ΑΥΤΟΠΤΗΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ

Τα επίσημα εγκαίνια της έκθεσης  «Θεόδωρος Μανωλίδης — Ο Μεγάλος Ζωντανός Θρύλος της Ελληνικής Τέχνης» παρουσία του μεγάλου μας ζωγράφου!

Όλα όσα έγιναν στη μαγική χθεσινή βραδιά στη Tsantilis Art Gallery, που διοργάνωσε την έκθεση ενός από τους μεγαλύτερους εν ζωή Έλληνες ζωγράφους. Το Fay’s Control συμμετείχε στη μεγάλη αυτή βραδιά των εγκαινίων.

Η Tsantilis Art Gallery, με ιστορία που ξεκινά το 1925, παρουσίασε με υπερηφάνεια, χθες βράδυ, μια μοναδική έκθεση αφιερωμένη στον εμβληματικό καλλιτέχνη Θεόδωρο Μανωλίδη, στα εγκαίνια της οποίας είχα την τιμή και τη μεγάλη χαρά, να υποδεχθώ προσωπικά το φιλότεχνο Αθηναϊκό κοινό.

Η έκθεση «Θεόδωρος Μανωλίδης — Ο Μεγάλος Ζωντανός Θρύλος της Ελληνικής Τέχνης» αποτελεί ένα σπάνιο πολιτιστικό γεγονός, που θα μονοπωλήσει τον επόμενο καιρό το ενδιαφέρον της φιλότεχνης Αθήνας και συλλεκτών.

«Ο ελληνικός πολιτισμός συνεχίζει να ζει και να επηρεάζει μέσα από την τέχνη. Μέσα από τα έργα αυτά προσπαθώ να αποδώσω αυτή τη συνέχεια.»-Θεόδωρος Μανωλίδης.

Θεοδώρα Ολυμπία Μανωλίδου Θεόδωρος Μανωλίδης Αλέξανδρος Μανωλίδης Άννα Δανάλη Αχιλλέας Τσαντίλης
Θεόδωρος Μανωλίδης, Φαίη Μπέη, Αχιλλέας Τσαντίλης

Τα έργα του Μανωλίδη, με την πνευματικότητα, την αφαιρετική τόλμη και την αυθεντικότητά τους, επαναπροσδιορίζουν τη σύγχρονη τέχνη και προσφέρουν μια μοναδική εμπειρία στους θεατές.

Αλέξανδρος Μανωλίδης Θεόδωρος Μανωλίδης Ευγενία Μανωλίδου Θεοδώρα Ολυμπία Μανωλίδου

Η έκθεση τιμά το πολυετές έργο του δημιουργού, παρουσιάζοντας επιλεγμένες συνθέσεις από διαφορετικές περιόδους της διεθνούς σταδιοδρομίας του.

Το έργο του μεγαλειώδες, η πορεία του φάρος για τους νεότερους. Γεννημένος στην Αθήνα το 1940, ο Μανωλίδης σπούδασε στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών κοντά στον Γιάννη Μόραλη και συνέχισε τις σπουδές του στην École des Beaux-Arts στο Παρίσι. Το έργο του χαρακτηρίζεται από υπερρεαλισμό με επιρροές από τη βυζαντινή τέχνη, δημιουργώντας σκηνογραφικά εφέ και οπτικές ψευδαισθήσεις.

Ο Θεόδωρος Μανωλίδης είναι ένας από τους πιο σημαντικούς σύγχρονους καλλιτέχνες στην Ελλάδα, διεθνώς καταξιωμένος, με πολλές εκθέσεις στην Ελλάδα, στην Ευρώπη, στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην Κίνα, με τις εκθέσεις του στο Μονακό (Maison d’Art Gallery) και στο Χονγκ Κονγκ, να γίνονται λόγος για συζήτηση στους φιλότεχνους κύκλους διεθνώς, ενώ έργα του έχουν δημοπρατηθεί σε διεθνείς οίκους, όπως το Christie’s και το Sotheby’s.

Νίκος & Κατλήν Μακροπούλου

Μέσα από ένα ρεαλιστικό ιδίωμα που περιλαμβάνει μνήμες και κληρονομιές από την αρχαιότητα και το Βυζάντιο, έννοιες και σύμβολα, ο Μανωλίδης έχει αναπτύξει μια ιδιαίτερα ξεχωριστή ταυτότητα.

Άδωνις Γεωργιάδης Θεόδωρος Μανωλίδης Αλέξανδρος Μανωλίδης
Άδωνις Γεωργιάδης Θεόδωρος Μανωλίδης Αλέξανδρος Μανωλίδης
Ευγενία Μανωλίδου Άδωνις Γεωργιάδης

Όπως ο ίδιος αναφέρει: «Ο σύγχρονος εξατομισμένος άνθρωπος δεν έχει μνήμη παρελθόντος και κατά προέκταση ενόραση μέλλοντος. Έχει μόνο ομιχλώδες παρόν. Μόνο αυτοί που έχουν τη μακρύτερη μνήμη, έχουν και μακρύτερο μέλλον. Πιστεύω ότι μέσα από την Τέχνη, ενεργοποιούνται οι θετικές ιδιότητες που έχουμε όλοι μέσα μας. Μια τέχνη που σκιαγραφείται διαχρονική, δισδιάστατη, συμβολική. Μια σύνθεση ρεαλισμού, φαντασίας και συμβόλων. Το επιδιωκόμενο; Ένα νόημα στο κοινότυπο, κάτι από το μυστήριο στο ολοφάνερο και ίσως μια σταλιά αιωνιότητας στο εφήμερο. Ζούμε σε εσχατολογικούς καιρούς. Μια πραγματικότητα ακραίως υλιστική, όπου το υπαρξιακό αίνιγμα αλλάζει συνεχώς έννοιες και ερμηνείες και οι ιδέες του καλού και του κακού είναι δυσδιάκριτες. Η ζωή περνάει χωρίς αναμνήσεις, χωρίς δικαίωση του χρόνου και αντιμετωπίζεται σαν τυχαίο συμβάν. Η διέξοδος είναι δυνατή πια, μόνο μέσα από τα κανάλια του πνεύματος και της τέχνης σε μια διάσταση χωρίς χρονική στιγμή. Και ίσως είναι η μόνη ελπίδα στην αγωνιώδη προσπάθεια της ψυχής για λίγη ποιότητα στον τόσο σύντομο χρόνο της ζωής μας.»

Η έκθεση πραγματοποιήθηκε με την ουσιαστική φροντίδα και αφοσίωση των παιδιών του καλλιτέχνη, Αλέξανδρου και Θεοδώρας–Ολυμπίας Μανωλίδη, οι οποίοι συνέβαλαν καθοριστικά στην υλοποίηση του αφιερώματος. Όπως είπαν: «Για εμάς, η έκθεση αυτή αποτελεί έναν τρόπο για να τιμήσουμε την πορεία του πατέρα μας και να αναδείξουμε τη διαχρονική δύναμη των έργων του.»

Η Tsantilis Art Gallery, αναγνωρισμένη ως μία από τις πιο ιστορικές και αξιόπιστες γκαλερί στην Ελλάδα, έχει διακριθεί για την αυθεντικότητα και την ποιότητα των εκθέσεών της. Με έδρα στο Κολωνάκι, η γκαλερί έχει φιλοξενήσει έργα σημαντικών καλλιτεχνών και έχει συνεργαστεί με διεθνή Μέσα, μεταξύ άλλων το TV5, το Tatler Magazine, το Vogue UK, το Athens Art Scene και το Louis Vuitton Travel Guide. Τα μέσα αυτά χαρακτηρίζουν την Tsantilis Art Gallery ως την καλύτερη γκαλερί στην Ελλάδα και must-go προορισμό για τους επισκέπτες της Αθήνας.

Δημήτρης Καλιτσάντζης Μάγδα Μπαλτογιάννη Ευγενία Χανδρή
Άλκηστις Πρίνου, Θεόδωρος Μανωλίδης, Αλέξανδρος Μανωλίδης
Λουκία Παπαθανάση Ιωάννα Σακελλαρίου Άγη Καραγιάννη
Δημήτρης Εφραίμογλου Φώτης Παπαθανασίου

Φραντσέσκα Ιωαννίδη Ρίτα Πικρού Μωραιτάκη Τζένη Οικονόμου Αλέξανδρος Κασσανδρινός
Νικόλας Κατσαρός, Νινέττα Πατέρα, Γιάννης Φλουτάκος
Εδουάρδος Καρρέρ, Φαίη Μπέη
Εμμανουέλα Λύκου, Φαίη Μπέη, Χρυσιάννα Ανδριοπούλου

Χθες βράδυ, πλήθος κόσμου πλημμύρισε τόσο τον χώρο της γκαλερί Tsantilis Art με τα ειδικά επιλεγμένα για αυτή τη τόσο σημαντική έκθεση έργα από τον ίδιο τον καλλιτέχνη όσο μεγάλο μέρος της οδού Σέκερη από τους καλεσμένους που έσπευσαν να θαυμάσουν τους 14 σημαντικότερους πίνακες του Θεόδωρου Μανωλίδη.

Η έκθεση διοργανώθηκε από την Tsantilis Art Gallery, με την επιμέλεια του Αχιλλέα Τσαντίλη, Ιστορικού Τέχνης και Προέδρου του Σωματείου Εκτιμητών Έργων Τέχνης Ελλάδος.

Άννα Ροκοφύλλου, Φαίη Μπέη
Τίνα Φιλιππίδη, Ιλεάνα Ισμυρίδη, Φαίη Μπέη
Ο Εδουάρδος Καρρέρ, με τον Θεόδωρο Μανωλίδη και την κόρη του Θεοδώρα Ολυμπία
Στέλλα Βουλγαράκη Ντέπυ Πεγκλή Έλενα Βρεττού
Αλέξανδρος Κασσανδρινός, Δάφνη Βαλέντε
Βίκυ Παλαιολόγου, Θεόδωρος Μανωλίδης
Μάγδα Μπαλτογιάννη, Θεόδωρος Μανωλίδης
Λίζα Μονογιού, Κατερίνα Ψωμά, Χρυσιάννα Ανδριοπούλου
Φαίη Μπέη, Τάκης Μαυρωτάς, Θεόδωρος Μανωλίδης, Αλέξανδρος Μανωλίδης
Βάσω Τρίγκα
Νινέττα Πατέρα, Φαίη Μπέη

Η έκθεση θα διαρκέσει έως και τις 24 Μαΐου 2025

Φωτογραφίες: Δημήτρης Κωνσταντινίδης, Papadakis Press, Fay’s Control

error: Content is protected !!