ΑΥΤΟΠΤΗΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ

Το Bipolar Studio στο «Shopping Party» at The Pop up Project!

/k^sp/ (ουσιαστικό): μεταίχμιο, το σημείο μεταξύ, η μεταβατική αιχμή, το μυτερό άκρο, το κενό ανάμεσα σε επιφάνειες, ένα σημείο στρυμωγμένο μεταξύ όγκων, ένα ασφυκτικό σημείο, η στιγμή πριν από μια μετάβαση, ή το χάος μετά από μια άλλη.

Το Bipolar Studio παρουσιάζει την πρώτη του συλλογή artful αντικειμένων με τίτλο Cusp. Εννέα μοναδικά χειροποίητα κεραμικά αντικείμενα συστήνουν τις πυρηνικές αξίες, την αισθητική και την αστική αντίληψη του στούντιο, μέσα από τη διήγηση μιας τόσο απτικής όσο και συμβολικής ιστορίας για το αστικό τοπίο της Αθήνας το 2024.

Αυτή είναι μια ιστορία για την ικανότητα της ζωής να υπερισχύει του θανάτου. Το εγχειρίδιο για να επιβιώσεις στο πιο άγονο έδαφος. Μικρές υποψίες άγριας, απείθαρχης ζωής διακόπτουν την στιβαρή πολεοδομία της Αθήνας μέσα από ρωγμές. Ζιζάνια σε έναν απολιθωμένο κήπο από μπετό που αψηφούν τη βρωμιά και τη δυσωδία. Κανείς κηπουρός ή φροντιστής. Μόνο ένας αδυσώπητος ήλιος, λασπόνερα και ποδοπάτημα. Τραύμα. Κι όμως επιμένουν. Διεκδικώντας αφελως χώρο να ανθίσουν στην πρώτη υπόνοια άνοιξης. Nα απορροφήσουν τον ήλιο, να σβήσουν τη δίψα τους σε ένα ξαφνικό μπουρίνι και να παραμείνουν. Να επικρατήσουν.

Στην Αθήνα τα πεζοδρόμια είναι σκιερά. Ο ήλιος δεν αγγίζει ποτέ το έδαφος, στους στενούς δρόμους με τις ψηλές πολυκατοικίες. Όμως οι ξένοι μετακομίζουν εδώ, γιατί έξι μήνες καλοκαίρι. Και δεν μένει αέρας για εμάς, μόνο καυσαέριο, πειστήριο του μόχθου μιας πόλης να πολλαπλασιαστεί. Και παραμένουμε στη σκηνή έτοιμοι να αποχαιρετήσουμε τους καλεσμένους μας με το παγωμένο χαμόγελο του ξένιου Δία στα χείλη πριν πέσει η αυλαία. Πας μακριά και κοιτάς. Ανεβαίνεις σε ένα λόφο και παρατηρείς αυτό το εκπληκτικά πυκνό και βαθύ μπολ που συνιστά την Αθήνα, μια πόλη που το μόνο που κάνει είναι ουσιαστικά να περιέχει. Ισότιμα την Ακρόπολη στον ιερό λόφο και τις χιλιάδες πολυκατοικίες που απλώνονται κάτω από αυτόν, όλα φτιαγμένα από την ίδια ανόργανη ύλη, φαινομενικά νεκρή και απαράλλαχτη στους αιώνες. Και όμως, τόσοι ζουν τις παραλληλίες τους σαν να είναι το κέντρο του κόσμου. Βρίσκουν αυτή την μία σχισμή και ριζώνουν σε πείσμα του αστικού άνυδρου, του σκιερού.

Η συλλογή ενσαρκώνει την πόλη σήμερα σε μορφή, υφή και περιεχόμενο με τον πιο πρωτόγονο τρόπο. Χέρια απευθείας πάνω στον πηλό σμιλεύουν το αποπνικτικό, άνυδρο αθηναϊκό τοπίο: το artificiel στις προσόψεις από τη δεκαετία του ‘60, τα αρχαία ερείπια, τα νεόδμητα των προαστείων με την ενδοδαπέδια θέρμανση σε μια πόλη σπάνια θα χρειαστεί κανείς παλτό, αυτά που η κατεδάφιση τους αντηχεί μέσα
από τους μπαζοσωλήνες στις προσόψεις. Δεν χρειάζεται κανένα μέσο ή εργαλείο για τη μετάφραση της βιωμένης εμπειρίας της πόλης αυτής. Μόνο ακατέργαστη λάσπη και υγρό γυαλί.

Ένα φωτιστικό, ένα βάζο και ένα stool. Φωτίζουν, περιέχουν ζωή, δέχονται την ύπαρξή μας. Δεν τα χρειαζόμαστε για να επιβιώσουμε στο τοπίο. Χρειαζόμαστε την φροντίδα τους για να το απολαύσουμε.

Η έννοια της ισορροπίας, πυρηνική για το Bipolar Studio, παραμένει υπό διαπραγμάτευση σε όλη τη συλλογή, καθώς τα αντικείμενα εξερευνούν εναλλακτικές μορφές διστακτικής, αυτόνομης και υποβοηθουμένης στήριξης. Τρία φαινομενικά άχρηστα αντικείμενα, σε τρεις παραλλαγές το καθένα, στοχεύουν να κάνουν τη ζωή διαχειρίσιμη. Ένα φωτιστικό, ένα βάζο και ένα stool. Φωτίζουν, περιέχουν ζωή, δέχονται την ύπαρξή μας. Δεν τα χρειαζόμαστε για να επιβιώσουμε στο τοπίο. Χρειαζόμαστε την φροντίδα τους για να το απολαύσουμε.

Τελικά η συλλογή επιστρατεύει τις μαγικές ιδιότητες του αριθμού τρία για να καταστήσει την πόλη βιώσιμη. Ξεκινάς έναν κύκλο, ακολουθείς την πορεία του και τον ολοκληρώνεις. Φυτεύεις έναν σπόρο -ή και όχι, φύεται ούτως ή άλλως και πεθαίνει. Ασφυκτιάς, αποφασίζεις να αλλάξεις και αλλάζεις. Ή ασφυκτιάς, το συνηθίζεις και τα παρατάς. Μπορεί να μην ταιριάζεις σε έναν τόπο, να είσαι αουτσάιντερ. Μπορείς να διαπραγματευτείς και ίσως ενσωματωθείς. Ή μπορεί να εγκατασταθείς σε μια πόλη, να ζήσεις για λίγο, και να φύγεις. Ίσως τώρα μπορείς πια να σκεφτείς και ανάμεσα στο δίπολο. Ανάμεσα στο νεκρό πηλό και το ζωντανό γυαλί. Ανάμεσα στο βράχο και στα φυτά. Η ζωή που υπερισχύει του θανάτου. Οι κολώνες της Αθήνας στις οποίες όλοι στηρίζουμε την ύπαρξή μας, οι ρωγμές της αστικότητας ανάμεσα στις οποίες ανθίζουμε. Ίσως τώρα μπορείς να συναισθανθείς την ανησυχία μας για μια πόλη όπου παραμένουμε στο μεταίχμιο.

Το Bipolar Studio άνθισε από μια ρωγμή σε μια μικρή, ηλιόλουστη γωνιά της Κυψέλης. Το Bipolar είναι κάτι περισσότερο από ένα design studio. Είναι ένας χώρος ασφαλής, ένα καταφύγιο συναισθηματικής έκφρασης, που ενθαρρύνει την ελεύθερη δημιουργία. Στόχος του είναι να διευκολύνει όχι μόνο το ταξίδι της Ελένης Κόκκώλη Παπαδοπούλου στην εξερεύνηση των υλικών αλλά και να καλωσορίσει όσους συμμετέχουν στην δημιουργική διαδικασία είτε ως συνεργάτες, είτε αποκτώντας κάποιο από τα αντικείμενα.

Η Ελένη Κόκκωλη Παπαδοπούλου, ιδρύτρια του Bipolar Studio, είναι σχεδιάστρια αντικειμένων που ξεκίνησε μια σημαντική επαγγελματική στροφή το 2022. Μετά από μια δεκαετία στον εταιρικό στίβο, πήρε την τολμηρή απόφαση να ανακατευθύνει την πορεία της, επενδύοντας τις δυνάμεις της στην ίδρυση ενός μικρού brand που ειδικεύεται σε artful home objects. Η δημιουργική της διαδικασία είναι βαθιά συνυφασμένη με το προσωπικό της ταξίδι, καθώς διοχετεύει τις συναισθηματικές της εμπειρίες μέσα από μορφές πηλού. Για την Ελένη, ο πηλός χρησιμεύει ως ο κύριος αγωγός για την έκφρασή της, προσφέροντας ένα μοναδικό κανάλι για να μεταφέρει τις ενδόμυχες σκέψεις της απευθείας στο ίδιο το υλικό. Κατά την άποψή της, ο πηλός έχει μια ιδιαίτερη γοητεία, επιτρέποντας μια αφιλτράριστη σύνδεση μεταξύ του μυαλού της, των χεριών της και του υλικού, χωρίς κανένα ενδιάμεσο. Αυτή η άμεση αλληλεπίδραση με τον πηλό της δίνει τη δυνατότητα να μεταφράζει τα συναισθήματά της σε απτές μορφές, με τις δημιουργίες της να χρησιμεύουν ως οδυνηρές αντανακλάσεις του εσωτερικού της κόσμου.

Ολοκληρωμένη τη συλλογή θα την βρείτε στα μεγαλύτερα shopping events των Χριστουγέννων, στο «Shopping Party» at The Pop up Project, που θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 14 & Κυριακή 15 Δεκεμβρίου, 11:00′-21:00′, στο Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας και το Σάββατο 21 & Κυριακή 22 Δεκεμβρίου, 11:00′-21:00′, στο ballroom του King George.

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ-BRING YOUR FRIENDS & JOIN US!

error: Content is protected !!