ΑΥΤΟΠΤΗΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ

Χρυσοί Σκούφοι 2025: Η ολόχρυση βραδιά του «Αθηνοράματος»!

Αυτά είναι τα καλύτερα εστιατόρια της Ελλάδας!

Οι Χρυσοί Σκούφοι απονεμήθηκαν στα κορυφαία εστιατόρια της χώρας το βράδυ της Δευτέρας, στο«Asteria Domus» της Γλυφάδας, σε μια λαμπερή τελετή απονομής που πλαισιώθηκε θεατρικά με το θέμα «Υψηλή γαστρονομία και υψηλή μόδα – Εκλεκτικές συγγένειες» και ολοκληρώθηκε με ένα εξαιρετικό dîner de gala αφιερωμένο στη fusion γαστρονομία.

Ο Δικηγόρος και μέλος του Δ.Σ. ΕΟΤ Χριστόφορος Καπαρουνάκης, η Υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, η Αναπληρώτρια Περιφερειάρχης Αττικής Χριστίνα Κεφαλογιάννη, η Άννη Ηλιοπούλου, εμπνεύστρια και επικεφαλής των Χρυσών Σκούφων, η Αγάπη Πολίτη Βαρδινογιάννη και ο εκδότης του αθηνοράματος Δημήτρης Ηλιόπουλος

Στην 32η χρονιά ενδελεχούς έρευνας, αξιολόγησης και αποτύπωσης του γαστρονομικού status της χώρας, οι Χρυσοί Σκούφοι βρήκαν την ελληνική γαστρονομική σκηνή να συνεχίζει την πολύ καλή της πορεία, επιβραβεύοντας συνολικά 45 εστιατόρια, οι επιχειρηματίες και οι σεφ των οποίων παρέλαβαν με πλατύ χαμόγελο την κορυφαία ελληνική διάκριση.

Το «Etrusco» της Κέρκυρας αναδείχθηκε για 13η χρονιά το καλύτερο εστιατόριο της Ελλάδας, με βαθμολογία 17/20 και δύο Χρυσούς Σκούφους, ενώ τα εστιατόρια«Botrini’s Athens» και «Delta» κατέκτησαν τη δεύτερη θέση στην κατάταξη, με βαθμολογία 16,5/20 και δύο Χρυσούς Σκούφους.

Το «Etrusco» της Κέρκυρας αναδείχθηκε για 13η χρονιά το καλύτερο εστιατόριο της Ελλάδας, με βαθμολογία 17/20 και δύο Χρυσούς Σκούφους, ενώ τα εστιατόρια«Botrini’s Athens» και «Delta» κατέκτησαν τη δεύτερη θέση στην κατάταξη, με βαθμολογία 16,5/20 και δύο Χρυσούς Σκούφους. Είναι η πρώτη φορά στα χρονικά του θεσμού που τρία εστιατόρια κατακτούν στην ίδια απονομή από δύο Χρυσούς Σκούφους το καθένα.

Οι βραβευμένοι σεφ Έκτορας Μποτρίνι, Λευτέρης Λαζάρου και Σωτήρης Ευαγγέλου

Η καλοκαιρινή Ελλάδα είχε και φέτος την τιμητική της στη γεωγραφική διασπορά των βραβείων, καθώς 24 Χρυσοί Σκούφοι ταξίδεψαν αμέσως μετά την απονομή με τους αποδέκτες τους προς τα νησιά του Αιγαίου, του Ιονίου και τη Χαλκιδική. Ανάμεσά τους, η Σαντορίνη καμαρώνει και φέτος για τους περισσότερους (6), ενώ 16 Χρυσοί Σκούφοι κοσμούν πλέον ισάριθμα εστιατόρια της Αθήνας.

Όπως κάθε χρόνο, δεν έλειψαν οι αλλαγές και οι ανακατατάξεις. Τρία εστιατόρια έχασαν φέτος τον Χρυσό τους Σκούφο, τέσσερα εστιατόρια ανέβηκαν στη βαθμολογική κλίμακα και επτά εισήλθαν για πρώτη φορά στο κλαμπ των βραβευμένων. Τα πρωτεία σε αυτές τις νέες εισόδους κρατούν η Πάρος και η Πελοπόννησος, που με δύο ολοκαίνουργιους Χρυσούς Σκούφους η καθεμία βλέπουν τις μετοχές τους στο χρηματιστήριο της γεύσης να ανεβαίνουν σταθερά.

H Ορσαλία Παρθένη, o Μάξιμος Μουμούρης και η Ναταλία Δραγούμη που έδωσε τη δική της λάμψη επί σκηνής στην παρουσίαση της τελετής απονομής

Η αυστηροποίηση των βαθμολογικών βάσεων που ισχύει από πέρσι και επηρεάζει τόσο τις ειδικές τιμητικές διακρίσεις Top Notch, όσο και τα Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας, που θα ανακοινωθούν τον Απρίλιο, φαίνεται ότι ώθησε σεφ και εστιατόρια να ανεβάσουν τον πήχη της γαστρονομικής τους πρότασης. Έτσι, την τιμητική διάκριση Top Notch απέσπασαν 23 εστιατόρια (τέσσερα περισσότερα σε σχέση με πέρυσι), φτάνοντας ένα μόλις βαθμολογικό σκαλοπάτι πριν το Χρυσό Σκούφο. Αξιοσημείωτο είναι ακόμα το γεγονός πως εννέα από αυτά αποτελούν νέες εισόδους στο θεσμό. Chef pâtissier 2025 ανακηρύχθηκε ο Μανώλης Στήθος, ενώ το Βραβείο Κοινού απονεμήθηκε στο «Ex Machina».

Την τελετή απονομής παρουσίασαν η Ναταλία Δραγούμη και ο Κωνσταντίνος Ασπιώτης, καλωσορίζοντας τους εκλεκτούς προσκεκλημένους σε μια βραδιά με θέμα «Υψηλή γαστρονομία και υψηλή μόδα – Εκλεκτικές συγγένειες».

Η Κατερίνα Λέχου με την Άννη Ηλιοπούλου, εμπνεύστρια και επικεφαλής των Χρυσών Σκούφων, και τον σχεδιαστή Άγγελο Μπράτη

Την τελετή απονομής παρουσίασαν η Ναταλία Δραγούμη και ο Κωνσταντίνος Ασπιώτης, καλωσορίζοντας τους εκλεκτούς προσκεκλημένους σε μια βραδιά με θέμα «Υψηλή γαστρονομία και υψηλή μόδα – Εκλεκτικές συγγένειες». Πρόκειται για δύο εξαιρετικές παγκόσμιες τέχνες που συντονίζονται με εντυπωσιακό τρόπο τόσο αισθητικά όσο και κοινωνιολογικά. Και οι δύο στηρίζονται στην έρευνα, την έμπνευση και τη δημιουργικότητα, και οι δύο έχουν τις ίδιες καλλιτεχνικές και εικαστικές αναφορές, παράγουν κοινωνικά μηνύματα και εμφανίζονται ανά δεκαετία να έχουν τα ίδια πρότυπα και τα ίδια χαρακτηριστικά. Μέσα από έξι βίντεο και σχετικά κείμενα που προέκυψαν ύστερα από έρευνα, ένα για κάθε δεκαετία από το 1970 ως σήμερα, φωτίστηκαν ταυτόχρονα χαρακτηριστικά πρόσωπα και δημιουργίες από τον κόσμο της μόδας και της γαστρονομίας, ζωντάνεψαν στιγμές και φάνηκε ανάγλυφα πως η συγγένεια ανάμεσα στις δύο αυτές τέχνες είναι τελικά πρώτου βαθμού. Γεγονός που επιβεβαίωσαν και με την ανάλυσή τους, ο γνωστός σχεδιαστής hautecoutureΆγγελος Μπράτης και ο βραβευμένος chef-patron Αλέξανδρος Τσιοτίνης, απαντώντας σχεδόν ταυτόσημα στην ερώτηση για τον τρόπο με τον οποίοδημιουργείται ένα ρούχο υψηλής μόδας κι ένα πιάτο υψηλής γαστρονομίας.

Η βουλεύτρια Νάντια Γιαννακοπούλου με τον Μάξιμο Μουμούρη

Το δείπνο της τελετής απονομής των Χρυσών Σκούφων 2025 δημιούργησαν και μαγείρεψαν αυτοπροσώπως οι executivechefτης μισελενάτης «GucciOsteriadaMassimoBottura» στη Φλωρεντία, KarimeLópez και TakahikoKondo. Εκείνη από το Μεξικό, εκείνος από την Ιαπωνία, αποτελούν ένα fusion ζευγάρι τόσο στη ζωή όσο και στη γαστρονομία, ακολουθώντας τη φιλοσοφία του μέντορά τους και ενός εκ των σπουδαιότερων σεφ του παγκόσμιου στερεώματος, MassimoBottura. Παρουσίασαν ένα μενού με μεξικάνικο ταμπεραμέντο, ιαπωνική δεξιοτεχνία και ιταλική φινέτσα, ξεχωριστό όσο και οι ίδιοι, ενθουσιάζοντας τους 300 περίπου προσκεκλημένους της βραδιάς.

Η Άννη Ηλιοπούλου, εμπνεύστρια και επικεφαλής των Χρυσών Σκούφων, με τους guest chefs της τελετής απονομής Takahiko Kondo και Ana Karime Lopez από το «Gucci Osteria da Massimo Bottura» της Φλωρεντίας

Το χειροκρότημα στο φινάλε ήταν κάτι παραπάνω από ένθερμο, αποθεώνοντας τους δύο καταξιωμένους σεφ, καθώς και τον Jean-LouisCapsalas, executivechef του «AsteriaDomus», με την μπριγάδα του. Ο νέος αυτός χώρος του Ομίλου Παπαθεοχάρη στη Γλυφάδα με τημοντέρνα μινιμαλιστική διακόσμηση και τις μεγάλες βεράντες πάνω στη θάλασσα έντυσε την απονομή με ατμόσφαιρα κομψότητας και προσέφερε το ιδανικό σκηνικό για τον κορυφαίο θεσμό της ελληνικής γαστρονομίας.

O Γιώργος Σπανός, CEO του Ομίλου DOMES, ο ιδιοκτήτης των εστιατορίων Matsuhisa Τάσος Ιωαννίδης και ο εκδότης του αθηνοράματος Δημήτρης Ηλιόπουλος

Η τελετή απονομής των Χρυσών Σκούφων διεξάγεται με την υποστήριξη του Υπουργείου Τουρισμού, του ΕΟΤ, της Περιφέρειας Αττικής και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, καθώς και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ανάπτυξης, του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, και του Δήμου Αθηναίων.

Ο Φώτης Παπαθανασίου, Αν. Καθηγητής Πολιτιστικής Διαχείρισης στο Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος, με τη σύζυγό του Αθηνά Μπούζου, ο Πολύδωρος Καριοφύλλης, Αναπληρωτής Καθηγητής ΑΣΚΤ, ιδρυτικός διευθυντής της Μπιενάλε της Αθήνας και η Βασιλική Τσαντίλα, Sex & Wellbeing Health Counselor
Η Ελένη Στασινοπούλου, εκδότρια της Madame Figaro, ο Κωνσταντίνος Φίλης, Εκτελεστικός Διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου με τη σύζυγό του και η Δέσποινα Ζευκιλή, διευθύντρια του αθηνοράματος
Ό Άκης Σακελλαρίου, ο Απόλλωνας Παπαθεοχάρης, ο Λάζαρος Γεωργακόπουλος και ο Κωνσταντίνος Ασπιώτης
Ιωσήφ Πρωϊμάκης, δημοσιογράφος – μέλος της γευσιγνωστικής επιτροπής των Χρυσών Σκούφων, Γρηγόρης Λιασίδης, Chief Operating Officer Lampsa Hellenic Hotels S.A, Αννέτα Σβορώνου, Multi-Property Hotel Manager, Hotel Grande Bretagne και King George, Άλκης Σωτηρίου, Managing Director Makedonia Palace

ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ

Χρυσοί Σκούφοι 2025

Etrusco,Κέρκυρα, 17/20 και δύο σκούφοι

Botrini’s Athens, Αθήνα, 16,5/20και δύο σκούφοι
Delta,Αθήνα, 16,5/20και δύο σκούφοι

Botrini’s Santorini, Ξεν. «KatikiesSantorini», Σαντορίνη, 16/20 και ένας σκούφος
Elements Restaurant, Ξεν. «CanavesEpitome», Σαντορίνη, 16/20 και ένας σκούφος
Hervé Restaurant, Αθήνα, 16/20 και ένας σκούφος
Lauda, Ξεν. «AndronisBoutiqueHotel», Σαντορίνη, 16/20 και ένας σκούφος
Pelagos, Ξεν. «Four Seasons Astir Palace», Αθήνα, 16/20 και ένας σκούφος
Squirrel, Ξεν. «The Danai», Χαλκιδική, 16/20 και ένας σκούφος
Treehouse, Ξεν. «Ekies All Senses Resort», Χαλκιδική, 16/20 και ένας σκούφος
Varoulko Seaside, Αθήνα, 16/20 και ένας σκούφος

CTC,Αθήνα, 15,5/20 και ένας σκούφος
Matsuhisa Athens, Ξεν. «FourSeasonsAstirPalace», Αθήνα, 15,5/20 και ένας σκούφος
Noble Gourmet, Ξεν. «Elysium Resort & Spa», Ρόδος, 15,5/20 και ένας σκούφος
Patio, Ξεν. «The Margi», Αθήνα, 15,5/20 και ένας σκούφος
Selene, Ξεν. «KatikiesGarden», Σαντορίνη, 15,5/20 και ένας σκούφος
Soil, Αθήνα, 15,5/20 και ένας σκούφος
Σπονδή, Αθήνα, 15,5/20 και ένας σκούφος
Tudor Hall,Ξεν. «KingGeorge», Αθήνα, 15,5/20 και ένας σκούφος

Alali, Ξεν. «AstarteSuites», Σαντορίνη, 15/20 και ένας σκούφος
Aleria,Αθήνα, 15/20 και ένας σκούφος
Anama,Μεσσηνία, 15/20 και ένας σκούφος
Andromeda, Ξεν. «The Danai», Χαλκιδική, 15/20 και ένας σκούφος
Baos, Ξεν. «MyconianKorali», Μύκονος, 15/20 και ένας σκούφος
Βενετσιάνικο Πηγάδι, Κέρκυρα, 15/20 και ένας σκούφος New Entry
Botrini’s Mykonos, Ξεν. «KatikiesMykonos», Μύκονος,15/20 και ένας σκούφος
Bubo Fine Dining Restaurant, Ξεν. «EkiesAllSensesResort», Χαλκιδική, 15/20 και ένας σκούφος
Cabbanes, Ξεν. «Myconian Villas», Μύκονος, 15/20 και ένας σκούφος New Entry
Ches, Ξεν. «Calilo», Ίος, 15/20 και ένας σκούφος
Dionysos, Ξεν. «EloundaBeach», Κρήτη, 15/20 και ένας σκούφος
GalaziaHytra,Ξεν. «Summer Senses», Πάρος, 15/20 και ένας σκούφος New Entry
GB Roof Garden, Ξεν. «Grande Bretagne», Αθήνα, 15/20 και ένας σκούφος
Hytra,Αθήνα, 15/20 καιέναςσκούφος
Lycabettus Restaurant, Ξεν. «AndronisLuxurySuites», Σαντορίνη, 15/20 και ένας σκούφος
Makris Athens, Αθήνα, 15/20 και ένας σκούφος
MakrisCorfu, Ξεν. «DomesMiramareCorfu», Κέρκυρα, 15/20 και ένας σκούφος
MatsuhisaParos, Ξεν. «AvantMar», Πάρος, 15/20 και ένας σκούφος New Entry
Melia, Ξεν. «LesanteBluBeachResort», Ζάκυνθος, 15/20 και ένας σκούφος
Moldee, Θεσσαλονίκη, 15/20 και ένας σκούφος
Onuki, Ξεν. «CostaNavarino», Πύλος, 15/20 και ένας σκούφος New Entry
Prosilio, Ζάκυνθος, 15/20 και ένα ςσκούφος
SalonikaRestaurant, Ξεν. «MakedoniaPalace», Θεσσαλονίκη, 15/20 και ένας σκούφος
Seeds, Αθήνα, 15/20 και ένας σκούφος
ThePrivateKitchen, Ξεν. «Mandarin Oriental Costa Navarino», Πύλος, 15/20 και ένας σκούφος New Entry
Yēvo, Ξεν. «Bill&Coo», Μύκονος, 15/20 και ένας σκούφος New Entry

Top Notch 2025

Avant Garden, Σύρος
Bungalow 7, Αθήνα New Entry
Clochard, Ξεν. «Excelsior», Θεσσαλονίκη New Entry
Cretamos, Ξεν. «The Royal Senses Resort & Spa», Κρήτη
Dex.Silo.01, Ξεν. «Dexamenes», Ηλεία New Entry
Ex Machina, Αθήνα New Entry
Fiore Fine Dining,Ξεν. «Lesante Cape», Ζάκυνθος
Fresco, Ξεν. «Sani Dunes-Sani Resort», Χαλκιδική
Hellas, Ρόδος New Entry
Kamares, Ξεν. «Eagles Palace», Χαλκιδική
Matsuhisa Mykonos, Ξεν. «Belvedere Mykonos», Μύκονος
Mylos By The Sea, Λέρος
ΌλυμποςΝάουσα, Ξεν. «ΟΝResidence, Θεσσαλονίκη New Entry
Over Water Restaurant, Ξεν. «Sani Asterias-Sani Resort», Χαλκιδική
Parōn, Ξεν. «Parilio», Πάρος New Entry
Petra Restaurant, Ξεν. «CanavesOia Suites», Σαντορίνη
Pizza Sapienza,Ξεν. «Mandarin Oriental Costa Navarino», Πύλος New Entry
SeaRocks, Πάρος New Entry
Sushimou, Αθήνα
The Zillers, Ξεν. « The Zillers», Αθήνα
Veritable, Αθήνα
Vezené Athens, Αθήνα
Zuma, Μύκονος

ChefPatissier 2025
Μανώλης Στήθος

Βραβείο Κοινού 2025
Ex Machina, Αθήνα

Φωτογραφίες: Studio Panoulis

error: Content is protected !!