ΑΥΤΟΠΤΗΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ

Όλα όσα έγιναν στα Θεατρικά Βραβεία Κοινού 2023 από το «αθηνόραμα»!

Ήταν όλοι εκεί!

Τα Θεατρικά Βραβεία Κοινού 2023 από το «αθηνόραμα» απονεμήθηκαν για 25η χρονιά στην αίθουσα «Αλεξάνδρα Τριάντη» του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, σε μια ξεχωριστή βραδιά, που ήταν αφιερωμένη στο θέατρο του μέλλοντος. Ήταν όλοι εκεί. Ο κόσμος του θεάτρου και το θεατρόφιλο κοινό έδωσαν δυναμικά το «παρών» στη δική τους γιορτή-θεσμός, δίνοντας παλμό στην τελετή απονομής, με 1.200 καλλιτέχνες και προσωπικότητες να χειροκροτούν τους καλύτερους της θεατρικής σεζόν 2022-23, έτσι όπως τους ανέδειξε το έμπειρο και πάντα ανήσυχο κοινό του «αθηνοράματος». Καλύτερη παράσταση για τη σεζόν 2022-2023 αναδείχθηκαν –σύμφωνα με την κρίση των αναγνωστών του περιοδικού «αθηνόραμα» και του athinorama.gr– τα «Φώτα της πόλης», που απέσπασαν επίσης 1ο βραβείο σκηνοθεσίας για την Αμάλια Μπένετ, σκηνογραφίας για την Τίνα Τζόκα, μουσικής σύνθεσης για τον Θοδωρή Οικονόμου, ηχητικού σχεδιασμού για τον Κωνσταντίνο Μπώκο και το 2ο βραβείο φωτισμού για τη Χριστίνα Θανάσουλα. Δεύτερη καλύτερη παράσταση αναδείχθηκε η «Άνοδος του Αρτούρο Ούι» (απέσπασε και το 2ο βραβείο σκηνοθεσίας για τον Άρη Μπινιάρη, το 1ο βραβείο ανδρικής ερμηνείας για τον Γιώργο Χρυσοστόμου, το 1ο βραβείο ενδυματολογίας και το 2ο δεύτερο βραβείο σκηνογραφίας για τον Πάρι Μέξη, το 2ο βραβείο μουσικής σύνθεσης για τον Αλέξανδρο Δράκο Κτιστάκη και το 1ο βραβείο φωτισμού για τη Στέλλα Κάλτσου). Για την τρίτη θέση, οι αναγνώστες του «αθηνοράματος» επέλεξαν το «Berlin Alexanderplatz», που τιμήθηκε και με τα 3α βραβεία σκηνοθεσίας για τον Στάθη Λιβαθινό, σκηνογραφίας και ενδυματολογίας για την Ελένη Μανωλοπούλου και φωτισμού για τον Αλέκο Αναστασίου.

Τα βραβεία γυναικείου ρόλου κέρδισαν οι Κατερίνα Διδασκάλου (2ο Βραβείο: “Το χελιδόνι”), Κάτια Δανδουλάκη (3ο Βραβείο: “Διάλεξε το θάνατό σου αγάπη μου”) και Ελένη Ράντου (1ο Βραβείο: “Το πάρτι της ζωής”). Τα βραβεία απένειμε ο Γρηγόρης Βαλτινός. Μαζί τους η Μαρία Πρωτόπαππα που μίλησε για το μέλλον της ερμηνείας και ο master of ceremony Μάνος Καρατζογιάννης.
Τα βραβεία καλύτερης παράστασης παρέλαβαν οι Άρης Μπινιάρης (2ο Βραβείο: “Η άνοδος του Αρτούρο Ούι”), Γιάννης Μόσχος (1ο Βραβείο: “Τα φώτα της πόλης”) και Γιώργος Λυκιαρδόπουλος (3ο Βραβείο: “Berlin Alexanderplatz”). Την απονομή έκανε η διευθύντρια του Αθηνόραματος Δέσποινα Ζευκιλή. Μαζί τους ο master of ceremony Μάνος Καρατζογιάννης.
Τα βραβεία μουσικής σύνθεσης παρέλαβαν οι Άκης Σακελλαρίου για τη Μαρίζα Ρίζου (3ο Βραβείο: “Ο κύκλος των χαμένων ποιητών”), Θοδωρής Οικονόμου (1ο Βραβείο: “Τα φώτα της πόλης”) και Αλέξανδρος Δράκος Κτιστάκης (2ο Βραβείο: “Η άνοδος του Αρτούρο Ούι”).
Τα βραβεία σκηνογραφίας απέσπασαν οι Τίνα Τζόκα (1ο Βραβείο: “Τα φώτα της πόλης”), Πάρις Μέξης (2ο Βραβείο: “Η άνοδος του Αρτούρο Ούι”) και Ελένη Μανωλοπούλου (3ο Βραβείο: “Berlin Alexanderplatz”). Την απονομή έκανε ο Χάρης Ρώμας, εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος και πρώην αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού και Αθλητισμού της Περιφέρειας Αττικής.
Τα βραβεία ανδρικού ρόλου κέρδισαν οι Άκης Σακελλαρίου (3ο Βραβείο:”Ο κύκλος των χαμένων ποιητών”), Γιώργος Χρυσοστόμου (1ο Βραβείο: “Η άνοδος του Αρτούρο Ούι”) και Γρηγόρης Βαλτινός (2ο Βραβείο: “Da”). Τα βραβεία απένειμε η Μαρία Πρωτόπαππα.

Με βραβείο ανδρικής ερμηνείας τιμήθηκαν ο Γρηγόρης Βαλτινός (2ο βραβείο) για την παράσταση «Da» και ο Άκης Σακελλαρίου (3ο βραβείο) για την παράσταση ο «Κύκλος των χαμένων ποιητών», η οποία απέσπασε επίσης το 3ο βραβείο μουσικής σύνθεσης για τη Μαρίζα Ρίζου. Με το βραβείο της καλύτερης γυναικείας ερμηνείας τιμήθηκε η Ελένη Ράντου για την παράσταση «Το πάρτι της ζωής μου», ενώ στην Κατερίνα Διδασκάλου απονεμήθηκε το 2ο βραβείο γυναικείας ερμηνείας για «Το χελιδόνι» και στην Κάτια Δανδουλάκη το 3ο βραβείο για την παράσταση «Διάλεξε το θάνατό σου αγάπη μου».

Πώς θα είναι το θέατρο στο μέλλον;

Θα παρακολουθήσουμε θεατρικά έργα που δεν θα έχει γράψει ανθρώπινο χέρι; Θα ζήσουμε να δούμε το «βραβείο ερμηνείας να πηγαίνει στο X12amletoid56/bty8»; Τι θα ανεβάζει το Εθνικό Θέατρο το 2054; Αυτά και άλλα φουτουριστικά αλλά και απολύτως επίκαιρα ερωτήματα τέθηκαν στην ευφάνταστη τελετή απονομής που ήταν αφιερωμένη στο μέλλον του θεάτρου και την παρουσίασε με κέφι ο Μάνος Καρατζογιάννης με τη συνδρομή του video artist Γκόραν Γκάκιτς και του συνθέτη Τηλέμαχου Μούσα, επί σκηνής με το αιθερόφωνο του, ο οποίος έγραψε εννέα ξεχωριστά μουσικά κομμάτια ειδικά για τη φετινή απονομή.

Ο Δημήτρης Ηλιόπουλος, εκδότης Αθηνόραμα, η Υπουργός Τουρισμού Ολγα Κεφαλογιάννη, ο συνθέτης Μίνως Μάτσας και η Αννη Ηλιοπούλου, Πρόεδρος Δ.Σ. Δέσμη Εκδοτική Α.Ε.

Στη σκηνή ανέβηκαν αγαπημένοι, κορυφαίοι δημιουργοί από κάθε τομέα του θεάτρου, ο Γρηγόρης Βαλτινός, η Ελένη Σκότη, η Μαρία Πρωτόπαππα, η Ελένη Μανωλοπούλου, ο Πάρις Μέξης, ο Θοδωρής Οικονόμου, ο Αλέκος Αναστασίου, ο Στέλιος Γιαννουλάκης, καθώς και ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, Γιάννης Μόσχος, που αποκάλυψαν, άλλοι με χιούμορ και άλλοι με σκεπτικισμό, πώς οραματίζονται ή πώς προβλέπουν ότι θα είναι το θέατρο σε μερικές δεκαετίες από τώρα και απένειμαν βραβεία.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης με τη νικήτρια του 1ου βραβείου γυναικείας ερμηνείας Ελένη Ράντου και τον περσινό νικητή του 1ου βραβείου ανδρικής ερμηνείας Ορφέα Αυγουστίδη
Νίκος Μουρατίδης , Δημήτρης και Λέλα Πιατά
Αντώνης Γαλέος, Εφη Μουρίκη, Βλαδίμηρος Κυριακίδης, Κατερίνα Διδασκάλου
Η Άννη Ηλιοπούλου, Πρόεδρος Δ.Σ. Δέσμη Εκδοτική Α.Ε. με τον συνθέτη Μίνωα Μάτσα, την Κάτια Δανδουλάκη (3 βραβείο ερμηνείας για το “Διάλεξε το θάνατό σου αγάπη μου”) και τον Άκη Σακελλαρίου (3 βραβείο ερμηνείας για τον “Κύκλο των Χαμένων Ποιητών”)

Ξεχωριστές στιγμές, η συμμετοχή του μεγάλου σκηνοθέτη Ρόμπερτ Ουίλσον μέσω βίντεο αλλά και το συγκινητικό flashback στην πρώτη τελετή απονομής του θεσμού το 1999, όταν ο Λευτέρης Βογιατζής παρέλαβε το βραβείο καλύτερης παράστασης για τη «Νύχτα της Κουκουβάγιας».

Ο Όθων Μεταξάς, η Ειρήνη Νταϊφά, Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος Πολιτισμού στο Δήμο Πειραιά και ο ενδυματολόγος Νίκος Χαρλαύτης
Παναγιώτα Βλαντή, Λήδα Ματσάγγου, Χριστόδουλος Στυλιανού, Κωνσταντίνα Τακάλου
Ο εκδότης του Αθηνοράματος Δημήτρης Ηλιόπουλος ανάμεσα στις βραβευμένες Ελένη Ράντου (1ο βραβείο ερμηνείας: “Το πάρτυ της ζωής μου”) και Κάτια Δανδουλάκη (3 βραβείο ερμηνείας: “Διάλεξε το θάνατό σου αγάπη μου”)

Το κοινό του «αθηνοράματος» έδωσε και φυσικά το «παρών» στην 25η τελετή απονομής των Θεατρικών Βραβείων Κοινού μέσω 500 τυχερών αναγνωστριών και αναγνωστών που συμμετείχαν με την ψήφο τους στο θεσμό, κληρώθηκαν να απολαύσουν τη βραδιά από κοντά και συνάντησαν τους αγαπημένους τους πρωταγωνιστές στο κοκτέιλ πάρτι που ακολούθησε. Η τελετή απονομής των 25ων Θεατρικών Βραβείων Κοινού διεξήχθη με την υποστήριξη της Περιφέρειας Αττικής, που εκπροσωπήθηκε από τον Χάρη Ρώμα, εντεταλμένο περιφερειακό σύμβουλο και πρώην αντιπεριφερειάρχη Πολιτισμού και Αθλητισμού της Περιφέρειας Αττικής, ο οποίος έκανε την απονομή των βραβείων σκηνογραφίας.

Φωτογραφίες: Studio Panoulis

error: Content is protected !!