ΑΥΤΟΠΤΗΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ

Στα εγκαίνια της έκθεσης «naturalis» στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή!

Με μεγάλη επιτυχία και προσέλευση κόσμου -παρά την αυξημένη για την εποχή ζέστη- πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της Ομαδικής έκθεσης «naturalis», χθες το βράδυ, στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή. Σε όαση δροσιάς παρέπεμπε χθες το κτήριο Γαία του Μουσείου, πλημμυρισμένο από την Τέχνη των 36 εικαστικών, αφιερωμένη, στη Φύση.

Χθες το απόγευμα στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή
Έργο της Σταυρούλας Μιχαλοπούλου

Η επιμελήτρια της έκθεσης Θέτις Μαριανού είπε στο Fay’s Control σχετικά με την έκθεση: Σέβομαι και αγαπώ πολύ τους ανθρώπους που τιμούν την Φύση. Η Κηφισιά με τα πλατάνια της, το ευωδιαστό της περιβάλλον και το άφθονο νερό υπήρξε για αιώνες  ιδιαίτερα όμορφο και ασφαλές  ησυχαστήριο για όσους είχαν την τύχη να την κατοικούν.

Εδω έζησαν και δημιούργησαν ένα διαχρονικό κληροδότημα για το προάστιο και την Ελλάδα ο Αγγελος και η Νίκη Γουλανδρή.

Ως άνθρωποι μορφωμένοι και ευαίσθητοι, καλλιτέχνες και μέλη μιάς ευρύτερης προοδευτικής παγκόσμιας κοινότητας   συνειδητοποίησαν πολύ νωρίς οτι η βιομηχανική επανάσταση και ο καταναλωτισμός οδηγούσαν με μαθηματική ακρίβεια στην καταστροφή της φύσης στην οποία έκτοτε αφιέρωσαν ολόκληρη την ζωή τους. 

«Πριν απο λίγες μέρες η Βουλή των Ελλήνων χαρακτήρισε πλέον το Μουσείο Γουλανδρή ως εθνικό μουσείο, ολοκλήρωσε με τον καλλίτερο τρόπο τον πολυετή αγώνα αυτών που σέβονται και τιμούν την Φύση»

Δημιούργησαν ήδη απο το 1964 το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας στο χαρακτηριστικό κτίριο της Λεβίδου στην καρδιά της Κηφισιάς με πλήθος εκθεμάτων ζώων, φυτών, απολιθωμάτων και ορυκτών κυρίως απο την Ελλάδα. Το μουσείο στελεχώθηκε απο αφοσιωμένους συνεργάτες, βρήκε υποστήριξη και αγάπη απο ολόκληρη την κοινότητα και απέκτησε φανατικούς φίλους σε όλο τον κόσμο.

Με την δημιουργία του κέντρου «Γαία» την δεκαετία του 2000, το Μουσείο απέκτησε τεχνολογικό υπόβαθρο ικανό να ανταποκριθεί στις σύγχρονες εξελίξεις  και απαιτήσεις, κρατώντας έτσι ζωντανό το ενδιαφέρον μικρών και μεγάλων που πλημμυρίζουν σταθερά τις αίθουσες του με επισκέψεις σχολείων και οικογενειακές βόλτες τα σαββατοκύριακα.

Πριν απο λίγες μέρες η Βουλή των Ελλήνων χαρακτήρισε πλέον το Μουσείο Γουλανδρή ως εθνικό μουσείο, ολοκλήρωσε με τον καλλίτερο τρόπο τον πολυετή αγώνα αυτών που σέβονται και τιμούν την Φύση.

«Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου ζωγράφιζα, αλλά η πρώτη ουσιαστική επαφή με την τέχνη ήταν το 2006 με την εισαγωγή μου στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών Αθήνας. Την αγαπώ την τέχνη γιατί μέσω αυτής εκφράζομαι. Επιλέγω το συγκεκριμένο θέμα, γιατί με γοητεύουν ιδιαίτερα τα στοιχεία της φύσης και τα ανθρώπινα έργα, τα φυσικά περιβάλλοντα και τα περιβάλλοντα που δημιούργησε ο άνθρωπος, όπως για παράδειγμα είναι ο αστικός ιστός μιας πόλης και η αρχιτεκτονική, η οποία έρχεται σε αντίθεση με την “αρχιτεκτονική” της φύσης» λέει η Κέλλυ Βαρδάκα για το έργο της

Ως εικαστικός, λάτρης της φύσης και θαυμαστής του έργου των συντελεστών του Μουσείου, σκέφτηκα σε μια βόλτα στην Κηφισιά να προτείνω σε εικαστικούς που γνωρίζω και εκτιμώ να εκθέσουμε έργα αφιερωμένα στη φύση. Με χαρά παρουσιάζουμε απο σήμερα και για δέκα ημέρες την έκθεση “naturalis” αφιερωμένη στη Φύση.

Μία έκθεση που συνεχίζεται στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή.

error: Content is protected !!