ΑΥΤΟΠΤΗΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ

Μ. Δευτέρα για ψάρι στο Polpo απέναντι από τη Κεντρική Λαχαναγορά!

Ο άνθρωπος που για περισσότερα από είκοσι χρόνια, αναζητά, βρίσκει και τροφοδοτεί όλη την premium αγορά ψαροφαγίας, όπως τα εστιατόρια Milos, Nammos και το Pelagos του Four Seasons Astir Palace, άνοιξε το Polpo για να περιποιηθεί τους εργάτες της Λαχαναγοράς, και όχι μόνο…

Εγώ κριτικός γεύσης δεν είμαι, μπορώ να ισχυριστώ πως λατρεύω ένα εστιατόριο για τους τελείως λάθος και απόλυτα υποκειμενικούς λόγους, αλλά -πες το εμπειρία, πες το ένστικτο, πες πως είναι πολλές οι προσλαμβάνουσες πια- όταν ανοίγει ένα εστιατόριο, club, ξενοδοχείο, οποιοσδήποτε ελπιδοφόρος νέος προορισμός τέλος πάντων, μπορώ να μυριστώ αν θα αποτελέσει ο «νέος δυνατός παίκτης» από χιλιόμετρα μακριά. Τουλάχιστον όση η απόσταση από τη Φιλοθέη στου Ρέντη, που διασχίσαμε χθες το απόβραδο, για να βρεθούμε στο Polpo, που μιλάει όλη η Αθήνα και που παραμιλάει ολόκληρος ο Πειραιάς.

Ακριβώς απέναντι από τη Κεντρική Αγορά

Φυσικά και είχα διαβάσει τα πάντα στα πιο καταρτισμένα sites για τον «νέο δυνατό παίκτη στη ψαροφαγία», για το «νέο ψαρομάγαζο της Λαχαναγοράς» αλλά και τη συμβουλή: «Αν θες να φας καλά, ακολούθα τους εργάτες» και εννοείται πως ήταν στο πρόγραμμα από καιρό να πάμε στο Polpo, εκεί όπου οι άνθρωποι που δουλεύουν ολονυχτίς στη μεγαλύτερη εμπορική αγορά τροφίμων της Αττικής, κάνουν ουρά από τις 11 το πρωί από την πύλη της Αγοράς στην πόρτα του Polpo για να αντλήσουν δύναμη από την μυθική ψαρόσουπα, για να δοκιμάσουν τα θρυλικά πλέον μαγειρευτά ψάρια ή για ένα ευχάριστο διάλειμμα τσιμπολογώντας από το τηγάνι.

Δεν μπορούσαμε να βρούμε καλύτερη αφορμή για να το επισκεφθούμε από την πρώτη ημέρα της Μεγάλης Εβδομάδας. Σε νηστεία όλη η παρέα πια, αυτή την Μ. Δευτέρα (έως σήμερα και τις 40 ημέρες νηστεύουν μόνο ο Γιάννης και ο Χρίστος) το ραντεβού μας δόθηκε στις 20:00′ ακριβώς, μιας και είναι η ώρα της τελευταίας παραγγελίας για το Polpo, που ακολουθεί το ωράριο της Λαχαναγοράς.

Polpo σημαίνει «χταποδάκι» στα Ιταλικά…

Από το τέλος του 2023 όταν και άνοιξε το Polpo ακριβώς απέναντι από τη Λαχαναγορά του Ρέντη έγινε θέμα συζήτησης για τους λάτρεις του φρέσκου ψαριού και όχι μόνο. Ο ιδιοκτήτης, Νίκος Κατσικάκης αγαπά τη θάλασσα και γνωρίζει τα ψάρια όσο λίγοι. Έτσι για περισσότερα από είκοσι χρόνια, αναζητά, βρίσκει και τροφοδοτεί όλη την premium αγορά ψαροφαγίας, όπως τα εστιατόρια Milos και Nammos στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό, το Pelagos του Four Seasons Astir Palace και πολλά ακόμη. Η εστίαση ήταν το επόμενο του βήμα: έτσι γεννήθηκε το Polpo.

Ανοιχτό από νωρίς το πρωί για να περιποιηθεί τους εργάτες της αγοράς με πεντανόστιμη ψαρόσουπα και μαγειρευτά και μέχρι τις 21:00 το βράδυ, στο Polpo θα βρεις τα πιο φρέσκα ψάρια και θαλασσινά της κάθε εποχής.

Διαλέγεις και παίρνεις…

Σαλώμη και Τίνα

Λαχταριστά ωμά, όπως το καρπάτσιο από σκαθάρι αλλά και αχινό που φέρνει τη θάλασσα στο πιάτο. Αφράτα τηγανητά που φτάνουν στο πιάτο φίνα και αέρινα, ζυμαρικά δεμένα τέλεια με το θαλασσινό της προτίμησής μας, μεγάλα ψάρια στη σχάρα.

Δεν έχεις δοκιμάσει πουθενά τέτοιο ψάρι…

Διαλέγεις και παίρνεις. Ολόφρεσκιες σαλάτες και βραστά λαχανικά που θα συνοδεύσουν την ψαροφαγία αλλά και παστά ψάρια που τα προετοιμάζουν οι ίδιοι με μεράκι. Αυτό μάλιστα είναι που χαρακτηρίζει το Polpo: το μεράκι σε κάθε πιάτο και η φιλοξενία με το πηγαίο χαμόγελο από το πρώτο καλωσόρισμα μέχρι τον αποχαιρετισμό.

Λοιπόν, ξέρεις κάτι? Έτσι ακριβώς είναι οι οικογενειακές επιχειρήσεις που αγαπούν τη θάλασσα: με την τιμιότητα στο βλέμμα και στο φίλεμα. Τη φρεσκάδα στο πιάτο. Τη λιτότητα στην παρουσίαση, τη γνώση που πηγαίνει από γενιά σε γενιά κι από γειτονιά σε γειτονιά…

Από χθες που ανέβασα μόλις ένα-δύο insta stories από την επίσκεψη μας στο Polpo, έχω δεχτεί πάνω από 50-60 μηνύματα σας (και πάρα πολλά από προσωπικούς μου φίλους) , που με ρωτάτε για αυτό. Και σε όλους σας απαντάω το ίδιο ακριβώς πράγμα: Φανταστικό φαγητό, απίστευτες τιμές!!!

Φανταστικό φαγητό, απίστευτες τιμές!

«Να το καθιερώσουμε, τουλάχιστον μία φορά τον μήνα να ερχόμαστε εδώ…» είπαμε με φιλιά και αγκαλιές και ευχές για Καλό Πάσχα, έξω από το Polpo, απέναντι από τη Κεντρική Λαχαναγορά…

error: Content is protected !!