ΑΥΤΟΠΤΗΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ

Ποια ήταν η ΑΜ Βασίλισσα Αλεξάνδρα και όλο το εθιμοτυπικό της επιστροφής της στην Σερβία

epistrefei-sti-servia-i-teleftaia-vasilissa-tis-xoras-alexandra-video-1-315x236Με την συναίνεση της Ελληνικής και Σερβικής Κυβέρνησης, πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Τατόι η εκταφή της ΑΜ Βασίλισσας Αλεξάνδρας, κόρη του Βασιλιά Αλέξανδρου Α΄ των Ελλήνων και της Ασπασίας Μάνου, παρουσία του γιού της, Πρίγκιπα Διάδοχο Αλέξανδρο Β΄ και της Πριγκίπισσας Αικατερίνης της Σερβίας, της ΑΒΥ Πριγκίπισσας Ειρήνης της Ελλάδος, της κόρης τους Alison Andrews, της συζύγου του γιού τους David Andrews,  Δρ. Άντζι Μαργαρίτη Andrews καθώς και η αδελφή της Πριγκίπισσας Αικατερίνης, κυρία Μπέττυ Ρουμελιώτη.

000fe21f5e4f5e

Παρευρέθηκαν ακόμα και οι ΑΕ Πρέσβης Διονύσης Κοδελάς, ΑΕ Πρέσβης της Σερβίας Dragan Zupanjevac με τη σύζυγο του Borjana, ΑΕ Πρέσβης του Μαυροβουνίου Ivo Armenko, ΑΕ Πρέσβης της Ελβετίας Lorenzo Amberg, ΑΕ Πρέσβης της Ιορδανίας Saker Malkawi, ΑΕ Πρέσβης της Πολωνίας Maciej Krych, ΑΕ Πρέσβης της Ουγγαρίας Jaime Barberis καθώς και η ΑΕ Πρέσβης της Unesco κυρίας Μαριάννας Βαρδινογιάννη. Επίσης οι Καθηγητής Δρ. Χρήστος Μπαρτσόκας, κύριος Βαγγέλης Χρόνης, κύριος Μάνος Ιωαννίδης, κύριος Πέτρος Μαχάς με την σύζυγο του Έβελυν Βουγγέση, κύριος Θανάσης Κυρατσούς, Δρ. Ζήσης Μπουκουβάλας, Πρόεδρος του ανθρωπιστικού οργανισμού Lifeline Hellas με την σύζυγο του Άλκηστις Πρίνου, Δρ. Χρυσάνθη Ρουτζούνη Κωνσταντακάτου, κυρία Ιωάννα Γερμανού, κύριος Γιώργος Ντάβλας με την σύζυγο του Έλενα, κυρία Ειρήνη Βασιλοπούλου, κύριο και κυρία Νικόλαου Κωσταντά, κύριος Βασίλη Κουτσαβλή-Πρόεδρος Συλλόγου «Φίλων Τατοϊου», τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ανθρωπιστικού οργανισμού Lifeline Hellas, κύριο Γιάννη Σαχίνη και κυρία Αναστασία Παπαμανώλη και πολλοί άλλοι.  Η σεμνή συγκινητική επιμνημόσυνη δέηση τελέσθηκε από τον Θεοφιλέστατο Μητροπολίτη Αθηναγόρα και τον Θεοφιλέστατο Αρχιμανδρίτη Πατρίκιο.

vasilissa-aleksandra-660Η ΑΜ Βασίλισσα Αλεξάνδρα γεννήθηκε στην Αθήνα στις 25 Μαρτίου του 1921. Φοίτησε στο Westfield, στο σχολείο του Heathfield. Μετά την εκπαίδευση της στην Αγγλία η Βασίλισσα πήγε στο Mademoiselle Ozanne στο Παρίσι. Στις 20 Μαρτίου 1944, παντρεύτηκε το Βασιλιά Πέτρο Β΄ της Γιουγκοσλαβίας (1923-1970). Απέκτησαν ένα γιο, τον Πρίγκιπα Διάδοχο Αλέξανδρο Β΄. Η Αλεξάνδρα γέννησε τον Αλέξανδρο στη σουίτα νούμερο 212 του ξενοδοχείου Claridge’s, στο Λονδίνο. Ο Βρετανός Πρωθυπουργός Sir Winston Churchill ανακήρυξε τη σουίτα, κατά τη διάρκεια του τοκετού, Γιουγκοσλαβικό έδαφος, προκειμένου να γεννηθεί ο διάδοχος σε πάτρια εδάφη.  Σαν κόρη της Ασπασίας και εγγονή του Πέτρου Μάνου και της Μαρίας Αργυροπούλου, ήταν το μόνο μέλος της βασιλικής οικογένειας της Ελλάδας που ήταν ελληνικής καταγωγής. H Βασίλισσα Αλεξάνδρα έφυγε από την ζωή στις 30 Ιανουαρίου του 1993 στο East Sussex της Αγγλίας.

AlexandraOfGreeceΗ ΑΜ Βασίλισσα Αλεξάνδρα θα επιστρέψει στην πατρίδα της την Σερβία με την συνοδεία των ΑΒΥ Πρίγκιπα Αλέξανδρου και της Πριγκίπισσας Αικατερίνης, του Α.Ε Πρέσβη Διονυσίου Κ. Κοδελλά,  Διευθυντή του πολιτικού γραφείου του Υπουργού Εξωτερικών κύριου Δημήτρη Αβραμόπουλου και του Σέρβου Πρέσβη στην Ελλάδα Α.Ε. Dragan Zupanjevac και θα αναμένεται στην Σερβία από τον καθηγητή Oliver Antic, Ειδικό Σύμβουλο του Προέδρου της Σερβίας, τον ΑΕ  κύριο Δημοσθένη Στωΐδη, Έλληνα Πρέσβη της Ελλάδα στη Σερβία, τον ΑΕ κύριο Mete Kjuel Nielsen Πρέσβη του Βασιλείου της Δανίας, και τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Vicar του Hvosno Atanasije  με την ευλογία του Πατριάρχη της Σερβίας Ειρηναίου.

Έπειτα η Βασίλισσα Αλεξάνδρα θα μεταφερθεί στο Βασιλικό Παρεκκλήσι  του Αγίου Ανδρέα όπου θα τελεσθεί μνημόσυνο από τον Παναγιότατο Πατριάρχη της Σερβίας Irinej. Θα ακολουθήσει δεξίωση για τους κυβερνητικού αξιωματούχους, τα μέλη του Βασιλικού Συμβουλίου και τους θρησκευτικούς αξιωματούχους στο Παλάτι. O σύζυγος της ΑΜ Βασίλισσας Αλεξάνδρας, Βασιλιάς Peter II μεταφέρθηκε από το Illinois των Ηνωμένων Πολιτειών στις 22 Ιανουαρίου 2013 και η Βασιλομήτωρ ΑΜ Βασίλισσα Maria μεταφέρθηκε από το Βασιλικό νεκροταφείο Frogmore κοντά στο Windsor Castle του Ηνωμένου Βασιλείου στις 29 Απριλίου 2013  στη Σερβία και δέχθηκαν την μεγάλη και θερμή υποδοχή του σερβικού λαού.

Η επίσημη κρατική ταφή των Βασιλέων της Δυναστείας Karageorgevitch θα πραγματοποιηθεί στις 26 Μαΐου στις 10.00π.μ. έξω από το Βελιγράδι στο Βασιλικό Μαυσωλείο της οικογένειας στο Oplenac,  με την παρουσία της Σερβικής Κυβέρνησης, εκπροσώπων βασιλικών οικογενειών, φίλων τους από όλο τον κόσμο και του Σερβικού λαού.

error: Content is protected !!