ΑΥΤΟΠΤΗΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ

Αέναος Περίπλους από τη Μαρία Κτιστοπούλου στην γκαλερί Αργώ!

Με μεγάλη επιτυχία και με υψηλή προσέλευση φιλότεχνου κοινού και ζωγράφων πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της έκθεσης «Αέναος Περίπλους» της Μαρίας Κτιστοπούλου στην γκαλερί Αργώ.
Η καταξιωμένη ζωγράφος βαδίζει στη νέα της έκθεση που ταυτόχρονα αποτελεί και νέα πρόταση στη ζωγραφική της από το εικονικό στα ανεικονικό. Πρόκειται για την 23η ατομική έκθεση της καταξιωμένης ζωγράφου, στην οποία παρουσιάζει αποκλειστικά ζωγραφικά έργα, όλα λάδια σε καμβά. Η Μαρία Κτιστοπούλου υποδέχτηκε στα εγκαίνια της έκθεσης το φιλότεχνο κοινό, έχοντας στο πλευρό της, την επιμελήτρια της έκθεσης Λουίζα Καραπιδάκη, την γκαλερίστα Αλεξία Σερέζη, και σύσσωμη την οικογένεια της, τον σύζυγο της Θανάση Σωτήρη, τον γιο της επίσης ζωγράφο Αδριανό Σωτήρη, την κόρη της Ευγενία Σωτήρη, καθώς και τα εγγόνια της. Ανάμεσα σε εκείνους που παραβρέθηκαν ήταν πολλοί συλλέκτες και ζωγράφοι, οι: Θανάσης Μιχαηλίδης, Κυριάκος Τσιφλάκος, Εβίτα Κανέλλου, Χρήστος Αντωναρόπουλος, Φραγκίσκος Δουκάκης, Κατερίνα Ριμπατσιού, Καλλιρρόη Μαρούδα, Ανδρέας Γαβριλιάδης, καθώς και οι Ναυσικά Πανσελήνου, Ντόρα Ηλιοπούλου Ρογκάν, Άλκης Γούναρης, Κάτια Μακρυκώστα, Νίκος Βαρβαρέσος, Σμαράγδα Παπούλια, Δέσποινα Κουβάτσου, Άννα Πετροπούλου, Χρήστος Αλατσάκης, Δημήτρης Δανέλης, Στέλιος Πετρουλάκης, κ.ά.

Καλλιρόη Μαρούδα, Μαρία Κτιστοπούλου, Κυριάκος Τσιφλάκος
Θανάσης Σωτήρης & Ντόρα Ρογκάν
Μαρία Κτιστοπούλου & Νικόλαος Βαρβαρέσος
Μαρία Κτιστοπούλου, Λουΐζα Καραπιδάκη, Θανάσης Μιχαηλίδης

Στο κείμενό της για την έκθεση με τίτλο «Από το εικονικό στο ανεικονικό», η ιστορικός τέχνης Λουΐζα Καραπιδάκη, υπογραμμίζει μεταξύ άλλων: «…Η Μαρία Κτιστοπούλου μας εκπλήσσει, για ακόμα μια φορά, με τη νέα ανατρεπτική εικαστική της πρόταση, όπου το εμφανές συμβαδίζει με το αφανές. Αυτή τη φορά από τη ρεαλιστική απόδοση, την ακριβή περιγραφική διάθεση και την επιμελώς δομημένη σύνθεση περνά στην αυθόρμητη εξπρεσιονιστική γραφή. Φιλοτεχνεί ανεικονικές συνθέσεις, τοπιογραφίες ή θηριώδη κύματα με οδηγό το χρώμα και τον καλλιτεχνικό της οίστρο. Ο αυθορμητισμός του ζωγραφικού της ιδιώματος με την έντονα εκφραστική μανιέρα φανερώνει και αθέατες πτυχές των απεικονίσεων. Αναδομεί εικόνες, ανασυγκροτεί επιμέρους φυσιογνωμικά στοιχεία, αναθεωρεί τη συμβατική οπτική γωνία και τολμά τη συνομιλία εικονικού-ανεικονικού. Ανάμεσα στις πλημμυρισμένες με χρώμα αφαιρετικές αναπαραστάσεις ξεπροβάλλουν και μικρές παραστατικές αναφορές, ως σημεία προσδιορισμού. Ενίοτε σκιαγραφείται ο ναός του Ποσειδώνα στο Σούνιο ή διακρίνονται πλεούμενα ιστιοφόρα καταμεσής στη θάλασσα, ιχνογραφούνται οικισμοί, εμφανίζονται σποραδικά δέντρα ή εξέχουν ορεινοί όγκοι. Όμως δεν την απασχολεί αν οι επιλεκτικές εικονογραφικές αναφορές της είναι αναγνωρίσιμες ή όχι, γιατί την ενδιαφέρει η γενική αντίληψη της εικόνας και το αίσθημα που δημιουργεί στον θεατή το σύνολο της νέας απεικονιστικής της αντίληψης…» . Η έκθεση θα διαρκέσει ως τις 4 Νοεμβρίου.

error: Content is protected !!