ΑΥΤΟΠΤΗΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ

Έψησα Ψωμί (χθες και όχι σε καθεστώς lockdown!)

Αυτή δεν είναι άλλη μία συνταγή για ψωμί!

Έψησα ψωμί. Χθες. Το ότι θα έκανε το βράδυ fondue ο Νικόλας δεν έπαιξε ιδιαίτερη σχέση, ήταν ένα καθαρά συμπωματικό γεγονός, μιας και είναι γνωστό πως δεν μπορείς να ρίξεις μπουκίτσες τόσο φρέσκου ψωμιού στο λιωμένο τυρί. Όμως όταν με το που ανοίγεις τα μάτια σου και μπαίνεις στα social media, αντικρίζεις το ψωμί που μόλις έπλασε, έψησε και φωτογράφισε η Βάσω Τρίγκα, ε, σε παρασύρει. Εμένα τουλάχιστον με παρασύρουν όλα όσα δημιουργεί η αγαπημένη μου εικαστικός, από τις υπέροχες ελαιογραφίες της, τα συγκλονιστικά ζωγραφικά της έργα πάνω στα πήλινα objects και από τα μοναδικά art de la table της έως… το ψωμί της. «Το ψωμί βγήκε τώρα μυρωδάτο. Καλημέρα. Η μαγειρική είναι καλή πρώτη ύλη…χρώμα…άρωμα…χημεία…διάθεση…μάτι…επιστράτευση όλων των αισθήσεων…προσωπικότητα…προσφορά…ευκαιρία πειραματισμού… χαρά…δημιουργία». Και όταν όλα αυτά συνοδεύονται από αυτήν εδώ την φωτογραφία, πως να μην της γράψω αμέσως: «Στείλε Συνταγή!».

Το Ψωμί της Βάσως Τρίγκα

Η Βάσω λοιπόν πρόσθεσε καρύδια. Θα το κάνω και εγώ την επόμενη φορά, ήθελα να το δοκιμάσω πρώτα στην παραδοσιακή του συνταγή. Και ναι, εννοείται πως κατά τη διάρκεια των πρόσφατων περασμένων ετών και του πρωτόγνωρου lockdown ψήσαμε πιο πολλά ψωμιά από όσα θα μπορούσε να χωρέσει ποτέ ανθρώπου νους, όμως αυτή, δεν είναι άλλη μία συνταγή για ψωμί. Είναι η συνταγή που θα κάνεις ξανά και ξανά, είναι quick and easy, είναι η συνταγή της Βάσως και που θα την φτιάξουμε τώρα μαζί με 4 μόλις υλικά, step by step.

Υλικά: 300 ml ζεστό νερό, 7 γρμ ξηρή μαγιά, 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη, 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι, 420 γρμ αλεύρι.

Ανακατεύω τη μαγιά και τη ζάχαρη στο μπολ με το ζεστό νερό. Το αφήνω να ξεκουραστεί για πέντε λεπτά, σκεπασμένο με μεμβράνη. Σε ένα μπολ κοσκινίζω το αλεύρι μαζί με το αλάτι και το προσθέτω σιγά σιγά στο μπολ με το νερό και τη μαγιά. Το ανακατεύω απαλά για αρκετή ώρα μέχρι να γίνει μία βελούδινη μάζα. Το σκεπάζω με την μεμβράνη ξανά και το αφήνω να ξεκουραστεί για μισή ώρα σε ένα ζεστό μέρος. Μετά από μισή ώρα το ανακατεύω απαλά για λίγο ακόμα και το αφήνω για άλλη μισή ώρα. Όταν είναι πια έτοιμο, το μεταφέρω σε μία φόρμα που της έχω τοποθετήσει λαδόκολλα και λίγο αλεύρι. Κάνω μία μικρή χαρακιά στο ψωμί μου. Αλευρώνω και από πάνω το ψωμί, το σκεπάζω και το μεταφέρω στον προθερμασμένο φούρνο. Ψήνω στους 230 βαθμούς για μισή ώρα. Μετά από μισή ώρα, βγάζω το ψωμί από τον φούρνο, του κάνω λίγο spray με νερό, αφαιρώ το καπάκι και ψήνω στους 210 βαθμούς για άλλη μισή ώρα.

Μόλις το βγάλεις από τον φούρνο, κόψε ένα κομμάτι με τα χέρια και θα εντυπωσιαστείς από το πόσο crunchy είναι, από την γεύση του και από την μυρωδιά του.

Tataahh!!!

Δεν σου κρύβω πως μπορεί το βράδυ στο fondue να χρησιμοποιήσαμε το έτοιμο ψωμί, μιας και αυτό παρά ήταν φρέσκο για να το χαλαλίσεις στο melted Gruyère, όμως τα φρέσκα αλλαντικά, τα αγγουράκια τουρσί και τις σπιτικές πίκλες, με το δικό μου ψωμί τα συνοδεύσαμε!

@evifetsi

Είναι μία από τις πιο απλές και ολόσωστες συνταγές, όμως αν θέλεις μπορείς να μπεις στα insta stories μου, να με δεις να το φτιάχνω step by step!

Μπες εδώ να δεις τα Insta Stories μου και καλή επιτυχία! 🧿

error: Content is protected !!