
“Yoga is the journey of the self, through the self, to the self” The Bhagavad Gita
Διαβάζοντας τώρα τον τίτλο που τόσο αυθόρμητα έγραψα, δεν ξέρω σε ποιο fact να σταθώ περισσότερο. Και δεν σου ‘πα -δεν χώραγε στον τίτλο δηλαδή- το κυριότερο. Πως χθες, την πιο κρύα ημέρα του χειμώνα, που οποιοσδήποτε άλλος στη θέση μου είχε την επιλογή, θα καθόταν μπροστά στο αναμμένο τζάκι διαβάζοντας το αγαπημένο του βιβλίο ή παρακολουθώντας την αγαπημένη του σειρά, όσο τσιμπολογούσε λαχταριστές μπουκίτσες fondue, εγώ στη δεύτερη -και πιο δύσκολη μάλλον- ημέρα Fasting Prolon, φόρεσα τις φόρμες και το αδιάβροχο μου, έβαλα τις μπότες μου, και μπήκα στο αυτοκίνητο, όπου με μία ασταμάτητη καταρρακτώδης βροχή, ξεκίνησα με προορισμό την Εκάλη και το υπέροχο αίθριο της Ντάρια, για το πρώτο μάθημα Yoga της χρονιάς. Δεν χώραγαν στον τίτλο όλα αυτά λοιπόν, αλλά στα περιέγραψα κατά τη διαδρομή Φιλοθέη-Εκάλη μέσα από τα Insta Stories μου. Μία εβδομάδα που έχω εντάξει στο πρόγραμμα μου ένα τόσο συγκεκριμένο πρόγραμμα Νηστείας, όπως αυτό της Prolon, αποφάσισα να ακυρώσω το καθιερωμένο personal training στο I-Train, και να στραφώ αποκλειστικά στη Yoga, αφήνοντας την καλύτερη στο είδος, την Ντάρια Γούτου, να με μυήσει σε μεθόδους και εμπειρίες που θα με βοηθήσουν να απελευθερωθώ σωματικά και πνευματικά και να ανακαλύψω δυνατότητες που ούτε εγώ δεν πίστευα πως έχω!


Είμαι σχεδόν βέβαιη πως την ξέρεις την Ντάρια. Ένα δύο stories που ανέβασα χθες από τον καταπράσινο παράδεισο της που έχει δημιουργήσει στην καρδιά της Εκάλης, και από όλα αυτά τα ενθουσιώδη σας μηνύματα που έλαβα -και ακόμη λαμβάνω- είναι εύκολο να αντιληφθεί κανείς πως όσοι αντιμετωπίζουν σοβαρά τη συγκεκριμένη εξάσκηση που ενθαρρύνει και ενδυναμώνει την σύνδεση του σώματος, του νου και του πνεύματος, την ίδια Yoga Instructor επιλέγουμε. Τουλάχιστον όσοι μένουν στα βόρια προάστια και έχουν εντάξει την Yoga στη ζωή τους. Ναι στο glass house της Ντάριας επιλέγουμε να εξασκηθούμε, στη μέση ενός καταπράσινου κήπου, με τα αρώματα των καρπών των δέντρων να μπερδεύονται γλυκά με αυτά των sticks που ανάβει πριν από κάθε μάθημα, και παντρεύονται με τη θετική αύρα του χώρου δημιουργώντας μία μοναδική ενέργεια, που σε καλεί να πας και να ξαναπάς. Εμένα μου την σύστησε η Ιλεάνα, όμως οι περισσότερες (όλες!) οι φίλες και γνωστές μου, στην Ντάρια κάνουν Yoga. «Δυστυχώς μία η οικονομική κρίση μία ο «κουβάς» του Instagram και του TikTok που χωράει κάθε έναν που δηλώνει ό,τι θέλει και δηλώνει και ανέξοδα και Yoga Instructor και κάνει εύκολα, γρήγορα και φτηνά τη «δουλειά», μπορεί να σε αποπροσανατολίσει. Το θέμα είναι να προτιμήσεις να εντρυφήσεις σε αυτή τη μέθοδο εξάσκησης με έναν σοβαρό και έμπειρο Yoga Instructor αντί με κάποιο «It» Girl, έστω και με εκατοντάδες followers, των social media», συμφωνούμε.
Η Ντάρια, εκτός από γνωστή ως η καλύτερη Yoga Instructor της Crème De La Crème των βορίων προαστίων, ξεχωρίζει για τα Yoga Retreats που διοργανώνει σε μερικά από τα καλύτερα wellbeing destination spa hotels, όπως αυτό που ετοιμάζει για τις 7-9 Φεβρουαρίου, στο Euphoria Retreat Wellness Resort!

Η ετυμολογία της λέξης yoga πηγάζει από τη λέξη «yug» όπου στα σανσκριτικά σημαίνει «Ένωση», ενώ ο εννοιολογικός ορισμός της αναφέρεται στην ένωση του σώματος με την αναπνοή, της αναπνοής με τον νου και του νου με το πνεύμα. Ο απώτερος σκοπός της άσκησης yoga είναι να επιτύχουμε μια κατάσταση ισορροπίας και αρμονίας μεταξύ σώματος και νου, η οποία κατάσταση θα μας οδηγήσει στην ένωση με τον Πραγματικό Εαυτό μας. Αυτό που διαφοροποιεί τη γιόγκα από άλλους τρόπους εκγύμνασης είναι η επίδρασή της στο νοητικό και συναισθηματικό επίπεδο. Πρόκειται για μία ολιστική πρακτική που μπορεί να φέρει πολλές αλλαγές και να βελτιώσει τη ζωή του ανθρώπου.
Ως yoga instructor προσπαθώ να μεταδώσω αυτό που εγώ βρήκα ευεργετικό στη γιόγκα, συστήνοντάς την και σε άλλους ως νέο τρόπο ζωής ώστε να γίνει και για εκείνους η δική τους «ανάσα ζωής».


«Η γιόγκα μπήκε στη ζωή μου πριν από 20 χρόνια σε μια δύσκολη περίοδο που με οδήγησε σε αδιέξοδα και δοκίμασε για τα καλά την ψυχή και το σώμα μου. Σε αυτήν τη δύσκολη στιγμή, η yoga ήρθε για να με σηκώσει στα πόδια μου. Στην αρχή ως μαθήτρια και τα τελευταία 10 χρόνια ως δασκάλα. Mέσα από τη yoga έμαθα να αντιμετωπίζω την καθημερινότητά μου. Βρήκα την ηρεμία, την ανακούφιση και την εσωτερική δύναμη να ανασυγκροτώ τα συναισθήματά μου και να καλλιεργώ μεγαλύτερη αποδοχή του εαυτού μου και της ζωής μου. Το πρώτο πράγμα που διδάχθηκα από τη γιόγκα είναι να αναπνέω. Έμαθα να ακούω το σώμα μου, να αποδέχομαι το «τώρα» μου και να χρησιμοποιώ το εργαλείο της παρατήρησης ώστε να μπορώ να εξελιχθώ σε πρακτικό αλλά και σε συναισθηματικό επίπεδο. Έμαθα να ζω σε αρμονία με τον εαυτό μου και με τους γύρω μου. Την ώρα που κάνω πρακτική έρχομαι σε επαφή με το πραγματικό μου «εγώ», με κάτι πιο βαθύ και εσωτερικό. Ως yoga instructor προσπαθώ να μεταδώσω αυτό που εγώ βρήκα ευεργετικό στη γιόγκα, συστήνοντάς την και σε άλλους ως νέο τρόπο ζωής ώστε να γίνει και για εκείνους η δική τους «ανάσα ζωής» μου λέει η Ντάρια λίγες στιγμές πριν το Namaste.


Οι ρίζες της γιόγκα χάνονται στα βάθη των αιώνων και οι πρώτες αναφορές σε αυτή εντοπίζονται στα αρχαία ιερά κείμενα των Ινδών. Εκεί η γιόγκα σανσκρ. yug = ζεύω, συνδέω είναι η πειθαρχία που έρχεται μέσα από πνευματικές πρακτικές. Σκοπός της είναι η απελευθέρωση από τον πόνο και η ένωση του Εαυτού (Atman) με το Σύμπαν (Βrahman). Η γιόγκα, από την αρχαιότητα, χρησιμοποιείται ως βοήθημα στη θεραπεία και την πρόληψη διαφόρων ασθενειών. Με σωστές στάσεις το μυϊκό σύστημα ενισχύεται, το σώμα διατηρεί τη ζωτικότητα και την ευελιξία του και αυξάνεται η ικανότητα εξισορρόπησης. Με σωστές τεχνικές αναπνοής, η οξυγόνωση των ιστών και του εγκεφάλου και η συγκέντρωση του νου, βελτιώνονται. Επίσης, με τις τεχνικές χαλάρωσης, επιτυγχάνεται εσωτερική ηρεμία, και η εξισορρόπηση του σώματος και του νου.

Μία ώρα αργότερα και κατά την διάρκεια των λίγων εκείνων λεπτών που προσπαθείς να συλλογιστείς («και όχι απαραίτητα να διαλογιστείς» όπως τόσο εύκολα χρησιμοποιείται η λέξη), αφοσιώνομαι στις αναπνοές μου, προσπαθώντας να συγκεντρωθώ. Όμως, χωρίς να το θέλω, σκέφτομαι πως δεν έχω μάθει να χαλαρώνω πραγματικά. Πως αναπνέω εμπειρικά, μηχανικά, διεκπεραιωτικά. Πως κάτι με κρατάει στο να αφεθώ ολοκληρωτικά στην απόλυτη σύνδεση του σώματος με τον νου. «Μη νοιώθεις άσχημα, γι’ αυτό είσαι εδώ, για να σε βοηθήσω», ακούω απέναντι μου την ανακουφιστική φωνή της Ντάριας. «Οι περισσότεροι δεν ξέρουν πως να αναπνεύσουν σωστά, και χρησιμοποιούν αυτή τη πρακτική τόσο για να καταπολεμήσουν το stress όσο και σαν ένα μέσον για να βελτιωθεί η φυσική τους υγεία και ευεξία».


Κάνε γιόγκα με την Ντάρια και…
🧿Αύξησε τη δύναμη σου και βελτίωσε την ισορροπία και την ευλυγισία σου.
🧿Ενίσχυσε το ανοσοποιητικό σύστημα και αποτοξίνωσε τον οργανισμό σου.
🧿Ανέπτυξε την κιναισθητική αντίληψη και βελτίωσε τη μνήμη σου και τη συγκέντρωσή σου.
🧿Ενίσχυσε την αυτοεκτίμησή σου, το θάρρος σου και τον αυτοέλεγχό σου.
🧿Βελτίωσε τη λειτουργία κάθε πτυχής του οργανισμού σου (κυκλοφορικό, αναπνευστικό, ορμονικό, πεπτικό, αναπαραγωγικό, απεκκριτικό σύστημα).
🧿Ανακουφίσου από πόνους χρόνιων παθήσεων και τραυματισμών.

Λίγο αφού ανανεώσαμε το επόμενο μάθημα μας και πριν με συνοδέψει έως το αυτοκίνητο μου, μου λέει: «Yoga saved my life by teaching me to breathe through chaos, find stillness in the storm and discover strength in surrender…»
Thank you Daria… 🌷