ΑΥΤΟΠΤΗΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ

Όλα όσα συνέβησαν στην εορταστική έναρξη της επετειακής Art Athina 2023!

Με εορταστική διάθεση, η Art Athina 2023, που κλείνει φέτος τα 30 της χρόνια, υποδέχεται το κοινό στο Ζάππειον Μέγαρο από την Πέμπτη 14 έως και την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου 2023.

Για την επετειακή διοργάνωση έχει σχεδιαστεί ένα πλούσιο πρόγραμμα, ανανεωμένο ως προς το περιεχόμενο και τις συμμετοχές. Η μεγαλύτερη ετήσια εικαστική διοργάνωση στην Ελλάδα τελεί υπό την αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου. Εξήντα επτά χώροι τέχνης από την Ελλάδα και εννέα χώρες του εξωτερικού (Γερμανία, Γαλλία, Ολλανδία, Κύπρο, Βρετανία, Ελβετία, Ουρουγάη, Πολωνία, Ρουμανία) δίνουν το «παρών» στην επετειακή φετινή φουάρ, που διοργανώνεται από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Αιθουσών Τέχνης.  Στην Art Athina 2023, εκτός από το κεντρικό εκθεσιακό πυρήνα της φουάρ, φέτος οι επισκέπτες του Ζαππείου θα έχουν την ευκαιρία να ιχνηλατήσουν άγνωστες γωνιές του Μεγάρου στο πλαίσιο των 12 Performances υπό τον τίτλο «Live Encounters: Σύγχρονες καλλιτεχνικές επιτελεστικές πρακτικές», που επιμελείται ο Πάνος Γιαννικόπουλος. Το πρόγραμμα εξερευνά τις πολλαπλές πτυχές της εικαστικής περφόρμανς και τις αναφορές του μέσου, ενώ παράλληλα ιχνηλατείται η πορεία του στο ελληνικό πλαίσιο, η σχέση του με τη θεατρική δράση, τη χορογραφία, τις ηχητικές πρακτικές, τον κοινωνικό ακτιβισμό και τον χώρο του θεάματος, παρουσιάζοντας εκπροσώπους του μέσου που αλληλεπιδρούν με διάφορα καλλιτεχνικά πεδία.

Γιάννα Γραμματοπούλου, Γιώργος Καρτάλος, Λίνα Μενδώνη, Ελένη Δουνδουλακη
Γιάννα Γραμματοπούλου, Λίνα Μενδώνη
Γιώργος Καρτάλος, Γιάννα Γραμματοπούλου, Κώστας Μπακογιάννης και Γιάννης Καλλιγάς
Γιάννα Γραμματοπούλου, Κώστας Μπακογιάννης
Γιάννα Γραμματοπούλου, Άγγελος Παπαδημητρίου, Γιώργος Καρτάλος
Γιάννα Γραμματοπούλου, Πατρίτσια Φαλτσινέλι
Κώστας Μπακογιάννης, Ρεβέκκα Καμχή
Ελένη Δουνδουλάκη, Γιάννα Γραμματοπούλου
Τάκης Μαυρωτάς Μαρία Ξανθάκου

Έγραψα στο Instagram μου:

Πριν καν διασχίσω το περιστύλιο του Ζαππείου Μεγάρου που φιλοξενεί την Art Athina, έχω συναντήσει ήδη ιδιοκτήτες γκαλερί, ανθρώπους της τέχνης, φιλότεχνους και συλλέκτες, εικαστικούς που αγαπώ χρόνια και που ονειρεύομαι κάποτε να αποκτήσω ένα έργο τους. Γίνομαι ένα με τη μεγάλη γιορτή της φουάρ που φέτος κλείνει τα τριάντα της χρόνια.

👁️Από την πρώτη στάση που συναντώ την Τίνα Δασκαλαντωνάκη στην έκθεση «In Conversation with a Chair» του Mare Studio, στο πλαίσιο της οποίας η καρέκλα – ένα συνηθισμένο χρηστικό αντικείμενο – μετουσιώνεται σε έκθεμα που ακολουθεί διαφορετικά στυλ- από το παραδοσιακό έως το σύγχρονο και από το λιτό έως το περίπλοκο- και μας ταξιδεύει στην ελληνική παράδοση, το design και το craftsmanship (🇬🇷 μαστοριά), περνάω στο booth της Ρεβέκκας Καμχή με τα έργα του Κωνσταντίνου Κακανιά, από εκεί στις φωτογραφίες της Έφης Χαλιορή που υμνούν την απλότητα, τον μινιμαλισμό και την αφαίρεση.

👁️Σταματάω στο Karavias art agency όπου ο φίλος μου Στέφανος Σκούρτης με υποδέχεται στο booth των εξουσιοδοτημένων ανταποκριτών των Lloyd’s για την Ασφάλιση Έργων Τέχνης, δίνω ένα μεγάλο φιλί στον Τάκη Μαυρωτά που συνομιλεί με τον με τον Σταύρο και την Τέτη Μιχαλαριά μπροστά στα έργα της Chryssa, και με τον οποίο θα πάμε αυτό το Σαββατοκύριακο στην Ύδρα με την ευκαιρία της έκθεσης του Βασίλη Θεοχαράκη.

👁️Από μακριά διακρίνω το booth L8 από τον «Ταξιδιώτη» του Γιώργου Λάππα. Η οικοδέσποινα της Γκαλερί Citronne και αγαπημένη μου φίλη Τατιάνα Σπινάρη με υποδέχεται με πελώρια αγκαλιά. Είναι υπερήφανη για το έργο Prediction του Στήβεν Αντωνάκος, και ενώ βγάζουμε μία φωτογραφία μπροστά του καθώς το φως διαχέεται σαν φωτοστέφανο γύρω από τις αιχμές του πάνελ, μου λέει υπέροχες ιστορίες για τα έργα του Γιάννη Αδαμάκου, του Στηβ Γιανάκος, του Νίκος Ποδιά και του Παντελή Χανδρή που εκπροσωπεί και συνεργάζεται σταθερά μαζί τους.
Καθώς την ακούω, συνειδητοποιώ πως αν όντως ισχύουν όσα υποστηρίζουν οι οδηγοί «αυτοβελτίωσης» με τσιτάτα «σκέψου όλα αυτά τα σπουδαία μικρά πράγματα που συμβαίνουν κάθε μέρα και σε γεμίζουν με θετικά συναισθήματα», τότε όλη αυτή η Τέχνη που ρούφηξα με δίψα σήμερα, ήταν σίγουρα ό,τι σπουδαιότερο με πλημμύρησε ευτυχία.

Νικομάχη Καρακωστάνογλου, Lito Καρακωστάνογλου, Ηλέκτρα Σουτζόγλου
Ζέττα Αντσακλή και Αλεξία Αντσακλή – Βαρδινογιάννη
Γιάννης Στασινόπουλος, Χρύσανθος Πανάς, Στάθης Παναγούλης
Κώστας Κεντέρης, Βαγγέλης Χαραλάμπους, Σωτήρης Κυρανάκος, Μάρα Κουκούτση
Νινέττα Βαφειά, Γιάννα Γραμματοπούλου
Μανόλης Παντελιδάκης
Κατερίνα Γκαγκάκη
Κατερίνα Κοσκινά, Νάντια Αργυροπούλου

Φωτογραφίες: Studio Panoulis

error: Content is protected !!