ΑΥΤΟΠΤΗΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ

Τιμή στον Αντώνη Σαμαράκη: Στην πλατεία Αυδή τα αποκαλυπτήρια της προτομής που δώρισε η σύζυγος του Ελένη Σαμαράκη!

Κ. Μπακογιάννης: «Η κληρονομιά του σπουδαίου συγγραφέα της πίστης και της ελπίδας είναι διαχρονική πηγή έμπνευσης για όλους μας»

Παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, πραγματοποιήθηκαν στην πλατεία Αυδή. στο Μεταξουργείο, τα αποκαλυπτήρια της προτομής του διεθνώς αναγνωρισμένου Έλληνα πεζογράφου, Αντώνη Σαμαράκη. Ο Δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, καλωσορίζοντας στην εκδήλωση την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, επισήμανε πως η παρουσία της τιμά τη γειτονιά της, το κέντρο της πόλης, τους κατοίκους που την κρατούν ζωντανή και ανθούσα, τονίζοντας πόσο σημαντική και ενθαρρυντική είναι η στήριξη της ΠτΔ στη μάχη για τη διατήρηση των ιστορικών αθηναϊκών κινηματογράφων και ευρύτερα της μοναδικής ταυτότητας και του χαρακτήρα της Αθήνας.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΥ, ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ, ΕΛΕΝΗ ΣΑΜΑΡΑΚΗ
ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ, ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΥ, ΕΛΕΝΗ ΣΑΜΑΡΑΚΗ

Στη γειτονιά όπου γεννήθηκε ο σπουδαίος πεζογράφος

Η αποδοχή της δωρεάς της προτομής από την κ. Σαμαράκη έγινε με ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου της πόλης, μετά από εισήγηση του Δημάρχου Αθηναίων. Στην εκδήλωση, ο κ. Μπακογιάννης, ευχαρίστησε την Ελένη Σαμαράκη, τη σύντροφο ζωής του μεγάλου λογοτέχνη, που όπως είπε με τις δράσεις της διαιωνίζει τη μνήμη και τις ανθρωπιστικές αξίες του.

ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ, ΕΛΕΝΗ ΣΑΜΑΡΑΚΗ, ΝΙΚΟΛΑΣ ΓΙΑΤΡΟΜΑΝΩΛΑΚΗΣ
ΒΑΣΙΛΗΣ ΘΕΟΧΑΡΑΚΗΣ ΜΑΡΙΝΑ ΘΕΟΧΑΡΑΚΗ
ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΚΟΥΝΑΚΗΣ, ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΚΟΥΝΑΚΗ
ΕΙΡΗΝΗ ΑΛΓΙΑΝΑΚΗ, ΑΣΠΑΣΙΑ ΛΕΒΕΝΤΗ
ΝΙΚΟΣ ΒΟΥΤΣΗΣ, ΦΩΤΕΙΝΗ ΠΙΠΙΛΗ, ΕΛΕΝΗ ΣΑΜΑΡΑΚΗ, ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΥ
ΕΦΗ ΚΟΥΤΣΟΥΡΕΛΗ, ΑΝΝΑ ΑΓΓΕΛΙΚΟΥΣΗ, ΜΑΡΙΖΑ ΦΑΣΙΑΝΟΥ
ΜΑΙΡΗ ΜΠΑΚΑΚΟΥ, ΕΛΕΝΗ ΣΑΜΑΡΑΚΗ, ΕΛΕΝΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗ, ΣΟΦΗ ΠΛΟΥΜΗ
ΜΑΡΙΑΝΘΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ, ΑΝΔΡΙΚΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
ΑΝΝΗ ΣΥΣΤΟΒΑΡΗ
ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΠΟΥΡΝΑΡΑ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΤΑΥΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
ΑΝΝΑ ΡΟΚΟΦΥΛΛΟΥ, ΑΓΓΕΛΟΣ ΣΥΡΙΓΟΣ
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ, ΤΖΕΝΗ ΜΗΤΣΗ
ΝΙΚΟΛΑΣ ΓΙΑΤΡΟΜΑΝΩΛΑΚΗΣ, ΓΕΩΡΓΙΑ ΣΑΜΑΡΑ, ΛΕΝΑ ΣΑΜΑΡΑ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΦΑΝΤΑΡΗΣ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΟΥΤΕΑΣ, ΣΟΦΙΑ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΥ, ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΣΚΙΝΑ, ΛΕΝΑ ΑΡΩΝΗ, ΚΩΣΤΑΣ ΒΑΡΩΤΣΟΣ, ΔΑΝΑΪΣ ΔΑΝΑΣΗ, ΕΥΗ ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
ΚΩΣΤΑΣ ΒΑΡΩΤΣΟΣ, ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΠΟΥΡΝΑΡΑ

Συνεχάρη επίσης τον γλύπτη Π. Τζανουλίνο για το έργο του που «στολίζει την πλατεία Αυδή, θυμίζει και τιμά το αέναο έργο του Αντώνη Σαμαράκη». Όπως, ανέφερε: «Ο σπουδαίος αυτός άνθρωπος, έγινε η “φωνή αυτών που δεν έχουν φωνή”. Ανύψωσε την ελευθερία ως απόλυτο και αναγκαίο ιδεώδες τόσο στο συγγραφικό όσο και στο κοινωνικό του έργο. Η κληρονομιά του συγγραφέα της πίστης και της ελπίδας, του “ποτέ δεν είναι αργά”, της άρνησης στον παραλογισμό του διχασμού, αποτελεί διαχρονική πηγή έμπνευσης και σημείο αναφοράς για όλες και όλους. […] Σήμερα, στο 2023, η σκέψη και η στάση του Α. Σαμαράκη γίνονται πυξίδα. Στην εποχή της αβεβαιότητας, των πολλαπλών κρίσεων και ματαιώσεων, της κατάρρευσης των οικουμενικών αξιωμάτων, η ανάγκη των νέων για πνευματικούς ηγέτες είναι ολοφάνερη κι επιτακτική».

Το πορτραίτο του Έλληνα πεζογράφου της μεταπολεμικής γενιάς, φιλοτεχνήθηκε σε λευκό μάρμαρο Διονύσου και είναι ρεαλιστικής τεχνοτροπίας. Πάνω στο μάρμαρο, αναφέρονται -εγχάρακτα- τίτλοι από τα σημαντικότερα έργα του Σαμαράκη.

Η προτομή τοποθετήθηκε στην πλατεία Αυδή στο Μεταξουργείο, στη γειτονιά όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε ο σπουδαίος Έλληνας ποιητής και πεζογράφος.

Η Ελένη Σαμαράκη, σε δήλωσή της, ανέφερε: «Είναι μεγάλη τιμή, χαρά και συγκίνηση ο Αντώνης να ξαναγυρίζει κοντά μας, στην πλατεία Αυδή, στη γειτονιά που μεγάλωσε, μέσα στα καφενεία που του άρεσε πάντα να συχνάζει και φυσικά το σπουδαιότερο, ανάμεσα στους νέους που πλημμυρίζουν την πλατεία και τόσο τους πίστευε και τους στήριζε. Ανήκε πάντα στους νέους ανθρώπους που οραματίζονται και μάχονται για ένα καλύτερο κόσμο. Η μεγάλη αυτή τιμή απευθύνεται σε όλους τους πνευματικούς ανθρώπους που δίνουν ποιότητα και μαγεία στη ζωή μας!»

ΕΛΕΝΗ ΣΑΜΑΡΑΚΗ, ΝΙΚΗΤΑΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ
 ΛΟΛΑ ΝΤΑΪΦΑ, ΜΑΙΡΗ ΒΙΔΑΛΗ
ΕΛΕΝΗ ΣΑΜΑΡΑΚΗ, ΚΩΣΤΑΣ ΒΑΡΩΤΣΟΣ, ΔΑΝΑΪΣ ΔΑΝΑΣΗ
ΕΛΕΝΗ ΣΑΜΑΡΑ, ΔΑΦΝΗ ΣΗΜΙΤΗ
ΑΝΝΑ ΑΓΓΕΛΙΚΟΥΣΗ, ΕΛΕΝΗ ΣΑΜΑΡΑΚΗ
ΜΑΚΗΣ ΜΑΤΣΑΣ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΦΙΛΙΠΠΟΥ
ΑΓΓΕΛΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
 ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΡΤΟΚΑΛΗ, ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΣΑΡΑΚΑΚΗ
 ΔΑΝΑΪΣ ΔΑΝΑΣΗ, ΛΕΝΑ ΑΡΩΝΗ, ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΛΥΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟΥ

Ο Αντώνης Σαμαράκης, ο οποίος έφυγε από τη ζωή πριν από 20 χρόνια, διακρινόταν για τη μεγάλη του αγάπη προς τους νέους. Μάλιστα, δική του ιδέα ήταν η δημιουργία της Βουλής των Εφήβων, που έδωσε «φωνή» σε νέες και νέους από όλη τη χώρα. Θέλοντας να τον τιμήσουν, μαθητές από τη χορωδία του International Metropolitan School συμμετείχαν στη σημερινή εκδήλωση με τέσσερα μελοποιημένα τραγούδια σε ποίηση Αντώνη Σαμαράκη.

Φωτογραφίες: Studio Panoulis

error: Content is protected !!