ΑΥΤΟΠΤΗΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ

Διεθνείς εκδηλώσεις για το «2024, Έτος Λόρδου Βύρωνα και Φιλελληνισμού» και για τα 200 χρόνια από τον θάνατο του Λόρδου Βύρωνα στην Ελλάδα!

Κάθε χρόνο στις 19 Απριλίου τιμάται διεθνώς η μνήμη του ρομαντικού ποιητή και Φιλέλληνα Λόρδου Βύρωνα, όπου φέτος συμπίπτει με την επέτειο των 200 χρόνων από το θάνατό του στο Μεσολόγγι το 1824.

Οι φετινοί επετειακοί εορτασμοί περιλαμβάνουν τελετές και δράσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους που στόχο έχουν να υπογραμμίσουν και να ενισχύσουν τους βαθύτατους δεσμούς φιλίας του βρετανικού και του ελληνικού λαού.
Κατά την 19η και 20η Απριλίου 2024, η Ελλάδα συμμετείχε στις διήμερες τελετές που διοργανώθηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο και συγκεκριμένα στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ (Cambridge University) και το Κολλέγιο Τρίνιτι (Trinity College). Τη χώρα μας εκπροσώπησαν ο Έλληνας Πρέσβης στο Λονδίνο κ. Ιωάννης Τσαούσης, εκπροσωπώντας την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νίκος Δένδιας εκπροσωπώντας την Ελληνική Κυβέρνηση και ο Υφυπουργός Πολιτισμού Χρίστος Δήμας. Στους Έλληνες που μετείχαν στις επετειακές εκδηλώσεις περιλαμβάνονται η κα Κυριακή Μήτσου, εκπροσωπώντας τον Δήμαρχο της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου και ο κ. Κωνσταντίνος Βελέντζας, εκπροσωπώντας την Εταιρεία για τον Ελληνισμό και Φιλελληνισμό (ΕΕΦ) και το Μουσείο Φιλελληνισμού.

Πανεπιστήμιο Cambridge, Βιβλιοθήκη Trinity College, από αριστερά ο Καθηγητής Ναπολέων Κάτσος Πανεπιστήμιο Cambridge, η Master του Trinity College, η Πρύτανις Πανεπιστημίου Cambridge, ο Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας Νικήτας, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, ο Υφυπουργός Πολιτισμού Χρίστος Δήμας, η εκπρόσωπος Ι. Π. Δήμου Μεσολογγίου Κυριακή Μήτσου, ο Πρόεδρος της Εταιρείας για τον Ελληνισμό και Φιλελληνισμό Κωνσταντίνος Βελέντζας και ο Έλληνας Πρέσβης στο Λονδίνο Ιωάννης Τσαούσης.

Παρόντες στην ιστορική τελετή που πραγματοποιήθηκε στη Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, δίπλα στο εμβληματικό άγαλμα του Λόρδου Βύρωνα, ήταν η Dame Σάλι Ντέιβις, Πρόεδρος του Κολεγίου Τρίνιτι, η καθηγήτρια Ντέμπορα Πρέντις, Πρύτανις του Πανεπιστήμιου Κέιμπριτζ και ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας, κος Νικήτας Λούλιας. Οι συμμετέχοντες έλαβαν μέρος με ομιλίες και κατάθεση στεφάνων, ενώ ο εκπρόσωπος του μοναδικού διεθνώς θεματικού Μουσείου Φιλελληνισμού υπογράμμισε τη συνεισφορά του Βύρωνα στην απελευθέρωση της Ελλάδας και κάλεσε το πανεπιστήμιο να συμμετέχει με αντίστοιχες εκδηλώσεις στην Αθήνα.

Πανεπιστήμιο Cambridge, Βιβλιοθήκη Trinity College
‘Αποψη της εκδήλωσης

Ο Δήμος του Nottingham οργάνωσε ειδικές εκδηλώσεις στην πατρογονική κατοικία του Λόρδου Βύρωνος, Newstead Abbey, που σήμερα λειτουργεί ως μουσείο. Στη διοργάνωση συμμετείχαν ο Αντιδήμαρχος του Nottingham Παύλος Κοτσώνης και ο Πρόεδρος της ΕΕΦ και του Μουσείου Φιλελληνισμού Κωνσταντίνος Βελέντζας, ο οποίος απηύθυνε χαιρετισμό, αντήλλαξε δώρα και στη συνέχεια επισκέφθηκε τον τάφο του Λόρδου Βύρωνος στον Ναό της Αγίας Μαρίας Μαγδαληνής, στο Hucknell, με τον Αντιδήμαρχο.

Ο Κωνσταντίνος Βελέντζας, Πρόεδρος της Εταιρείας για τον Ελληνισμό και Φιλελληνισμό, κατά την ομιλία του στο Πανεπιστήμιο Cambridge, Βιβλιοθήκη Trinity College
Ο Καθηγητής Γλωσσολογίας Ναπολέων Κάτσος κατά την ομιλία του στο Πανεπιστήμιο Cambridge, Βιβλιοθήκη Trinity College
Η πατρογονική κατοικία του Λόρδου Βύρωνα στο Newstead Abbey που έχει μετατραπεί σε Μουσείο Λόρδου Βύρωνα.
O Αντιδήμαρχος Nottingham Παύλος Κοτσώνης και ο πρόεδρος της ΕΕΦ – Μουσείο Φιλελληνισμού Κωνσταντίνος Βελέντζας στον τάφο του Λόρδου Βύρωνα.

Στην Ελλάδα, η 19η Απριλίου έχει χαρακτηριστεί ως Ημέρα Φιλελληνισμού και Διεθνούς Αλληλεγγύης. Στο πλαίσιο αυτό η ΕΕΦ – Μουσείο Φιλελληνισμού συμμετείχε και φέτος στην Επιμνημόσυνη Δέηση που τελέστηκε στον Ορθόδοξο Μητροπολιτικό Ναό της Αθήνας και εκπρόσωπός της κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Μουσείο Φιλελληνισμού στην Αθήνα διαφυλάσσει τη μεγαλύτερη συλλογή προσωπικών αντικειμένων του Λόρδου Βύρωνα, διεθνώς.

Το Newstead Abbey, πατρογονική κατοικία του Λόρδου Βύρωνα και σήμερα ομώνυμο μουσείο. Από αριστερά: Κωνσταντίνος Βελέντζας Πρόεδρος της Εταιρείας για τον Ελληνισμό και Φιλελληνισμό, Γιώργος Ντόβολος εκπρόσωπος Δήμου Βύρωνα και ο Αντιδήμαρχος του Nottingham Παύλος Κοτσώνης με τη Διοίκηση του Μουσείου Lord Byron – Newstead Abbey

Η Βουλή των Ελλήνων σε συνεργασία με την ΕΕΦ – Μουσείο Φιλελληνισμού παρουσιάζουν στο Μέγαρο της Βουλής την έκθεση «Αντικρίζοντας την Ελευθερία με το βλέμμα του Βύρωνα», η οποία αναπτύσσεται στην Αίθουσα των Υπασπιστών (στη μνημειακή Αίθουσα «Ελευθέριος Βενιζέλος») ως οργανικό τμήμα της τρέχουσας επετειακής έκθεσης «Αντικρίζοντας την Ελευθερία! Στη Βουλή των Ελλήνων, δύο αιώνες μετά».

Η ΕΕΦ – Μουσείο Φιλελληνισμού τιμούν την Ημέρα Φιλελληνισμού.
error: Content is protected !!