ΑΥΤΟΠΤΗΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ

Ο Δημήτρης Αράπης στο Μέγαρο Μουσικής της Θεσσαλονίκης!

press_926Την άλλη Παρασκευή πετάω για Θεσσαλονίκη. Το έχουμε κανονίσει εδώ και καιρό, από τότε που “έκλεισε” η ημερομηνία όπου θα γίνει η παρουσίαση του έργου “Πλάτων-Ο Μύθος της Σπηλιάς” του Δημήτρη Αράπη, στο Μέγαρο Μουσικής της Θεσσαλονίκης. Η αλήθεια είναι πως προσπαθώ να μην χάνω καμία συναυλία του Δημήτρη, στο Μέγαρο, στο Ηρώδειο, στο Ζάππειο, ή όπου αλλού. Η Κρατική Ορχήστρα και η Μικτή Χορωδία Θεσσαλονίκης λοιπόν, σε διδασκαλία της Μαίρης Κωνσταντινίδου με σολίστ την σοπράνο Πέννυ Σωφρονιάδου και τον τενόρο Απόστολο Ζωίδη θα ερμηνεύσουν το έργο του Δημήτρη Αράπη «ΠΛΑΤΩΝ – Ο ΜΥΘΟΣ ΤΗΣ ΣΠΗΛΙΑΣ» υπό την διεύθυνση του αρχιμουσικού Κάρολου Τρικολίδη, την Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου, στις 21.00 , στην Αίθουσα Φίλων της Μουσικής του Μεγάρου Μουσικής, και θα σας συνιστούσα να μην την χάσετε!
Η Ορχήστρα θα παρουσιάσει επίσης έργα Ρ. Στράους και Κόρνγκολντ με την συμμετοχή του διεθνής βιολοντσελίστα Δημήτρη Πάτρα.

Δημήτρης Αράπης, Κάρολος Τρικολίδης

Δημήτρης Αράπης, Κάρολος Τρικολίδης

Ο Δημήτρης Αράπης συνέθεσε το έργο «ΠΛΑΤΩΝ – Ο ΜΥΘΟΣ ΤΗΣ ΣΠΗΛΙΑΣ» το 1996 για μικτή χορωδία και συμφωνική ορχήστρα. Το έργο παρουσιάστηκε πρώτη φορά στις πολιτιστικές εκδηλώσεις για τον εορτασμό των 850 χρόνων της επετείου της Μόσχας, στις 7 Σεπτεμβρίου 1997 στην Μεγάλη Αίθουσα συναυλιών του Κονσερβατορίου Τσαϊκόφσκι της Μόσχας υπό την Αιγίδα του Ιδρύματος Πολιτισμού της Ρωσίας και τον Δήμο της Μόσχας από την Κρατική Φιλαρμονική Ορχήστρα και Χορωδία της Ρωσίας υπό την διεύθυνση του Βαλερύ Πολιάνσκυ.
Την ιστορική συναυλία προλόγισε ο πρόεδρος του Ιδρύματος Πολιτισμού της Ρωσίας και διακεκριμένος σκηνοθέτης Νικίτα Μιχαλκόβ και ο Σβιατοσλάβ Μπέλζα, εκπρόσωπος του φεστιβάλ «850 χρόνια Μόσχα» και αντιπρόεδρος της Ακαδημίας Τεχνών της Μόσχας ο οποίος στην ομιλία του σημείωσε την σπουδαιότητα της αναφοράς του έργου στην αρχαία Ελλάδα και στην Πλατωνική σκέψη που διαδραμάτισε την εξέλιξη στον Ευρωπαϊκό πολιτισμό.

Ο Δημήτρης Αράπης στην πρεμιέρα του έργου του "Πλάτων-Ο Μύθος της Σπηλιάς" στο Κονσερβατόριο Τσαϊκόφσκυ της Μόσχας

Ο Δημήτρης Αράπης στην πρεμιέρα του έργου του “Πλάτων-Ο Μύθος της Σπηλιάς” στο Κονσερβατόριο Τσαϊκόφσκυ της Μόσχας

Ο Δημήτρης Αράπης εμπνεύστηκε από το έργο «Πολιτεία» του Πλάτωνα στο οποίο ο φιλόσοφος αποκαλύπτει για πρώτη φορά παγκοσμίως τον κόσμο των ιδεών. Ειδικότερα ο συνθέτης αναφέρεται μουσικά στο έργο του στο βιβλίο «Ζ» της «Πολιτείας» όπου ο Πλάτωνας αφηγείται (μέσα από τα λόγια του Σωκράτη) τον μύθο της σπηλιάς. Μια φανταστική περιπλάνηση από το σκότος της αμάθειας και της απαίδευσης στην φωτεινή γη, τον έναστρο ουρανό έως τον ηλιο, το «Αγαθό» και το «Ωραίο» κατά την αλληγορία του Πλάτωνα .

Σε πρόβες με τον Β. Πολιάνσκυ, στο Κονσερβατόριο Τσαϊκόφσκυ της Μόσχας

Σε πρόβες με τον Β. Πολιάνσκυ, στο Κονσερβατόριο Τσαϊκόφσκυ της Μόσχας

«Κατά τον Πλάτωνα», σημειώνει ο Αράπης, «εκείνοι που βρίσκονται σε απόσταση από την αλήθεια, όπως οι δεσμώτες μέσα στην υπόγεια σπηλιά του παραμυθιού είναι εξαναγκασμένοι να βλέπουν μόνο τις σκιές του έξω κόσμου και δεν μπορούν να νοήσουν τις ιδέες όπως την δικαιοσύνη ούτε να αποκτήσουν γνώση για την φύση των πραγμάτων. Η ίδια η ιδέα της δικαιοσύνης υπάρχει πάνω και έξω από την σκιά της που βλέπει ο δεσμώτης στον τοίχο της σπηλιάς. Ο άνθρωπος εκείνος που με την δύναμη της ψυχής του σπάει τα δεσμά και βγαίνει από την σπηλιά πονάει στα μάτια από το διάχυτο φως που αντικρίζει εωσότου η όραση του προσαρμοστεί».
Ο συνθέτης ενέταξε στην χορωδία δυο αποσπάσματα από τα χορικά του αρχαίου δράματος «Αντιγόνη» του Σοφοκλή, στα αρχαία ελληνικά θεωρώντας τα ως ποιο κατάλληλα και στο νόημα αλλά και στο μουσικό μέτρο. «Οι διαχρονικές αξίες που προβάλλοντα μέσα στα ποιήματα του Σοφοκλή άπτονται εξαίρετα στην ιστορία του Πλάτωνα και στις μεγάλες έννοιες που πραγματεύεται ο φιλόσοφος» λέει ο Δημήτρης Αράπης.
H ζωντανή ηχογράφηση του έργου από την Κρατική Φιλαρμονική Ορχήστρα και Χορωδία της Ρωσίας υπό την διεύθυνση του Βαλερύ Πολιάνσκυ “ΠΛΑΤΩΝ – Ο ΜΥΘΟΣ ΤΗΣ ΣΠΗΛΙΑΣ”, “PLATO – THE LEGEND OF THE CAVE” υπάρχει στο CD 0796 /2002 / LYRA με τίτλο DIMITRI D. ARAPIS “Living notions”.
Ο Δημήτρης Αράπης συνεργάστηκε εκτενέστατα με τον μαέστρο Κάρολο Τρικολίδη για την ετοιμασία του έργου του «ΠΛΑΤΩΝ – Ο ΜΥΘΟΣ ΤΗΣ ΣΠΗΛΙΑΣ» το οποίο μπορεί να χαρακτηριστεί Ορατόριο ή Συμφωνικό ποίημα για Ορχήστρα και Μικτή Χορωδία. Ο Δ. Αράπης και Κ. Τρικολίδης έχουν συνεργαστεί πολλές φορές στο παρελθόν αρχής το 1994 στον Πολιτιστικό μήνα της Ευρώπης που διεξήχθη στην Βουδαπέστη, στο Φεστιβάλ της Άνοιξης, με την παρουσίαση της φαντασίας για πιάνο και ορχήστρα του Δ. Αράπη «Δρόμος της Ελπίδας» σε εκτέλεση της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Ντέμπρετσεν. Επίσης, ο διεθνείς μαέστρος διεύθυνε την φαντασία αλλά και το μπαλέτο Ζεύς του Δ. Αράπη στην Μεγάλη Αίθουσα Συναυλιών του Κονσερβατορίου Τσαϊκόφσκι της Μόσχας, στο Θέατρο του Κρεμλίνου της Μόσχας και στο Ηρώδειο με την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της Ρωσίας (RNO) το 1995 και 1996.

Πρεμιέρα , στο Κονσερβετόριο Τσαϊκόφσκυ της Μόσχας, με την Κρατική Χορωδία της Ρωσίας.

Πρεμιέρα , στο Κονσερβετόριο Τσαϊκόφσκυ της Μόσχας, με την Κρατική Χορωδία της Ρωσίας.

Για όποιον δεν γνωρίζει τον μεγάλο μας συνθέτη, τα έργα του έχουν παρουσιαστεί με πολύ μεγάλη επιτυχία σε κάποια από τα σημαντικότερα Φεστιβάλ μουσικής όπως το Φεστιβάλ της Άνοιξης και του πολιτιστικού Μήνα της Ευρώπης στην Βουδαπέστη, το Βέιλ Φέστιβαλ στις Η.Π.Α, το Φεστιβάλ για την επέτειο των 850 χρόνων της Μόσχας στην Μόσχα, το Φεστιβάλ μουσικής «Λευκές Νύχτες του Σβιατοσλάβ Ρίχτερ» στο μουσείο Πούσκιν της Μόσχας, το Αντάλια Φέστιβαλ στην Τουρκία, το θερινό πρόγραμμα πολιτιστικών εκδηλώσεων του Ιδρύματος Πολιτισμού της Ρωσίας στην Μόσχα, το Φεστιβάλ Κύπρου στην Λευκωσία και στο αρχαίο θέατρο της Λεμεσού «Κούριο» όπως και στα ειδικά προγράμματα μουσικών εκδηλώσεων του Κονσερβατορίου της Μόσχας, του Θεάτρου του Κρεμλίνου, του Μεγάρου Μουσικής της Μόσχας και του Μεγάρου Τσαϊκόφσκι της Μόσχας. Στην Ελλάδα έργα του έχουν παρουσιαστεί στα Φεστιβάλ Αθηνών (Ηρώδειο), Πάτρας, Ολυμπίας, Τήνου, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και Θεσσαλονίκης. Ο συνθέτης έχει δώσει ρεσιτάλ πιάνου με έργα του στο Ζάππειο Μέγαρο – Περιστύλιο και στο Θέατρο του Κολλεγίου Αθηνών.
Επίσης,  έχει συνεργαστεί με πολύ σπουδαίες ορχήστρες, μαέστρους και διεθνούς φήμης μουσικούς και καλλιτέχνες όπως την Εθνική Ορχήστρα της Ρωσίας (RNO – M. Pletnev), την Φιλαρμονική Ορχήστρα του Ντέμπρετσεν, την Συμφωνική Ορχήστρα του Θεάτρου Μπολσόι της Μόσχας, την Κρατική Συμφωνική Ορχήστρα και Χορωδία Θεσσαλονίκης, την Κρατική Φιλαρμονική Ορχήστρα και Χορωδία της Ρωσίας, την Συμφωνική Ορχήστρα του Κρεμλίνου της Μόσχας, την Συμφωνική Ορχήστρα της Βουλγαρίας. Επίσης με τους διακεκριμένους αρχιμουσικούς, Κάρολο Τρικολίδη, Βαλερύ Πολιάνσκυ, Αλεξέι Στεπάνοβ, Αλκη Παναγιωτόπουλο, Αντρέα Ντεάκ, Μπαλάζ Σόκολαι, Νίκολαι Πετρόβ, Αλεξέι Μπρούνι, Αντον Μπουκάνοβ όπως και μεγάλα ονόματα από την παγκόσμια σκηνή του μπαλέτου, Βλαντιμίρ Βασίλιεβ, Μιχαήλ Λαβρόφσκυ, Βιατσεσλάβ Γκορτνέιεβ, Αντρέυ Πετρόβ, Νίνα Σεμισόροβα, Σεργκέι Φίλιν, Μάρκ Περετόκιν, Νάντια Γκρατσέβα, Αλα Μιχάλτσενκο, Αννα Αντονίτσεβα, Βίκτορ και Ραφαέλ Βόλσκυ, κ.α.
Μερικά από τα πιο γνωστά έργα του συνθέτη είναι ο «Δρόμος της Ελπίδας», «Μία ιστορία της θάλασσας», «Μαργαριτάρι και Ωκεανός», «Μέγας Αλέξανδρος», «Ζευς», «Ρωσία», «Πικάσο – τα μυστικά», Συμφωνία Νο.4 αφιερωμένη στον Μίκη Θεοδωράκη.

error: Content is protected !!