντας βήμα στον Υπουργό Παιδείας, ο οποίος εξήρε την πρωτοβουλία και την πρωτοτυπία της ιδέας υλοποίησης αυτής της έκθεσης.

Υπουργός Παιδείας Χρήστος Κίττας

Ο President, Καθηγητής Κώστας Συνολάκης επικεντρώθηκε στο ασυνήθιστο άνυσμα των 80 χρόνων δημιουργίας του Γιώργου Ζογγολόπουλου και στην διαρκώς μεταβαλλόμενη εικαστική του γλώσσα. Αυτή η διάθεση ανανέωσης του καλλιτέχνη, υπήρξε ο άξονας της έκθεσης, που όπως είπε ο Καθηγητής ορμώμενος από μια φράση του Γιώργου Ζογγολόπουλου, μας προσκαλεί «να αφουγκραστούμε το σύμπαν», ανακοινώνοντας, παράλληλα, ότι τον προσεχή Σεπτέμβριο η έκθεση πρόκειται να επεκταθεί στα δύο φουαγιέ του Θεάτρου και θα εμπλουτισθεί με μικρότερης κλίμακας γλυπτά, ζωγραφικά έργα, αρχειακό υλικό και προσωπικά αντικείμενα του διεθνώς καταξιωμένου Έλληνα που τίμησε επάξια τη χώρα του.

Ο Διευθυντής/President Κολλεγίου Αθηνών, Καθηγητής Κώστας Συνολάκης

Ο Πρόεδρος του Ιδρύματος, Νίκος Θεοδωρίδης, γνωστοποίησε πως με σεβασμό και αγάπη το όραμα του Γ. Ζογγολόπουλου παίρνει σάρκα και οστά μέσα από αγαστές συνεργασίες, όπως αυτή με το Κολλέγιο Αθηνών διαβάζοντας μια αποστροφή λόγου του γλύπτη, που το 1959 σημείωνε: «ελπίζουμε ότι θα γίνει κάποτε νοητή η ανάγκη μιας θαρραλέας προσπάθειας από τους πνευματικούς ανθρώπους της χώρας μας, ώστε το μήνυμα της αφηρημένης τέχνης να φθάσει μέχρι τα θρανία του σχολείου, που αποτελεί ένα από τα τρυφερά σημεία του πολιτισμού μας».
Αναφερόμενος σε αυτή την πρωτοπόρα προσπάθεια που γίνεται από το Κολλέγιο Αθηνών, ο Ν. Θεοδωρίδης αναφέρθηκε στην αυθόρμητη ιδέα του τα γλυπτά του Γ. Ζογγολόπουλου να παρουσιαστούν για πρώτη φορά συνοδεία μουσικής, ώστε τα έργα να κεντρίσουν με έναν ακόμη τρόπο το ενδιαφέρον των μαθητών και των επισκεπτών να σταθούν μπροστά τους και να τα επεξεργαστούν οπτικά και ηχητικά.

Ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Γεωργίου Ζογγολόπουλου, Νίκος Θεοδωρίδης

Η επιμελήτρια της έκθεσης, Αρχαιολόγος και Ιστορικός της Τέχνης, Ίρις Κρητικού, μίλησε για τη μέριμνα της αρμονικής ένταξης των γλυπτών στο χώρο του Κολλεγίου Αθηνών, ώστε ο θεατής να ανακαλύπτει σταδιακά τον κορυφαίο Έλληνα δημιουργό και το όραμά του, όπως αυτό αποτυπώνεται στις διαφορετικές μορφολογικές προσεγγίσεις που ακολουθεί σε κάθε δεκαετία.

Η επιμελήτρια της έκθεσης, Αρχαιολόγος – Ιστορικός της Τέχνης, Ίρις Κρητικού

Ο Μουσικοσυνθέτης, Γιώργος Βούκανος, παρουσίασε το σύνολο των μουσικών του συνθέσεων θεωρώντας μοναδική στιγμή για την καλλιτεχνική του πορεία την τιμητική επαφή του με το έργο του Γιώργου Ζογγολόπουλου ευχαριστώντας τους καθηγητές του Ωδείου Κολλεγίου Αθηνών για τη ζωντανή παρουσίαση της σύνθεσης κατά τη βραδιά των εγκαινίων.  

Κουαρτέτο εγχόρδων, Ωδείο Κολλεγίου Αθηνών

Χαιρετισμό απεύθυνε, ο Δήμαρχος Φιλοθέης – Ψυχικού, Δημήτρης Γαλάνης, επαινώντας τη συνεργασία του Κολλεγίου Αθηνών και του Ιδρύματος Γεωργίου Ζογγολόπουλου, με το οποίο ο Δήμος, ήδη, συνεργάζεται περισσότερο από μια δεκαετία στο πλαίσιο της ανάδειξης της μοναδικής σε όλη την Ελλάδα “Υπαίθριας Γλυπτοθήκης Ψυχικού” που βρίσκεται δίπλα στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου στο Π. Ψυχικό.

Ο Δήμαρχος Φιλοθέης – Ψυχικού, Δημήτρης Γαλάνης

Στο πλαίσιο της συνεργασίας του Κολλεγίου με το Ίδρυμα, προσφέρθηκε το γλυπτό «Ποσειδώνας» του Γιώργου Ζογγολόπουλου, που αποτελεί το πρώτο γλυπτό Έλληνα καλλιτέχνη στο δημόσιο χώρο της πρωτεύουσας των Η.Π.Α., σε απόσταση λίγων μέτρων από τον Λευκό Οίκο.

Ο Πρόεδρος του Ιδρύματος, Νίκος Θεοδωρίδης, προσφέρει το γλυπτό Ποσειδώνας στον President, Κώστα Συνολάκη

Θερμές ευχαριστίες του Κολλεγίου και του Ιδρύματος εκφράστηκαν προς τον συλλέκτη και χρηματιστή, Ζαχαρία Πορταλάκη, για τον δανεισμό έργων της συλλογής του για τις ανάγκες της έκθεσης. Συγκινητική ήταν η παρουσία του γλύπτη και Ακαδημαϊκού Γιάννη Παρμακέλη, ο οποίος υπήρξε προσωπικός φίλος του Γιώργου Ζογγολόπουλου και με ενθουσιασμό ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση του Καθηγητή Κώστα Συνολάκη, συγχαίροντας όλους τους συντελεστές για την προσπάθεια.

Η Α.Ε. Πρέσβης της Σλοβακίας, Marcela Hanusova, ανάμεσα στη συνεργάτιδα της Πρεσβείας, Suzana Dontsiou, και τον Δήμαρχο Φιλοθέης – Ψυχικού, Δημήτρη Γαλάνη
Ο Συλλέκτης, Ζαχαρίας Πορταλάκης, και η Υπεύθυνη της “Συλλογής Ζ. Πορταλάκη”, Έλια Πορταλάκη, ανάμεσα στον Πρόεδρο και τη Γεν. Γραμματέα του Ιδρύματος, Νίκο και Υβόννη Θεοδωρίδη.

Ξεχωριστή παρουσία είχε ο εφοπλιστής Ευάγγελος Πιστιόλης και η σύζυγός του Δέσποινα Πιστιόλη, οι οποίοι μέσω του Evangelos Pistiolis Foundation στήριξαν την πραγματοποίηση αυτής της έκθεσης.

Με αξιοσημείωτη διακριτικότητα και έντονο ενδιαφέρον, ο Ευάγγελος Πιστιόλης περιηγήθηκε όλα τα εκθέματα, ενώ εντύπωση προκάλεσε η τολμηρή του διάθεση να μοιράζεται τις σκέψεις του για καθένα γλυπτό ξεχωριστά ανοίγοντας έναν υπέροχο διάλογο μεταξύ των επισκεπτών που δέθηκαν μεταξύ τους ως μια φιλική συντροφιά. 

Ευάγγελος & Δέσποινα Πιστιόλη, μπροστά στο γλυπτό “Ελάσματα”

Ο συλλέκτης και επιχειρηματίας Δημήτρης Δασκαλόπουλος, που, επίσης, παρέχει την ευγενική υποστήριξή του για την υλοποίηση της έκθεσης, δεν κατάφερε να είναι παρών στη βραδιά ευελπιστώντας ότι θα μπορέσει να παραστεί στα νέα εγκαίνια, που θα λάβουν χώρα το φθινόπωρο. 

Η Υπεύθυνη του Θεάτρου του Κολλεγίου, Κασταλία Σαμοΐλη και η γλύπτρια, Καθηγήτρια Αφροδίτη Λίτη, με τον Πρόεδρο του Ιδρύματος, Νίκο Θεοδωρίδη.

Η παρουσίαση της εκδήλωσης των εγκαινίων πραγματοποιήθηκε από την αεικίνητη Διευθύντρια του Γραφείου President του Κολλεγίου Αθηνών Πολυάνθη Τσίγκου, η οποία σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματέα και Υπεύθυνη Διοργάνωσης Εκθέσεων του Ιδρύματος Γεωργίου Ζογγολόπουλου Υβόννη Θεοδωρίδη θεώρησαν προσωπικό στοίχημα την παρουσίαση αυτής της έκθεσης πριν την ολοκλήρωση του τρέχοντος σχολικού έτους.

Ο Μουσικοσυνθέτης Γιώργος Βούκανος και η συγγραφέας Έφη Παναγοπούλου με τους Νίκο και Υβόννη Θεοδωρίδη.

Η Διευθύντρια Ανάπτυξης Πόρων Μαίρη–Ειρήνη Τριανταφύλλου και η Αναπληρώτρια Διευθύντρια Ανάπτυξης Πόρων του Κολλεγίου Αθηνών και Υπεύθυνη του Θεάτρου, Κασταλία Σαμοΐλη, υπήρξαν η ήρεμη δύναμη που αναλαμβάνοντας καθοριστικό ρόλο, με τη συνεργάτιδα του Θεάτρου, Ελευθερία Κατσάρα, και την επιστημονική συνεργάτιδα του Ιδρύματος Γεωργίου Ζογγολόπουλου, Ελπινίκη Δελαπόρτα, έφεραν εις πέρας τον άρτιο συντονισμό της εγκατάστασης και επικοινωνίας της έκθεσης, αλλά και της απαιτητικής, λόγω του πλήθους των παρευρισκόμενων, εκδήλωσης των εγκαινίων. Το σύνολο της οπτικής επικοινωνίας της έκθεσης ανέλαβε ο Multimedia expert, Νίκος Πολίτης.  

Η Αναπλ. Διευθύντρια Ανάπτυξης Πόρων & Υπεύθυνη Θεάτρου του Κολλεγίου, Κασταλία Σαμοΐλη, η Γεν. Γραμματέας του Ιδρύματος, Υβόννη Θεοδωρίδη και η Διευθύντρια Γραφείου President, Πολυάνθη Τσίγκου
Ο Ακαδημαϊκός, Γιάννης Παρμακέλης με τη σύζυγό του και τους Καθηγητές, Άρη Ροζάκη και Κώστα Συνολάκη

Μεταξύ των παρευρισκόμενων, που τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση, ήταν η Α.Ε. Πρέσβης της Σλοβακίας Marcela Hanusová και ο νομικός, συλλέκτης και επιμελητής εκθέσεων, Γιώργος Σταθόπουλος, με τη συνεργασία του οποίου εγκαταστάθηκε το γλυπτό “Ποσειδώνας” στην Ουάσιγκτον των Η.Π.Α.

Φωτογραφίες: Studio Panoulis

error: Content is protected !!