ΑΥΤΟΠΤΗΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ

Παρουσίαση του αφιερωματικού τόμου «Το Αρχαιολογικό Μουσείο Κέρκυρας» στο Ολυμπιακό Μουσείο Αθήνας!

H Lamda Development παρουσίασε, στο Ολυμπιακό Μουσείο Αθήνας, τον αφιερωματικό τόμο «Το Αρχαιολογικό Μουσείο Κέρκυρας» της αρχαιολόγου και Προϊσταμένης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κέρκυρας, κυρίας Τένιας Ρηγάκου. Πρόκειται για τον εικοστό δεύτερο τόμο της εκδοτικής σειράς «Ο Κύκλος των Μουσείων», η οποία προβάλλει τους θησαυρούς των αρχαιολογικών μουσείων της πατρίδας μας και την πλούσια πολιτιστική μας κληρονομιά.

Η Μαρία-Χριστίνα Γρίβα (Corporate Communications Senior Director, LAMDA Development), η αρχαιολόγος, συγγραφέας του τόμου Τένια Ρηγάκου, η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, ο Βαγγέλης Χρόνης (Αντιπρόεδρος ΔΣ, LAMDA Development) και η Ειρήνη Λούβρου (εκδόσεις ΟΛΚΟΣ)
Η Μαρία-Χριστίνα Γρίβα (Corporate Communications Senior Director, LAMDA Development), η αρχαιολόγος, συγγραφέας του τόμου Τένια Ρηγάκου, η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, ο Βαγγέλης Χρόνης (Αντιπρόεδρος ΔΣ, LAMDA Development) και ο Στέφανος Κοτσώλης (Πρόεδρος ΔΣ, LAMDA Development)

Ο αφιερωματικός τόμος με τον τίτλο «Το Αρχαιολογικό Μουσείο Κέρκυρας» φιλοξενεί στις σελίδες του ευρήματα από την Παλαιολιθική εποχή έως την ύστερη αρχαιότητα, τα οποία μας ταξιδεύουν στην πλούσια ιστορία του νησιού. Χάρη στη στρατηγική γεωγραφική του θέση, μεταξύ Ανατολής και Δύσης, το νησί των Φαιάκων αποτέλεσε κατά τους ιστορικούς χρόνους την έδρα μιας ισχυρής και οικονομικά αυτάρκους πόλης, με αισθητή την παρουσία της στο έργο του Θουκιδίδη. Την εικόνα της αρχαίας Κέρκυρας ανασυνθέτουν τα σπουδαία μνημεία, που έχει φέρει στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη, όπως, μεταξύ άλλων, ο δωρικός ναός του Καρδακίου στο Mon Repos, το αρχαϊκό κενοτάφιο του Μενεκράτη με τον επιβλητικό λέοντα και το σημαντικότερο όλων, το δυτικό αέτωμα του ναού της Αρτέμιδας, με τη μορφή της φτερωτής Γοργούς, «ένα μοναδικό έργο της πρώιμης αρχαϊκής εποχής», όπως υπογραμμίζει η συγγραφέας του τόμου.

Η Υπουργός Πολιτισμού κυρία Λίνα Μενδώνη, ανέφερε σχετικά: «Με την ανά χείρας πολυτελή δίγλωσση έκδοση που εντάσσεται στην εμβληματική σειρά του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση και της εταιρείας Lamda Development «Ο Κύκλος των Μουσείων» –  αποτελώντας τον εικοστό δεύτερο τόμο της -, η συλλογή του Αρχαιολογικού Μουσείου της Κέρκυρας, καθώς και ένα μέρος της συλλογής του Μουσείου Παλαιόπολης – Mon Repos αποκτούν πλέον έναν έγκυρο, τεκμηριωμένο και πλούσια εικονογραφημένο οδηγό, εξαιρετικά χρήσιμο όχι μόνο για τον επισκέπτη και το ευρύτερο αναγνωστικό κοινό, αλλά και για τους ειδικούς επιστήμονες και τους ερευνητές, τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας».

Ο Βαγγέλης Χρόνης (Αντιπρόεδρος ΔΣ, LAMDA Development) και η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη

Η συγγραφέας του τόμου, κυρία Τένια Ρηγάκου, μεταξύ άλλων τόνισε: «Ένα σημαντικό μέρος από το πλούσιο πολιτιστικό απόθεμα του νησιού προβάλλεται στο πρόσφατα ανακαινισμένο Αρχαιολογικό Μουσείο. Η σύγχρονη επανέκθεση φιλοδοξεί να οδηγήσει τον επισκέπτη σ’ ένα ταξίδι γνωριμίας με τους θεούς, τους μύθους, τις ιδέες και τα έργα των ανθρώπων, που έζησαν σ’ αυτόν τον τόπο, από την Παλαιολιθική Εποχή έως την ύστερη αρχαιότητα. Η πολυτελής έκδοση του παρόντος τόμου, στην οποία παρουσιάζονται παλαιά και νέα ευρήματα καθώς και εκθέματα από το Μουσείο Παλαιόπολης – Mon Repos αποτελεί συμβολή στην ανάδειξη των αρχαιοτήτων και της ιστορίας της Κέρκυρας».

Η αρχαιολόγος, συγγραφέας του τόμου Τένια Ρηγάκου, η Ολυμπία Βικάτου (Γενική Διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, Υπουργείο Πολιτισμού), η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και ο Νίκος Σταμπολίδης (Γενικός Διευθυντής, Μουσείο Ακρόπολης)

Ο κ. Βαγγέλης Χρόνης, Αντιπρόεδρος της Lamda Development, δήλωσε: «O τόμος αυτός αποτελεί μια ιστοριογραφία της Κέρκυρας, από τα χρόνια της Παλαιολιθικής εποχής ως την ύστερη αρχαιότητα και αναδεικνύει στις σελίδες του την ιδιαίτερη φυσιογνωμία και ταυτότητα του ξεχωριστού αυτού νησιού των Επτανήσων, της μυθικής γης των Φαιάκων, με το πλούσιο ανά τους αιώνες ιστορικό και πολιτιστικό απόθεμα».
Κλείνοντας την ομιλία του, ο Αντιπρόεδρος της Lamda Development ανάγνωσε ένα απόσπασμα από την έκτη ραψωδία της Οδύσσειας όπου ο Όμηρος περιγράφει την φιλόξενη γη των Φαιάκων.

Ο Τάκης Μαυρωτάς (Ίδρυμα Βασίλη & Μαρίνας Θεοχαράκη), η δημοσιογράφος Άννα Γριμάνη, ο Κυριάκος Κουτσομάλλης (Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή), ο Νίκος Σταμπολίδης (Γενικός Διευθυντής, Μουσείο Ακρόπολης) και η δημοσιογράφος Κατερίνα Λυμπεροπούλου
Η Ειρήνη Λούβρου (εκδόσεις ΟΛΚΟΣ) και ο Τηλέμαχος Χυτήρης, μαζί με τη Μελίνα Τανάγρη και τον σύζυγό της Τάσο Ψιμάρα
Ο αρχαιολόγος Νίκος Καλτσάς, η Ειρήνη Λούβρου (εκδόσεις ΟΛΚΟΣ) και η Βούλα Λούβρου, μαζί με τον Γιώργο Μπαμπινιώτη και τη σύζυγό του Ροδάνθη
Ο Βαγγέλης Χρόνης (Αντιπρόεδρος ΔΣ, LAMDA Development), μαζί με τον Διονύση Κοδέλλα (Πρόεδρος, Special Olympics Hellas) και τη σύζυγό του Μπελέν
Ο Στέφανος Κοτσώλης (Πρόεδρος ΔΣ, LAMDA Development) με τον Διονύση Κοδέλλα (Πρόεδρος, Special Olympics Hellas) και τη σύζυγό του Μπελέν
Η Εύα Λιανού (Γενική Διευθύντρια, Ίδρυμα Λάτση), ο Βαγγέλης Χρόνης (Αντιπρόεδρος ΔΣ, LAMDA Development) και ο Στέφανος Κοτσώλης (Πρόεδρος ΔΣ, LAMDA Development)

It’s good to know: O αφιερωματικός τόμος θα διανεμηθεί δωρεάν σε αρχαιολογικά τμήματα Πανεπιστημίων στην Ελλάδα και το εξωτερικό, σε αρμόδια τμήματα του Υπουργείου Πολιτισμού, σε ξένες αρχαιολογικές Σχολές και Ινστιτούτα, όπως επίσης και σε επιλεγμένες εγχώριες και διεθνείς βιβλιοθήκες και οργανισμούς. Η έκδοση είναι διαθέσιμη σε ψηφιακή μορφή, στην ελληνική και την αγγλική γλώσσα, στην ιστοσελίδα της Lamda Development.

Ο Δημήτρης Τσίτουρας

O τόμος εκδόθηκε από τις Εκδόσεις Ολκός, υπό την εκδοτική φροντίδα της κυρίας Ειρήνης Λούβρου. Η φωτογράφιση έγινε από τον κ. Σωκράτη Μαυρομμάτη, η μετάφραση στα αγγλικά  από την κυρία Αλεξάνδρα Ντούμα και η σελιδοποίηση από την κυρία Ελίζα Κοκκίνη. Η επεξεργασία των εικόνων έγινε από τον κ. Νίκο Λαγό, η τυπογραφική διόρθωση από τον κ. Παντελή Μπουκάλα, η εκτύπωση από την εταιρεία Φωτόλιο, και η βιβλιοδεσία από τον κ. Γιώργο Ηλιόπουλο.

Φωτογραφίες: Studio Panoulis

error: Content is protected !!