ΑΥΤΟΠΤΗΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ

“Μετατοπίσεις” του Αλέξη Αυλάμη στη Τhe Blender Gallery!

Η Τhe Blender Gallery παρουσιάζει την ατομική έκθεση του Αλέξη Αυλάμη με τίτλο “Μετατοπίσεις” τα εγκαίνια της οποίας θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 5 Μαΐου.


Ο Αλέξης Αυλάμης δουλεύοντας επί ένα χρόνο στο εργαστήριο του στην Κεφαλλονιά ζωγραφίζει και πάλι με την αρχαία τεχνική της εγκαυστικής σε ξύλο, με πρωταγωνιστή ένα αγαπημένο υλικό: το αλχημικό μελισσοκέρι. Ο καταλύτης της τεχνικής είναι η θερμότητα, η δυναμική ισορροπία μεταξύ «φωτιάς και πάγου», φαινόμενο που ενσωματώνει αντιθέσεις όπως στερεό ή ρευστό, επίπεδο ή ανάγλυφο, ελεγχόμενο ή απρόβλεπτο. Οι εικόνες μιλάνε για μεταμορφώσεις, το οικοσύστημα, τη σχέση με τον Εαυτό και υμνούν τη γυναίκα χάρη στην οποία συνεχίζεται η περιπέτεια της ζωής.

Διαδοχή, 2023, εγκαυστική σε ξύλο, 60 x 60 εκ

Η εικαστική προσέγγιση του Αλέξη Αυλάμη έχει απασχολήσει αρκετά και για την ζωγραφική του έγραψαν:

[ … ] Στα χέρια του Αλέξη Αυλάμη, του οποίου η έμπνευση έχει βαθιές ρίζες στις παρακαταθήκες του παρελθόντος και στη σοφία της φύσης, χωρίς να αντιπαρέρχεται τα προβλήματα του παρόντος, η πανάρχαια τεχνική της εγκαυστικής δίνει εξαιρετικά αποτελέσματα και μάλιστα μπορεί να υπηρετήσει αναζητήσεις υψηλού πνευματικού επιπέδου. Οι περισσότεροι από τους πίνακές του έχουν ως τίτλους αφηρημένες έννοιες, οι οποίες προϋποθέτουν από την πλευρά του ζωγράφου πνευματική και συναισθηματική ωριμότητα αλλά και τεχνική επάρκεια και ασφάλεια, γεγονός που παραπέμπει σε υψηλούς στόχους, τους οποίους θεωρώ ότι κατορθώνει να πραγματώσει. Οι μελετημένες, αινιγματικές και ευφάνταστες συνθέσεις, η απεικόνιση δύο φάσεων του χρόνου πριν και μετά τη μεταμόρφωση, ο συνδυασμός φαινομενικά ετερόκλητων στοιχείων, η χρωματική αρμονία και η λάμψη των χρωμάτων, σε μερικές περιπτώσεις η υποβλητική ατμόσφαιρα που εγγίζει τα όρια της κατηγορίας του υψηλού, η ιδιάζουσα υφή του κηροχρώματος, η ελαφρά αναγλυφικότητα της παλλόμενης ζωγραφικής επιφάνειας, όλα συγκρατούν το βλέμμα του θεατή, ενεργοποιούν τη σκέψη του, του προκαλούν συνειρμούς και συμβάλλουν στη μέθεξη [ … ] Δώρα Μαρκάτου, Ιστορικός τέχνης, τ. Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Συμπόρευση, 2023, εγκαυστική σε ξύλο, 20 x 20 εκ

[ … ] Σε μια μεστή, εικαστική συνομιλία με τον υπαρκτό κόσμο, με “λογισμό και όνειρο”, η τέχνη του Αυλάμη αναπτύσσεται άλλοτε χαμηλόφωνα, άλλοτε κατανυκτικά, άλλοτε με χρωματική λαμπρότητα και πλούτο, άλλοτε με γλαφυρό ποιητικό αίσθημα, άλλοτε με ευγενείς διακοσμητικές ποιότητες και αποκρυσταλλώνει τα σπάνια αισθητικά φαινόμενα γύρω μας και μέσα μας, ενώνοντας σε αδιαίρετο σύνολο τον άνθρωπο και την φύση. Σε άμεση θέαση του φυσικού περιβάλλοντος, με ακριβείς μαρτυρίες της λεπτομέρειας των αποχρώσεων, με την σχολαστική, πιστή απόδοση του φυσικού τοπίου, με ήπιες και μυστηριώδεις εκλάμψεις ανάμεσα φως και σκιά, με έντονες αντιθέσεις και ευαίσθητες τονικές διαβαθμίσεις αποτυπώνεται εδώ εικαστικά ένας κόσμος μεταμορφώσεων της πραγματικότητας, μια αλήθεια που ανήκει στην επικράτεια μιας “άλλης” ζωής έξω από τον συμβατικό χρόνο [ … ] Γιάννης Ψυχοπαίδης, Ομότιμος Καθηγητής Ζωγραφικής ΑΣΚΤ.

Πηγή ζωής, 2023, εγκαυστική σε ξύλο, 60 x 45 εκ
Μετανάστευση, 2023, εγκαυστική σε ξύλο, 30 x 40 εκ

It’s good to know: Ο Αλέξης Αυλάμης (γεν. 1979, Αθήνα) αποφοίτησε από το Κολλέγιο Αθηνών το 1996 και φοίτησε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών (Α.Σ.Κ.Τ.) το διάστημα 1997-2002 με καθηγήτρια την Ρένα Παπασπύρου αποφοιτώντας με άριστα. Είναι γνωστός για τις συνθέσεις του που αφορούν τα  «τοπία του νου», όπως τα ονομάζει, στα οποία συνδυάζει εικόνες από την πραγματικότητα σε διάλογο με το φαντασιακό του. Η αισθητική του εντάσσεται στις προεκτάσεις του Υπερρεαλισμού. Από το 2006 έχει πραγματοποιήσει 7 ατομικές εκθέσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό μεταξύ των οποίων στο CICA Museum στη Ν. Κορέα και έχει συμμετάσχει σε παραπάνω από 50 ομαδικές εκθέσεις παγκοσμίως. Έχει τιμηθεί με το βραβείο International Emerging Artist Award στην κατηγορία σχεδίου και εικονογράφησης στο Ντουμπάι και στις Βρυξέλλες. Έργα του περιλαμβάνονται σε ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές διεθνώς.  

Εγκαίνια έκθεσης: Παρασκευή 5 Μαΐου, 7 – 11 μμ
Διάρκεια έκθεσης:  5 Μαΐου – 24 Ιουνίου

tHE BLENDER GALLERY
error: Content is protected !!