ΑΥΤΟΠΤΗΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ

Κατασκευή γκρεμών: Η ριζοσπαστική παιδαγωγική του Γιώργου Λάππα, στην Citronne Gallery!

Ειδική εκδήλωση στο πλαίσιο της ατομικής έκθεσης του Γιώργου Λάππα «Αλαφροΐσκιωτο Βάδισμα»

Η CITRONNE Gallery – Αθήνα οργανώνει την Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου 2023 στις 19.00 την εκδήλωση “Κατασκευή γκρεμών: Η ριζοσπαστική παιδαγωγική του Γιώργου Λάππα”. Στην εκδήλωση θα διερευνηθεί ο τρόπος και η μέθοδος διδασκαλίας του Γιώργου Λάππα, ο οποίος αμφισβητώντας την κανονιστική και συμβατική εκπαιδευτική διαδικασία, επαναπροσδιόρισε τις καλλιτεχνικές πρακτικές και τον καλλιτεχνικό λόγο στα τέλη του 20ου και τις αρχές του 21ου αιώνα, με μακροχρόνιο αντίκτυπο. Η παιδαγωγική του υπήρξε ριζοσπαστική, με την κυριολεκτική σημασία του όρου, καθώς ανέτρεξε στις ρίζες της γλυπτικής, διαταράσσοντας τις συμβάσεις και διευρύνοντας τα όρια της καλλιτεχνικής σκέψης και δημιουργίας.

Φωτογραφία εγκατάστασης από την έκθεση «Eerie Walk» του Γιώργου Λάππα στη CITRONNE Gallery, Αθήνα. © Πάρις Ταβιτιάν

Θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά ανέκδοτο υλικό, αποσπάσματα από λήψεις της εικαστικού Βίκης Μπέτσου και του σκηνοθέτη Ηλία Παπαϊωάννου. Το ντοκιμαντέρ καταγράφει τον τρόπο διδασκαλίας του Γιώργου Λάππα βασισμένο σε βιντεοσκοπήσεις μαθημάτων και συνομιλιών του καλλιτέχνη με μαθητές του.

Φωτογραφία εγκατάστασης από την έκθεση «Eerie Walk» του Γιώργου Λάππα στη CITRONNE Gallery, Αθήνα. © Πάρις Ταβιτιάν

Στην εκδήλωση συμμετέχουν οι:
Νίκος Δασκαλοθανάσης, Καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης της ΑΣΚΤ
Αναστασία Δούκα, εικαστικός, Επίκουρη Καθηγήτρια, Τμήμα Πολιτισμού́ Δημιουργικών Μέσων και Βιομηχανιών, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
Αφροδίτη Λίτη, γλύπτρια, Ομότιμη Καθηγήτρια Γλυπτικής της ΑΣΚΤ
Βίκη Μπέτσου, εικαστικός, Επίκουρη Καθηγήτρια Βιντεοτέχνης στην ΑΚΣΤ
Τατιάνα Σπινάρη-Πολλάλη, Δρ Ιστορίας της Τέχνης, Διευθύντρια της γκαλερί CITRONNE
Γιώργος Χαρβαλιάς, Καθηγητής, πρώην πρύτανης ΑΣΚΤ

Γιώργος Λάππας. Χαρούμενος Άνθρωπος, 2010. Μέταλλο, πλαστικό ύφασμα και ηλεκτρικές λυχνίες. 155 x 150 x 32 εκ. © Οδυσσέας Βαχαρίδης

Απόσπασμα από τη συνέντευξη του Γιώργου Λάππα στην Άρτεμη Καρδουλάκη, Τα Νέα της Τέχνης, τχ. 186, Απρίλιος 2010.

«Η δουλειά μου στη Σχολή Καλών Τεχνών είναι να ορίσω την κάτοψη του σπιτιού της Μούσας. Το σπίτι αυτό είναι ναρκοθετημένο και επομένως διατυπώνω ασκήσεις που λειτουργούν ανιχνευτικά και άλλες που είναι πυροκροτητές. Πιστεύω ότι ανακαλώντας τις φαινομενικά αστείες ρήσεις των ασκήσεων, ένας καλλιτέχνης θα μπορέσει να τροφοδοτηθεί διά βίου από αυτές. Ο αγαπημένος μου κριτικός και θεωρητικός της τέχνης, στον οποίο μπορώ να στραφώ σε δύσκολη στιγμή, είναι ο Νασρεντίν χότζας και μαζί του τα Σούφικα κείμενα και τα βουδιστικά Κοάν. Στην παλαιότερη γλυπτική, μέχρι τις αρχές του 20ού αιώνα, η δουλειά μας (προσθετική ή λαξευτική) θα μπορούσε ευσύνοπτα να ορισθεί ως κατασκευή γκρεμών (προς τα μέσα ή προς τα έξω). Το αληθινό ταλέντο του καλού γλύπτη είναι η ικανότητα να κουμαντάρει το ψυχικό υλικό του ιλίγγου. Πιστεύω ότι υπήρξα καλός δάσκαλος, γιατί έχω ένα πηγαίο χάρισμα κωμικού ηθοποιού. Μέσα από αυτό, μπορώ να σπάω τον τρόμο του ιλίγγου και να βοηθώ τους φοιτητές να μανουβράρουν την έλξη του και να εποπτεύουν την έννοια του βάθους. Η ιλιγγιώδης αιώρηση πάνω από έναν γκρεμό, η παρατήρηση των φαινομένων αντήχησης μέσα στο υλικό και η διάπλαση της ελαστικότητας του γκελ της ψυχής τους, όταν προσκρούουν στα τοιχώματα των γκρεμών, είναι οι βασικοί άξονες της διδασκαλικής άσκησής μου.»

Γιώργος Λάππας

It’s good to know: Ο Γιώργος Λάππας γεννήθηκε το 1950 στο Κάιρο και ολοκλήρωσε τις γυμνασιακές του σπουδές στην Αθήνα. Από το 1970-74 σπούδασε Κλινική Ψυχολογία στο κολλέγιο Reed. Ασχολήθηκε με την έρευνα και συμμετείχε σε ψυχιατρικάπρογράμματα σε κλινικές στο Σάλεμ (Όρεγκον), στο Σαν Φρανσίσκο και στο Σαν Ντιέγκο (Καλιφόρνια). Το 1974, ωςυπότροφος του Watson Foundation ταξιδεύει στην Ινδία, όπου συλλέγει ντοκουμέντα για την ινδική γλυπτική καιαρχιτεκτονική. Ταξιδεύει στο Ιράν και στο Αφγανιστάν. Το 1975 φοιτά στο Architectural Association School of Architecture στο Λονδίνο και συνεχίζει τις σπουδές του με εκπαιδευτικό σεμινάριο στην Ιταλία. Από το 1977 έως το 1982 φοιτά στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας (5ετής μελέτη Γλυπτικής στα εργαστήρια Παππά και Νικολαΐδη).Το 1984 παίρνει υποτροφία του Γαλλικού Ινστιτούτου για την École nationale supérieure des beaux-arts στο Παρίσι,όπου σπουδάζει Γλυπτική. Το 1986-87 εργάζεται σε Γαλλία και Αγγλία. Το 1991 με υποτροφία της Fondation Cartier βρίσκεται στο Jouy-en-Josas. Το 1995 ταξιδεύει σε Αγγλία, ΗΠΑ, Κορέα και Ιαπωνία. Από το 1987 έως το 2016 διδάσκει Γλυπτική στη Σχολή Καλών Τεχνών Αθηνών.


Γιώργος Λάππας | Αλαφροΐσκιωτο Βάδισμα
Επιμέλεια: Αφροδίτη Λίτη, Τατιάνα Σπινάρη-Πολλάλη, Γιώργος Τζιρτζιλάκης
Διάρκεια: 24 Οκτωβρίου 2023 – 13 Ιανουαρίου 2024

CITRONNE Gallery – Αθήνα | Πατριάρχου Ιωακείμ 19

error: Content is protected !!