
Την Πέμπτη 5 Ιουνίου εγκαινιάζεται στη CITRONNE GALLERY – Αθήνα η ατομική έκθεση του Αλέκου Κυραρίνη «Χρώμα Κόκκινο».
Στην έκθεση παρουσιάζονται έργα των τελευταίων δύο ετών. Ο καλλιτέχνης επαναπροσδιορίζεται. Χωρίς να εγκαταλείπει τον κεντρικό πυρήνα της εργασίας του, χωρίς να αναιρεί την θρησκευτική συνάφεια που τον διακρίνει, προσπαθεί να συντάξει και να αναδείξει νέα πεδία δημιουργίας.

Οι αγγελικές, αγιολογικές και συναφείς θεολογικές του συνθέσεις έχουν πάντα αναφορές στην λαϊκή και βυζαντινή παράδοση, αλλά και επιρροές από την τέχνη του μοντερνισμού, τόσο προσιτή και οικεία στον καλλιτέχνη. Στην έκθεση αυτή επιχειρεί να ζωγραφίσει αποκλειστικά στην κλίμακα του ερυθρού, του κόκκινου χρώματος. Το χρώμα αυτό είναι ιστορικά και συναισθηματικά φορτισμένο, καθώς συνδέεται με παραστάσεις πάθους, βίας, σύγκρουσης, αίματος, φωτιάς – αλλά και με εικόνες χαράς, μέθης και ευωχίας. Παραπέμπει σε φήμες, σε παραδόσεις, σε δοξασίες, σε τελετουργίες. Επισημαίνει την ροή της ζωής, αλλά και τον, κάποτε θανάσιμο, κίνδυνο. Έλκει την προσοχή ως παράγων έντασης.
Ο Αλέκος Κυραρίνης δεν εμπλέκεται σε ένα άσκοπο και άτακτο πνεύμα ανανέωσης, αλλά αποσκοπεί σε ένα επαναπροσδιορισμό των αξιών. Κατά συνέπειαν, ο τίτλος της έκθεσης, το χρώμα κόκκινο, δεν ορίζει απλώς έναν χρωματικό προσδιορισμό. Εκφράζει μια συνθετική προβληματική, ένα βλέμμα οξυδερκές και ανήσυχο στο τώρα και στο επέκεινα. Ο καλλιτέχνης επιθυμεί να είναι το έργο του ταυτοχρόνως παλαιό, σύγχρονο, νεωτερικό και, γιατί όχι, και μελλοντικό. Αυτό σημαίνει ότι οι συνθέσεις του, οι αναγνωρίσιμοι δράκοι και άγγελοι, επανασυντάσσονται, χωρίς να θίξουν την καταγωγή και την συμβολική τους.
Ο Αλέκος Κυραρίνης χρησιμοποιεί και επεξεργάζεται το κόκκινο χρώμα ως αφετηρία, μέσον και εργαλείο για μια καταφανή ανανέωση της καλλιτεχνικής του δημιουργίας.
Η έκθεση Χρώμα Κόκκινο είναι η πέμπτη ατομική έκθεση του Αλέκου Κυραρίνη, την οποία οργανώνει η γκαλερί. Έχουν προηγηθεί οι ατομικές εκθέσεις ὁρατῶν τε καί ἀοράτων στον χώρο της CITRONNE στην Αθήνα, το 2020-2021, Who will fight the Dragon?, διατομική με τον Νίκο Ποδιά το 2022, και Καρδία Νήφουσα, 2013, και οι δύο στη CITRONNE Gallery στον Πόρο, και η έκθεση Ἐπὶ τύμβῳ, στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Πόρου το 2023.

O Αλέκος Κυραρίνης λέει στο Fay’s Control: «Στη νέα μου έκθεση με τίτλο Χρώμα Κόκκινο, προσπαθώ να βρω μία νέα δημιουργική συνθήκη, μία κίνηση τακτικής για την επαναφορά της αγάπης που μπορεί να έχει ο καλλιτέχνης για αυτό το ίδιο το πρωτογενές χρώμα.
Θα δει κανείς μορφές, αγγέλους, δράκους, αφηρημένες ή και λιγότερο αφηρημένες συνθέσεις. Θα συναντήσει έργα τα οποία κινούνται κάποτε σε ύψη, άλλοτε σε βάθη μιας καλλιτεχνικής συμπεριφοράς που μόνο σκοπό έχει την φροντίδα για μια τέχνη ώριμη, σχεδόν καταληκτική. Συγχρόνως όμως αφετηριακή και νέα, παιγνιώδη- όπως ένα παιδί προτιμά να ασχολείται με ένα και μόνο χρώμα.»

It’s good to know: Ο Αλέκος Κυραρίνης γεννήθηκε το 1976 στην Αθήνα και μεγάλωσε στον τόπο καταγωγής του, την Τήνο. Εργάστηκε με τον μαρμαρογλύπτη πατέρα του Γιάννη Κυραρίνη από την ηλικία των έντεκα ετών μέχρι και την εισαγωγή του στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας το 1997. Φοίτησε στην ΑΣΚΤ έως και το 2003, με καθηγητή τον Γιάννη Ψυχοπαίδη. Το έργο του περιλαμβάνει ζωγραφική, σχέδια, λαξευμένες τρισδιάστατες φόρμες/γλυπτά και εικονογραφήσεις ποιητικών συλλογών. Έχει εικονογραφήσει περισσότερα από δέκα βιβλία και περιοδικές εκδόσεις, ενώ συνεργάζεται με το περιοδικό Φρέαρ και με τον πολιτιστικό χώρο Baumstrasse. Έχει επίσης εκδώσει ένα μικρό δοκιμιακό βιβλίο για τη ζωγραφική με τίτλο Οι ερωτήσεις της Νεφέλης (Αθήνα, 2011, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μικρός Αστρολάβος/Ευθύνη. Έχει πραγματοποιήσει είκοσι δύο ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό και έχει συμμετάσχει σε πολυάριθμες ομαδικές εκθέσεις. Στο πλαίσιο της έκθεσης ὁρατῶν τε καί ἀοράτων στην CITRONNE Gallery (2021), παρουσίασε το έργο Το ισοκράτημα ενός παιδιού, ένα βίντεο σε μουσική σύνθεση του Γιώργου Κουμεντάκη.

Η CITRONNE Gallery-Athens ξεκίνησε τη λειτουργία της τον Νοέμβριο του 2018 ως συνέχεια και διεύρυνση της προσπάθειας που άρχισε στον Πόρο το καλοκαίρι του 2006. Ιδρύθηκε και διευθύνεται από την ιστορικό τέχνης Δρ Τατιάνα Σπινάρη-Πολλάλη. Συνεργάζεται με καταξιωμένους Έλληνες καλλιτέχνες και καλλιτέχνες της ελληνικής διασποράς, εξερευνώντας τις διασταυρώσεις μεταξύ του τοπικού και του παγκόσμιου. Επιπλέον, προβάλλει θεματικές εκθέσεις με νέους καλλιτέχνες και επιμελητές. Η γκαλερί στοχεύει στο να παρέχει έναν προσβάσιμο χώρο που προάγει το διαπολιτισμικό διάλογο μέσω διαλέξεων, συζητήσεων, και εκθέσεων βασισμένων σε έρευνα. Επιπλέον, η CITRONNE Gallery λειτουργεί ως πλατφόρμα για την παραγωγή λόγου και την τεκμηρίωση καλλιτεχνικών ρευμάτων, παράγοντας επιμελημένες εκδόσεις. Από το 2013, η CITRONNE-Poros συνεργάζεται με το Αρχαιολογικό Μουσείο του Πόρου, οργανώνοντας περιοδικές εκθέσεις που αναδεικνύουν το έργο σύγχρονων καλλιτεχνών. Επίσης, η γκαλερί έχει συνεργαστεί με διεθνείς οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένου του ΟΟΣΑ στο Παρίσι.